Main Content

V zámorí sa špekuluje o mega výmene. Sťahovať by sa mohol hviezdny brankár

pondelok, 30. máj 2016 15:26 | Autor: Dávid Lech

V zámorí sa špekuluje o mega výmene. Sťahovať by sa mohol hviezdny brankár
V zámorí sa špekuluje o mega výmene. Sťahovať by sa mohol hviezdny brankár | zdroj: © TASR

Dallasu Stars len o kúsok nevyšiel postup do konferenčného finále. V rozhodujúcich momentoch ich totiž zradil brankársky post. Vedenie klubu sa to v lete bude snažiť napraviť. V zámorí sa špekuluje o tom, že do Texasu by sa mal sťahovať jeden z najlepších brankárov súčasnosti.

Pred začiatkom ročníka sa hovorilo o tom, že Dallas Stars by mal patriť k „čiernym koňom“ NHL. Stalo sa tak. Kouč Lindy Ruff vytvoril z „hviezd“ mimoriadne kvalitný celok, ktorého cieľom bolo dokráčať až na pomyselný hokejový Olymp. Sen hráčov z Texasu sa ale rozplynul v druhom kole play-off, keď v siedmom rozhodujúcom zápase prehrali vysoko 1:6 so Saint Louis Blues.

Inak veľmi kvalitný celok Stars stroskotal na nevyrovnaných výkonoch brankárov. Fínska dvojica Antti Niemi – Kari Lehtonen sa neuchytila tak ako sa očakávalo. Niemi vo vyraďovacej časti nastúpil do piatich duelov, z toho v troch prípadoch si udržal nižšiu ako 80-percentnú úspešnosť zásahov. Jeho kolega a krajan Lehtonen sa medzi tromi žrďami objavil jedenásťkrát. Päťkrát sa dostal nad 90-percentnú úspešnosť zásahov, pri komplexnom pohľade na jeho výkony ale taktiež sklamal.

Táto bilancia a nekonzistentnosť ochrancov svätyne Dallasu Stars stála americký klub účasť v konferenčnom finále. Obaja pritom z platového stropu ukrajujú celkom 10,4 miliónov USD, čo je vysoká suma pre brankársky tandem, na ktorý sa jednoducho nedá dlhodobo spoľahnúť.

Generálny manažér Jim Nill tak bude v lete hľadať novú oporu v bránkovisku svojho tímu. Do tímu by mal údajne dotiahnuť hviezdneho Henrika Lundqvista z New Yorku Rangers.

Tento nápad sa zdá uletený a nereálny, no výmena medzi Dallasom Stars a klubom z Manhattanu dáva dokonalý zmysel. „Ak sa Rangers rozhodnú aspoň trochu prebudovať tím, bude chcieť na to „Kráľ“ čakať? Má 34 rokov, Vezina Trophy a olympijské zlato. Potrebujem Stanley Cup, aby spečatil svoj vstup do hokejovej Siene slávy,“ píše web thehockeynews.com. „Kráľ Henrik,“ ako je prezývaný švédsky brankár, pôsobí v organizácii „jazdcov“ od svojho vstupu do NHL v sezóne 2005/2006.

Kritici mu vyčítajú, že nedokáže dostať Rangers k vytúženému triumfu v play-off a rodák zo švédskeho mestečka Åre má pred sebou ešte niekoľko rokov kedy bude môcť chytať na tej najvyššej úrovni. Zrejme však nemá čas na čakanie na novú prestavbu tímu z New Yorku, ktorý by mal po prípadnej výmene v budúcej sezóne k dispozícii fínsku brankársku dvojicu Antti Raanta – Kari Lehtonen/Antti Niemi.

Americký mančaft ako protihodnotu za hviezdneho brankára rozhodne má čo ponúknuť. „Minuloročná výber z prvého kola, Denis Gurjanov, Jason Dickinson, ktorý môže uspieť ako druhý center tímu. Julius Honka a Esa Lindell prinášajú vynikajúcu schopnosť práce s pukom na modrej čiare. Stephen Johns sa profiluje ako budúci „tvrďas,“ píše renomovaný web, ktorý tipuje, že jeden zo spomínaných prospektov by putoval na Manhattan v rámci výmeny za Lundqvista.