Main Content

Hviezda Bayernu na lane Borussie Dortmund

pondelok, 6. jún 2016 11:06 | Autor: Timotej Gašper

Hviezda Bayernu na lane Borussie Dortmund
Hviezda Bayernu na lane Borussie Dortmund | zdroj: © TASR

Bavorský veľkoklub za posledné roky zlákal do Mníchova už trojicu hviezd BVB, no už čoskoro sa možno uskutoční veľký prestup aj v opačnom smere.

Keď v jari 2013 Bayern Mníchov oznámil príchod Maria Gotzeho, pre kritikov a nadšencov BVB sa Bavori stali len zlodejmi talentov konkurencie. To však ešte nikto netušil, že za ďalšie tri roky sa do Allianz Areny presťahujú ďalší dvaja ťahúni zo Signal Iduna Parku, Robert Lewandowski a po novom aj Mats Hummels.

Fanúšikovia BVB respektíve odporcovia Bayernu Mníchov majú na „judášov“ ťažké srdce, no ešte ťažšie ho majú na prestupovú politiku mníchovských „Die Rotten“, ktorú označujú za nevyrovnanú a zlú. Peniaze a meno Bayernu však hrajú vo futbalovom svete a v kariére každého hráča dôležitú úlohu, no pre priaznivcov „rodinného“ klubu ako je Dortmund, znamená výraz lojalita oveľa viac.

Už onedlho by sa však situácia mohla zmeniť, pretože podľa dostupných informácií je Dortmund veľmi blízko zisku hráča z Bayernu. Sebastian Rode futbalovo vyrastal v klube Kickers Offenbach, odkiaľ v roku 2010 ako 19-ročný talent prestúpil do Eintrachtu Frankfurt. V Commerzbank Arene sa za 5 rokov vypracoval medzi jedného z najspoľahlivejších stredných záložníkov ligy, čo potvrdzoval v každom zápase. V lete 2014 ho šikovne získal Bayern, ktorý využil jeho končiacu sa zmluvu a tak za vtedy 23 ročného stredopoliara nezaplatil ani euro.

Aj keď skromný Nemec nepatrí v mužstve Bayernu medzi najväčšie opory, Rode skrýva veľký potenciál a v zápase zo seba dokáže vydať všetko. Je pracovitý a tiež technický nadaný, no pri konkurencii ako Vidal, Thiago či Xabi Alonso sa v Mníchove nedokáže presadiť. Jeho odchod sa tak pomaly ale isto blíži a podľa zahraničných médií má k jeho zisku najbližšie práve Dortmund.

Len pred pár dňami zo Signal Iduna Parku odišiel nemecký reprezentant Ilkay Gundogan, ktorého ako prvú posilu získal Pep Guardiola do Manchestru City. Sebastian by tak v kádri BVB mohol buď zaplniť prázdne miesto po Gundoganovi, alebo aspoň vyvinúť tlak na ostatných záložníkov, čo pre veľkoklub nikdy nie je na škodu.

25-ročný záložník nastúpil v drese Bayernu počas troch sezón v 52 zápasoch, čo určite nieje postačujúca štatistika. Vzhľadom na odohrané minúty sa jeho cena môže pohybovať od 6 do 10 miliónov eur. Borussia však musí konať, pretože o Rodeho prejavili záujem aj Wolfsburg, Hertha Berlín a tiež taliansky Neapol.