Main Content

Žilinskému supertalentu hovoria slovenský Messi. Čo má spoločné so slávnym argentínčanom? (Rozhovor)

pondelok, 6. jún 2016 11:29 | Autor: Silvia Petrašková

Žilinskému supertalentu hovoria slovenský Messi. Čo má spoločné so slávnym argentínčanom? (Rozhovor)
Žilinskému supertalentu hovoria slovenský Messi. Čo má spoločné so slávnym argentínčanom? (Rozhovor) | zdroj: archív Patrik Jakubík

O tomto talentovanom futbalistovi budeme s určitosťou ešte počuť. Reč je o 13-ročnom Patrikovi Jakubíkovi z MŠK Žilina U13, chlapcovi, ktorý má futbalového talentu na rozdávanie. O svojej nádejnej futbalovej kariére nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Patrik, ako je o tebe známe s futbalom si sa zoznámil len nedávno a to vo veku siedmych rokov, keď si v roku 2010 navštívil svoj prvý futbalový tréning? Bola to ako sa zvykne hovoriť, láska na prvý pohľad?

Futbal ma začať baviť hneď a stal sa mojim najobľúbenejším športom. Postupne som sa snažil naučiť stále nové veci. Najskôr len s ocinom obyčajné prihrávanie lopty, potom tzv. koníčky a kľučky a v podstate sa stále učím až doteraz.

VIDEO: Patrikova práca s loptu, keď mal 9 rokov

V máji 2011 si začal hrávať v Juventuse Závodie, ktoré fungovalo ako B - mužstvo MŠK Žilina. Po dvoch mesiacoch ťa pán tréner Kubiš poslal do MŠK, kde  pôsobíš od  sezóny  2011/2012. Ako sa ti páči život v novom klube, škole a meste? Zvykol si si už po čase na svoj nový domov?

Pre mňa to nebola až taká veľká zmena, keďže bývam 10 km od Žiliny v Kysuckom Novom Meste a Žilinu som poznal. Od ďalšieho roku som musel prejsť na športovú školu v Žiline - Závodí, kde chodím dodnes. Spolužiakov som poznal, lebo tiež hrávajú v MŠK za ročník 2004 a štyria sú moji spoluhráči v ročníku 2003.

VIDEO zo zápasu, keď mal Patrik 10 rokov


 

Teba a najmä tvoj štýl hry média radi prirovnávajú k Lionelovi Messimu, ktorý patrí dokonca medzi tvojich obľúbených futbalistov. Myslíš si, že môžeš s ich tvrdením súhlasiť? V čom si myslíš, že si mu asi najviac podobný?

Messi je môj najobľúbenejší hráč a určite by som sa mu chcel vyrovnať, ale na to bude treba ešte veľa trénovať. Aby som sa vyrovnal Messimu, snažím sa mať kvalitný prvý dotyk s loptou, hrať všetko do rýchlosti, udržiavať loptu stále pri nohe a dôležité je aj zrýchlenie s loptou. Či sa mi to darí, to musia posúdiť tréneri a ľudia, ktorí sledujú zápasy.

So svojim tímom si už mal možnosť vycestovať na rôzne futbalové turnaje nielen doma, ale v zahraničí. Na ktorý z nich si spomínaš najradšej?

Každý rok hráme nejaký kvalitný turnaj v zahraničí, určite bol zaujímavý a kvalitný turnaj pred dvoma rokmi v Budapešti a minulý rok v Ľubľane, kde sme hrali dokonca na veľkom ihrisku. Taktiež mi veľa dal nedávny turnaj s o rok staršími futbalistami v nemeckom Düsseldorfe.

VIDEO: Patrik a jeho práca s loptou, keď mal 12 rokov

Z turnajov si si okrem tímových trofejí odniesol i osobné ocenenia. Potešili ťa aj tie?

Každé ocenenie ma poteší, lebo je to výsledok mojej práce na ihrisku. No nie sú to len individuálne ocenenia, ja sa v každom zápase snažím hrať naplno.

VIDEO: Rozhovor s Patrikom v roku 2016 pri príležitosti ocenenia mládežnícky hráč mesiaca v klube MŠK Žilina

Čo považuješ po futbalovej stránke za svoju najväčšiu prednosť a v čom by si sa na druhej strane ešte chcel zlepšiť?

Určite musím zlepšiť pravú nohu a chcel by som zlepšiť aj streľbu a za svoju prednosť považujem prácu s loptou v rýchlosti a zrýchlenie s loptou, ale toto všetko sa samozrejme budem snažiť ešte zlepšovať.

Patrik, máš pred sebou veľkú futbalovú budúcnosť. V ktorom vysnívanom klube by si ju chcel prežiť?

Tak momentálne som hráč MŠK Žilina, ale budem sa snažiť dostať aj do kvalitnejších líg v Európe. Moje vysnívané tímy sú FC Barcelona a Arsenal Londýn, ale to je ešte veľmi ďaleká cesta.

Kto je Patrik Jakubík?

Hoci má len 13 rokov vďaka internetu patrí už dlhšiu dobu medzi známe slévenské futbalové mená. Videá jeho práce s loptou sa už pred rokmi stali hitom internetu. Písal o ňom nejeden slovenký a český portál. Najčastejšie ho prirovnávajú k Lionelovi Messimu.