Main Content

Chicago ťahá eso z rukáva. Šancu v prvom tíme chce dať šikovnému mladíkovi

utorok, 31. máj 2016 13:40 | Autor: Dávid Lech

Chicago ťahá eso z rukáva. Šancu v prvom tíme chce dať šikovnému mladíkovi
Chicago ťahá eso z rukáva. Šancu v prvom tíme chce dať šikovnému mladíkovi | zdroj: youtube.com

Chicago Blackhawks má problém s kvalitou tretej a štvrtej formácie. Situáciu by mal pomôcť výrazne vylepšiť talentovaný mladík, ktorému sa vedenie klubu zrejme rozhodne dať priestor ukázať sa.

Sen obhajcu Stanley Cupu o ďalšom zisku titulu sa rozplynul hneď v prvom kole play-off, keď hráči Blackhawks nestačili na Saint Louis Blues a prehrali 4:3 na zápasy. Americký mančaft vyhorel na nízkej sekundárnej produktivite t.j. na nízkom bodovom prispievaní tretej a štvrtej formácie. Práve nízka strelecká efektivita hráčov stála Chicago postup.

Vedenie klubu sa s určitosťou bude snažiť tieto nedostatky odstrániť, no pred generálnym manažérom Stanom Bowmanom stojí ešte predtým jedna veľká výzva – predĺžiť kontrakt s Artemim Panarinom tak, aby Chicagu ostal priestor pod platovým stropom pre ďalších hráčov.

Pre manažment Chicaga je to obrovská výzva a niektorí odborníci sa na to pozerajú ako na „mission impossible.“ Panarinovi sa končí aktuálny kontrakt v budúcom lete a Chicago si ho chce zazmluvniť už rok vopred. Myslieť ale musí aj na zvyšok svojho kádra. Vedeniu tímu z veterného mesta môže situáciu výrazne uľahčiť mladý americký hokejista, ktorý si svojimi výkonmi pýta šancu v prvom tíme NHL.

Vincent Hinostroza bol draftovaný v roku 2012 v šiestom kole zo 169. miesta. Talentu má pritom na rozdávanie, no zámorie sa bálo jeho útlej 175-centimetrovej postavy, s ktorou sa jeho šance na presadenie sa vo „veľkom“ hokeji výrazne obmedzili. 22-ročný Američan ale v posledných sezónach dokazuje, že nižšie fyzické parametre ho pri hre nijak neobmedzujú.

V 66 stretnutiach na farme Chicaga v AHL v tíme Rockford IceHogs pozbieral 51 kanadských bodov za 18 gólov a 33 asistencií a na základe výkonov si vyslúžil miestenku v americkej reprezentácii na tohtoročných MS, kde sa rozhodne nestratil a v desiatich dueloch zaznamenal bilanciu 1+2. Sedemkrát si v uplynulom ročníku obliekol aj dres Chicaga, no do štatistík sa nezapísal.

Všetko asvedčuje tomu, že kouč Joel Quenneville mu vytvorí priestor pre hru v tretej útočnej formácii „jastrabov.“ Hinostroza má svojmu zamestnávateľovi čo ponúknuť, navyše v poslednej sezóne výrazne popracoval na svojej slabine, ktorou je defenzíva. „Teddy Dent (tréner Rockfordu) ma toho naučil veľa o defenzíve. S príchodom roka povedal, že na tom potrebujem pracovať a že mi s tým pomôže. Ukázal mi množstvo videí okolo obrannej tretiny, keď hrám centra a krídlo a ako by som mal vylepšiť svoju hru v defenzívnej zóne, aby som mohol rýchlo otočiť hru do útoku,“ nechal sa počuť americký reprezentant pre web secondcityhockey.com.

Presadenie sa Hinostrozu v prvom tíme NHL je veľmi reálne. Počas sezóny výrazne zapracoval na obrannej hre, jeho štatistiky jasne potvrdzujú, že má dostatočný talent a skúsenosti z medzinárodného fóra na seniorských MS v Rusku by mu mohli výrazne pomôcť v boji o miestenku v kádri Blackhawks. Ďalšou nespornou výhodou amerického hráča je jeho gáža vo výške 717 500 USD, čo je vzhľadom k obmedzenosti Chicaga v platovom strope kľúčová otázka. Nikoho tak neprekvapí, ak sa v budúcej sezóne Hinostroza stane hráčskym „čiernym koňom“ Chicaga a výraznou mierou sa podpíše pod produktivitu ofenzívy jedného z najlepších hokejových celkov súčasnosti.