Main Content

Elitný slovenský streetballer Richard Hanáček: Basket 3x3 na olympiáde je len otázkou času

štvrtok, 26. máj 2016 14:05 | Autor: De Fa

Elitný slovenský streetballer Richard Hanáček: Basket 3x3 na olympiáde je len otázkou času
Elitný slovenský streetballer Richard Hanáček: Basket 3x3 na olympiáde je len otázkou času | zdroj: archív Richard Hanáček

Richard Hanáček, ktorý patrí medzi najväčšie streetballové legendy na Slovensku, poskytol rozhovor nášmu portálu. Hovorili sme s ním nielen o streetballe, ale aj o olympíjskych hrách, či o NBA, ktorej bol roky verným fanúšikom.

Čau Rišo. Aj napriek tomu, že si v basketbalovej komunite pomerne známa osobnosť, mohol by si sa v krátkosti nejako výstižne predstaviť.

No v basketbalovej ani moc ne skor streetballovej. A výstižne teda bude asi bude ten bradatý najťahší z Letného Vánku.

Aké boli tvoje basketbalové začiatky? Akým športom si sa venoval, poprípade čím si chcel byť?

Športy som hrával asi všetky, najmä hokej na betóne samozrejme. K basketu som sa dostal asi v 12tich keď sa k nám dostala NBA Action na STV2 a už som zostal verný aj keď som to tak nejako vždy bral ako doplnok streetballu, pretože ten som miloval od prvého „matchu“.

Mal si aj nejaké vyššie ambície v basketbale Kde si hrával poprípade prečo to nevyšlo?

Začínal som v Štarte Bratislava ako mladší dorast a cez mladežnícke kategorie som sa dostal do extraligy, ale po roku klub bohužial zanikol a ja som sa celkom haluzne ocitol v Zlíne, kam ma zavolal moj bývalý tréner a mentor. No a čo sa týka tých ambícií, tak v skratke na to, čo som tomu obetoval som spokojný.

Aký formát basketbalu máš radšej ? 5 on 5 - 3 on 3?

To je bez debát, 3 x 3.

Čo ťa priviedlo k streetbalu? Čo by si chcel ešte dosiahnúť?

To je veľmi jednoduché, keď sme začínali, tak sme boli radi, že sme sa štyria až šiesti zišli, takže okolnosti a samozrejme je to oveľa rýchlejšie, dynamickejšie a malo to hlavne tú príchuť ulice. Už nemám moc čo dosiahnuť, pretože na Slovensku už asi viac nikto nedosiahne ako Letný Vánok. Trochu ma mrzí, že ten streetballový boom resp.3x3 basket prišiel na nás trošku neskoro. Predsa len pomaly ťaháme na 40ku a vždy sme boli majstri regenerácie, čo sa tiež rokmi prejaví.

Najväčšie úspechy v basketbale/streetbale, na ktoré si najviac hrdý?

Fakt sa moc nepovažujem za basketbalistu, keď tak za bodový priemer. Vždy bol basket pre mňa len akási výplň medzi streetballovými sezónami. Čo sa týka streetu, tak si individuálne veľmi cením víťazstvo v ankete Streetbalista roka 2009 a samozrejme všetko, čo sme ako Letný Vánok dosiahli - sme 9-násobní majstri Slovenska, mali sme tú česť reprezentovať Slovensko na mnohých medzinárodných turnajoch, vyhrali sme turnaje v Čechách, Maďarsku, Rakúsku, dobré výsledky sa nám podarili v Moskve, Kosove, Istanbule... Bolo toho za 20 rokov naozaj dosť.

Máš ambície do budúcna čo sa týka trénerstva?

Rozmýšľal som o tom a strašne by ma to bavilo, ale momentálne nemám konkrétnejšiu predstavu.

Čo hovoríš na súčasnú NBA? Sleduješ ju pravidelne, alebo len nejaké obľúbené tímy, prípadne hráčov?

NBA samozrejme sledujem, ale príde mi čoraz viac taká navoňaná. Kedysi som bol fanatik, budíky nastavené na tretiu rano, aby som sledoval play-off a All-Star Games. Teraz už len sem tam, keď mám insomniu. All-Star som pozeral naposledy asi pred desiatimi rokmi, lebo sledovať ako si chlapci nahadzujú a nebránia a do toho za kamión reklám, aby to malo 5 hodín, fakt nemusím. Naopak play-off sledujem pravidelne. Nemám už moc obľúbených hráčov, lebo už ich moc z minulosti nehráva.

Tvoj obľúbený tím San Antonio Spurs tento rok v play-off už skončil. Ako sa ti pozdávajú ich šance na titul do budúcna?

Som sklamaný, podľa mňa to bol jediný tím, ktorý by mohol trochu pribrzdiť Golden State, ale aj tak si myslím, že momentálne Warriors nemajú konkurenciu. Hlavne tímy východu by mali trošku zamakať, lebo keby bola NBA spravodlivo nasadená do play-off tak sú tam z východu maximálne 4 tímy. Čo sa týka šancí na titul, pre SAS tak bude ťažké, pretože ich čaká prestavba. Duncan a Ginobili na 99% ukončia kariéru a Parker k tomu nemá ďaleko. Spravili ale výborný krok s Aldridgeom a Westom. Uvidíme, teším sa...

Myslíš, že Gregg Popovich skončí na lavičke Spurs ,keď ukončí jeho obľúbenec Tim Duncan hráčsku kariéru?

Nie, aj bez Tima má skvelý tím, ktorý doplní hráčmi, ktorých potrebuje do systému, teda hráčov čo rozmýšľajú.

Uvidíme budúcu sezónu trio Duncan-Parker-Ginoili?

Áno v bare na steaku (úsmev). Na palubovke rozhodne nie.

Myslíš si, že európsky basketbal má šancu dotiahnuť sa na ten zámorský a napríklad na olympiáde dokázať dominovať?

Vyrovnáva sa to, ale ten rozdiel je obrovský. USA môže postaviť aj 5 tímov a všetky budú na špičke a jediný, kto ich mohol poraziť v jednom z piatich zápasov bolo Španielsko. Ale aj tí už majú starý tím.

Sleduješ Európsky basketbal? Najobľúbenejší tím a hráč?

Tím nemám, ale z Európanov sa mi páči hra Rudyho Fernandéza, Borisa Diawa a samozrejme “Big Sofo“ je pán.

Ako to vyzerá s basketbalom 3on3 na olympiáde? Má šancu stať sa súčasťou olympíjskych disciplín?

Určite, je to len otázkou času a myslím, že už budúce hry bude 3x3 súčasťou OH. Je to divácky veľmi atraktívne a rýchle. Za deň družstvá odohrajú viac zápasov.

Ako to funguje s reprezentovaním krajiny v 3x3 basketbale?

Každý rok sa postupuje z challengerov na finálový turnaj World Tour, ktorý má štatút majstrovstiev sveta. Čo sa mňa týka, myslím že je na čase nechať priestor mladším hráčom, nech si skúsia postúpiť a hlavne zmerať si sily s tímami na medzinárodnej úrovni a nabrať skúsenosti. Veľmi dôležité je zaregistrovať sa na www.3x3planet.com a navštevovať turnaje a týmto spôsobom zbierať body. Jednak sa môžete porovnať s hráčmi na celom svete a pomáhate zvyšovať rating Slovenska pri nasadzovaní do turnajov a hlavne zbierať body v rámci svojej krajiny a vypýtať si tak miestenku pri reprezentácii Slovenska.

Ste viacnásobní zástupcovia slovenského streetbalu vo svete. Reprezentovali ste našu krajinu, ak si dobre spomínam v Moskve a v Lugáne. V čom bola kvalita súpera oproti družstvám, proti ktorým ste súperili na Slovensku?

Hlavný rozdiel je v tom, že na medzinárodnej úrovni hráš proti najlepším hráčom z danej krajiny. Ďalší obrovský rozdiel je, že v ostatných krajinách je basket ako taký na vyššej úrovni čo sa týka kvality hráčov a väčšinou to boli hráči z prvoligových alebo druholigových tímov. Stretli sme sa aj s profesionálnymi streetbalistami napr. z Ruska a to sú samozrejme podmienky, o ktorých sme ani dovtedy netušil. My sme takmer vždy cestovali za vlastné náklady a brali sme to ako hobby a o to väčšiu radosť sme mali, keď sme takéto tímy porazili a veľa ľudí len nechápavo krútilo hlavami (nikdy sme ako Letný Vánok nemali moc atletické postavy a dá sa s nadsázkou povedať že sme boli pre každý tým najťažším súperom).

Dokedy ešte budete vládať hrávať 3on3 basketbal? Rastie vám na Slovensku nejaká konkurencia, alebo len vy už starnete ? (úsmev)

My stárneme, ale na Slovensku je veľa kvalitných hráčov. tie družstvá, proti ktorým hráme teraz vyrovnané zápasy, by sme pár rokov dozadu ani nebrali ako konkurenciu, ale iba ako výplň dňa k prebratiu medailí (musím trochu rozdúchať oheň – hovorí Rišo s úsmevom). Ja osobne pár turnajov ešte odohrám, ale už nemám ambície cestovať na zahraničné turnaje a tiež obetovať komplet celé leto, ale Vánok ide stále ďalej a teším sa na Jara s Mirom ako dáme zas nejaký turnaj, pretože sme spolu zažili strašne moc ako na kurte tak mimo. Musím pozdraviť na diaľku samozrejme aj Daniela.

Nejaký zaujímavý odkaz na záver pre fanúšikov basketbalu na sport7 ?

Letný Vánok diktoval veľmi dlho.... tak hybaj ven strííílať na kôš !!! :)