Main Content

VIDEO: Slováci po smolnom závere proti Walesu bez bodu

sobota, 11. jún 2016 19:55 | Autor: TASR

VIDEO: Slováci po smolnom závere proti Walesu bez bodu
VIDEO: Slováci po smolnom závere proti Walesu bez bodu | zdroj: © TASR

Bordeaux 11. júna (TASR) - Slovenskí futbalisti prehrali v sobotu v ich prvom zápase na ME vo Francúzsku s výberom Walesu 1:2. V ďalšom stretnutí základnej B-skupiny budú zverenci trénera Jána Kozáka čeliť v stredu 15. júna v Lille Rusom (15.00 SELČ).

V prvom dejstve duelu dvoch debutantov na EURO sa na Stade de Bordeaux waleskí "draci" dostali do vedenia už v 10. minúte, keď z priameho kopu otvoril skóre Gareth Bale. V druhom polčase Slovákom skvele vyšlo striedanie, keď Ondrej Duda v 61. minúte vyrovnal len niekoľko sekúnd po príchode na ihrisko. Wales sa ale opäť dostal do vedenia v 81. minúte, keď tiež striedajúci Robson-Kanu dostal loptu do slovenskej siete medzi nohami Jána Ďuricu a rozhodol o výsledku.

B-skupina, 1. kolo:
Wales - Slovensko 2:1 (1:0)
Góly: 10. Bale, 81. Robson-Kanu - 61. Duda, ŽK: Hrošovský, Mak, Weiss, Kucka, Škrtel (všetci SR), rozhodovali: Moen - Haglund, Andas (všetci Nór.)

zostavy a striedania:

Wales: Ward - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Edwards (69. Ledley), Ramsey (88. Richards), Talyor - J. Williams (71. Robson-Kanu), Bale
SLOVENSKO: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Švento - Hrošovský (60. Duda), Kucka - Mak, Hamšík, Weiss (83. Stoch) - Ďuriš (59. Nemec)

Wales začal s veľkou aktivitou, ale boli to Slováci, ktorí mohli otvoriť skóre ako prví. Už v 3. minúte Hamšík predviedol nádherný prienik a jeho strelu už za prekonaným Wardom odkopol do bezpečia pred bránkovou čiarou v poslednej sekunde obranca Davies. Slováci pôsobili nervózne, stred poľa ovládol ich súper, ktorí ťažil so slovenských nepresností. Ani krajní záložníci "sokolov" neboli úplne v hre. V 10. minúte po strate lopty v slovenskom strede hasil Hrošovský pred šestnástkou iba faulom a loptu si k priamemu kopu postavil Bale. Jeho dobre trafený projektil preletel ponad múr a Kozáčik naň už nezareagoval, hoci sa hodil po smere lopty. "Draci" neukazovali žiadny veľký výkon, ale "pomáhali" im nervóznym dojmom pôsobiaci Slováci. V 20. minúte po ďalšej strate Hrošovského v strede strelu Ramseyho Kozáčik kryl. Hamšík bol suverénne najlepším hráčom na ihrisku, ale spoluhráči mu príliš nepomáhali a jeho sily sa trieštili aj hrou smerom dozadu, kam si chodil pýtať lopty. Jedna z mála šancí na vyrovnanie prišla v 23. minúte, ale Kuckov priamy kop po faule Allena na Hamšíka išiel nad. Kozákovci mali o čosi väčšie držanie lopty, aj viac striel, ale všetky mimo bránuu, do priestoru ktorej v prvom polčase netrafili. V 45. minúte to ešte vyskúšal Bale, ale Kozáčik bez problémov kryl.

Do druhého polčasu sa išlo bez zmien. Slováci hľadali recept na finálnu prihrávku, v 54. minúte Weiss našiel medzeru v defenzívnej hradbe súpera, vyslal do nábehu Maka, ten ale strieľal nad. Na druhej strane odpovedalo v 57. minúte duo Allen - Bale, keď prvý menovaný pekne odcentroval, ale Baleovu hlavičku cez Pekaríka skvele na čiare vyrazil Kozáčik. Po hodine hry Kozák urobil dvojité striedanie a bolo skvelé. Ďuriša vystriedal Nemec a Hrošovského Duda. A okamžite po pár sekundách po výbornom prieniku a prihrávke Maka si naviedol loptu v strede šestnástky Duda a chladnokrvne k ľavej žrdi prekonal bezmocného Warda. Povzbudení Slováci ožili, v 63. minúte to skúsil z priameho kopu Weiss, ale opäť nad. Slovenská lavína pokračovala, o dve minúty to skúsil zo stredu tvrdo Kucka a Ward s námahou vyrazil. Slovenskí fanúšikovia ožili, dokázali prekričať aj mohutnú prevahu Walesu v hľadisku. V 68. minúte jedovku nad vyslal Mak, Slováci prebrali stred poľa a tlačili sa dopredu. V 73. minúte sa ale nebezpečnej pripomenul Wales, striedajúci Robson-Kanu našiel pekným centrom hlavu Ramseyho, ale lopta išla našťastie nad. V 80. minúte pálil z priameho kopu Bale, ale Kozáčik bol na mieste. Slováci akoby na chvíľu vypustili a ich súper z ničoho nič opäť udrel. V 81. minúte Ramseymu pred Škrtelom ušla lopta k Robsonovi-Kanuovi, ktorý ju pomedzi nohy Ďuricu dostal do slovenskej siete. Slováci v nápore zatlačili a v 86. minúte trafil hlavou pravú tyč Nemec po centri Šventa. Slovensko hralo vabank, dvakrát sa rútil v úniku dvoch na dvoch dopredu Bale, ale skóre sa už nezmenilo. Hoci v nadstavenom čase ešte odrazenú loptu z 13 metrov napálil nad bránu Warda Mak.