Main Content

14-ročný slovenský talent z Nitry trénoval v akadémii londýnskych „kladivárov“ (Rozhovor)

štvrtok, 26. máj 2016 11:09 | Autor: Silvia Petrašková

14-ročný slovenský talent z Nitry trénoval v akadémii londýnskych „kladivárov“ (Rozhovor)
14-ročný slovenský talent z Nitry trénoval v akadémii londýnskych „kladivárov“ (Rozhovor) | zdroj: archív Alex Javro

Okúsiť skúsenosť anglického futbalu v jednej z popredných futbalových akadémii na Ostrovoch je zážitkom na nezaplatenie. Takúto mal možnosť zažiť v akadémii londýnskeho futbalového klubu West Ham United aj 14-ročný talent FC Nitra Alex Javro. O svojej týždennej skúške v nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Alex, prezraď nám takto na úvod, aké boli tvoje futbalové začiatky? Kto ťa k futbalu priviedol a kde si s ním začínal?

K futbalu ma priviedol môj ocino s ktorým som trávil veľa času na ihrisku, pretože aj on hrával futbal. Intenzívnejšie som začal s futbalom v piatich rokoch v prípravke FC Nitra pod vedením pána trénera Petra Hnilicu a Erika Hrnčára, ktorí ma naučili základom futbalu.

Tvojim aktuálnym pôsobiskom je spomínaný futbalový klub FC Nitra. Ako sa ti v klube darí?

Hrávam za FC Nitra U14 na poste ľavého útočníka a stredného záložníka, pod vedením pána trénera Juraja Gombára. V klube som spokojný, darí sa mi niekedy viac, niekedy menej.

Alex, čo pokladáš za svoju najsilnejšiu futbalovú stránku?

Rýchlosť a techniku.

Jedným z veľkých okamihov tvoje doterajšej futbalovej kariéry bol deň, keď ti bola ponúknutá pozvánka na týždennú komplexnú skúšku do špičkovej mládežníckej akadémie anglického West Hamu United. Aká bola tvoja prvotná reakcia na túto ponuku a s kým si na Ostrovy cestoval?

Bol som veľmi šťastný, že som dostal takúto príležitosť, predsa len nestáva sa to často mať možnosť ísť na skúšku do anglického klubu. Cestoval som tam s ocinom.

Čo všetko v akadémii zahŕňalo túto týždennú skúšku?

V akadémii som trénoval so 14 a 15-ročnými chlapcami. Mali sme dvojfázové tréningy pred obedom a poobede. V piatok bolo voľno, ktoré sme s ocinom trávili prechádzkami po Londýne, kde sme napríklad boli aj na štadióne Arsenalu Londýn. V sobotu sme sa boli tiež pozrieť na zápas „áčka“ West Ham United vs. Everton. Bol to super zážitok. V nedeľu sme zas hrali zápas proti Norwichu City, vyhrali sme 4:3 a dal som jeden gól a jeden mi zase neuznali.

Aké prostredie, spoluhráči, či tréneri na teba v akadémii čakali?

Prostredie v akadémii bolo krásne, super trávnik, stravovanie, proste niečo úplne odlišné ako na Slovensku. Spoluhráči boli veľmi milí, priateľskí, hneď som sa s nimi skamarátil a zobrali ma do partie. Tréneri akadémie boli tiež super.

Podľa slov tvojho osobného agenta Emila Kovaroviča, bolo tempo hry miestnych hráčov skutočne vysoké i fyzicky boli omnoho silnejší. Prekvapilo ťa to?

Ani nie, lebo poznám anglickú ligu a to tempo a fyzické parametre sú tam skutočne veľmi vysoké.

Čo ti táto cenná skúsenosť dala do tvojej ďalšej futbalovej kariéry?

Táto skúška mi dala veľmi veľa, hlavne skúsenosti. Ukázala mi v čom sa mám ešte zlepšovať a stále na sebe pracovať, ak to chcem vo futbale dotiahnuť čo najďalej.

Vyskúšal si si vraj už aj reprezentáciu. Aké najväčšie úspechy si s ňou dosiahol?

Áno, hral som aj za reprezentáciu U13 v Poľsku. Síce sme remizovali a po penaltách prehrali, no bola to ďalšia cenná skúsenosť v mojej futbalovej kariére a dúfam, že nie posledná.

Alex, kde vidíš svoju futbalovú budúcnosť? V ktorom klube by si si raz chcel zahrať?

V budúcnosti by som chcel hrať profesionálny futbal v niektorom anglickom klube, napríklad práve vo West Hame United. Čaká ma však ešte dlhá cesta, no urobím všetko preto, aby som to dosiahol.