Main Content

V Taliansku sa skrýva ďalší slovenský talent. Idolom 17-ročného obrancu je Juraj Kucka (Rozhovor)

utorok, 7. jún 2016 14:21 | Autor: Silvia Petrašková

V Taliansku sa skrýva ďalší slovenský talent. Idolom 17-ročného obrancu je Juraj Kucka (Rozhovor)
V Taliansku sa skrýva ďalší slovenský talent. Idolom 17-ročného obrancu je Juraj Kucka (Rozhovor) | zdroj: facebook David Filanský

Pôsobil v Spišskej Novej Vsi v FK Senici a teraz je súčasťou talianskeho klubu Virtus Entella Chiavari, účastníka najvyššej mládežníckej futbalovej súťaže v Taliansku. O svojich futbalových začiatkoch v slovenskom futbale i o svojom aktuálnom talianskom angažmán nám futbalista Dávid Filinský porozprával v nedávnom rozhovore.

Dávid, pochádzaš zo športovej rodiny. Tvoj otec hrával futbal 15 rokov, tvoja mamina sa zas venovala volejbalu a obľubovala lyžovanie. Na svoj futbalový rast si mal teda doma vytvorený vhodný základ...

Áno boli to práve rodičia, ktorí ma viedli k futbalu a dokonale ma v ňom podporujú až doteraz.

S futbalom si začal od svojich štyroch rokov v Spišskej Novej Vsi. Ako si na svoj prvý klub a jeho trénerov pamätáš?

S futbalom som začal v prípravke, ktorú viedol tréner Krempaský, ten ma naučil základom futbalu. Vo vyššej kategórii ma trénovali pán tréner Ogurčák, Sirko, Kubus a ďalší. V kategórii od U10 do U14 ma zas viedol Ondáš, počas jeho pôsobenia sme boli aj na majstrovstvách SR U15 kde sme skončili na treťom mieste.

V Spišskej Novej Vsi si bol do svojich 14 rokov, potom prišla ponuka z FK Senica kde si odohral dva roky za kategórie hráčov U15, U16 a U17. Prestup do nového klubu však pre teba znamenal i viac samostatnosti, keďže si sa musel o seba v novom klube postarať sám. Ako si si na túto novú zmenu a život zvykal?

Začiatky v Senici boli ťažké, no postupne som sa aklimatizoval. Získal som nových priateľov, ktorí boli z celého Slovenska a k tomu všetkému i dve futbalové sezóny, ktoré boli v mojom futbalovom raste veľmi dôležité.

S klubom si sa počas pôsobenia v U17 dostal na turnaj do Holandska, kde ste mali možnosť hrať proti takým mužstvám ako PSG, Alkmaar, Feyenoord Rotterdam, SC Heerenveen. Bola to zrejme ďalšia cenná zahraničná skúsenosť tvojej futbalovej kariéry...

Určite áno, lebo proti tak známym klubom som dovtedy nehral. Bolo pre nás skutočne potešujúce, že sme nakoniec obsadili skvelé tretie miesto a za nami skončili spomínané klub ako PSG, či Heerenveen.

Za svoj veľký úspech môžeš pokladať i miestenku do slovenskej futbalovej reprezentácie kategórie U15, U16 a U17...

Som rád, že ma reprezentační tréneri nominovali. Hoc som na reprezentačnej pôde ešte nejaké veľké úspechy zatiaľ nedosiahol v zápasoch proti Anglicku, Francúzsku a Poľsku to boli pre mňa obrovské skúsenosti.

Tvoj veľký deň D prišiel v zápase FK Senica – Banská Bystrica (U17) (1:0), kde si svoj výborný výkon okorenil i streleným gólom. Po zápase ťa oslovil taliansky manažér, ktorý v tom čase hľadal talenty pre talianske kluby. Pozval ťa na skúšku do klubu Virtus Entella Chiavari a po dvoch vydarených tréningoch ti ponúkli prestup. Aké boli tvoje prvotné pocity po jeho uskutočnení?

Bol to skutočne príjemný pocit, lebo od tej chvíle sa mi splnil môj futbalový sen.

Nový klub pre teba znamenal i nový život v novej krajine. Ako si si zvykal na nové prostredie a samotnú taliansku mentalitu?

Začiatky boli ťažké, ale v Taliansku mi všetci okolo mňa pomohli rýchlo sa aklimatizovať. Klub má dobrú spoluprácu s mojou učiteľkou taliančiny, ktorá pochádza z Českej republiky, čo mi nesmierne pomohlo pri zvládaní talianskeho jazyka.

Môžeš spomenúť nejaké významné momenty počas doterajšieho pôsobenia v tomto klube?

Výrazné úspechy a momenty som zatiaľ s klubom, ktorý momentálne vedie tréner Andrea Scotto ešte nezažil, no pre mňa bolo obrovským zážitkom už len zahrať si proti takým klubom ako Juventus, Fiorentina, Torino, Genoa, Sassualo a iné.

Páči sa ti taliansky štýl futbalu a tvojim obľúbeným hráčom je slovenský futbalový reprezentant Juraj Kucka, ktorý momentálne oblieka dres tallinského klubu AC Miláno. Prečo práve tento hráč?

Juraj Kucka je môj najobľúbenejší hráč a to aj keď hrá na inom poste ako ja, páči sa mi jeho štýl hry.

Dávid v čom ty osobne vidíš svoju najsilnejšiu stránku?

Myslím si, že aj keď som obranca, veľmi dobre čítam a predvídam hru súpera a mám presnú rozohrávku.

Kde vidíš svoju ďalšiu futbalovú budúcnosť?

Veľmi rád by som ostal v Taliansku a hral za kategóriu Primavera.