Main Content

LeBronovi Jamesovi povedal ,,drž hubu''. Získal si rešpekt a zaznamenal rekord NBA

pondelok, 23. máj 2016 10:50 | Autor: De Fa

LeBronovi Jamesovi povedal ,,drž hubu''. Získal si rešpekt a zaznamenal rekord NBA
LeBronovi Jamesovi povedal ,,drž hubu''. Získal si rešpekt a zaznamenal rekord NBA | zdroj: © TASR

V Play-off NBA sa už začali boje o postup do finále NBA. Počas druhého zápasu finále východnej konferencie sa podarilo domácemu trénerovi tímu Clevelandu Cavaliers niečo jedinečné. Ak si to ešte nezachytil, čítaj ďalej.

Tyronn Lue je vo svojej funkcii hlavného trénera basketbalového tímu Cleveland Cavaliers necelý rok. Predchádzala tomu kontroverzná výmena na trénerskom poste, keď po sezóne a pól vystriedal pri kormidle tímu svojho dobrého kamaráta Davida Blatta.

Blatt aj napriek tomu, že Cavaliers vo svojom prvom roku dokázal priviesť až do Finále NBA a v nasledujúcej, čiže tejto aktuálnej sezóne až po All-star víkende boli najlepším celkom východu, po rozhodnutí generálneho manažéra a majiteľa klubu vo svojej funkcii skončil. Dôvodov malo byť hneď niekoľko. Neskúsenosť, pomalé reakcie na vzniknuté situácie, hráči ho prestali rešpektovať, riešenie kľúčových situácii nechával na svojich asistentov, či slabá komunikácia s hráčmi počas stretnutia a taktiež s rozhodcami.

Jednoducho tím pod vedením Davida Blatta nevedel, aký potenciál v sebe skrýva. Ak by sme to mali ako sa hovorí „rozmeniť na drobné“, netušili aké úlohy majú hráči plniť, aby sa z nich stal celok, ktorý môže bojovať o titul šampióna. Tyronn Lue, po tom ako sa z najlepšie zarábajúceho asistenta v celej NBA (cca. 7M dolárov) stal v polovici sezóny „Head coach“ tímu, mu dal jeho súčasnú tvár. Predsa len Lue už zažil nejeden prienik do Finále NBA s viacerými celkami, v ktorých pôsobil buď ako hráč, alebo ako asistent, takže pozná ten správny recept na úspech.

Ak by sme sa mali vrátiť ešte k tomu, čo najviac vyčítali bývalému trénerovi Cavaliers, tak to bolo nevyužitie potenciálu Kevina Lovea. Tomu odmietal dať voľnosť v niektorých akciách a úplne ho vytlačil v útoku z pod koša. Namiesto toho ho používal na vylákanie obrancov k trojkovej lajne a ako stacionárneho strelca. LeBronovi Jamesovi prenechal ku koncu svojho pôsobenia hlavné slovo počas oddychových časov, aby hráčom dohováral a organizoval hru. To sa viacerým spoluhráčom nepáčilo a Blattov rešpekt tak v ich očiach klesol čo aj demoralizovalo tím. Tým, že nevedel svoju najväčšiu hviezdu zvládnuť, pochoval svoje šance na ďalší progres v tíme.

Myslel si, že to robí pre LeBrona,“ povedala osoba, ktorá pracovala v tíme a dodal „Ale LeBron o tom netušil.

Oproti tomu Lue zmenil všetko v okamihu, keď prevzal opraty tímu do vlastných rúk. Pri prvej príležitosti počas oddychového času, keď LeBron James opäť začal praktizovať praktiky ako za čias Davida Blatta, Lue ho pred všetkými rýchlo schladil: „Drž hubu. Ja to zvládnem“. To niektorých hráčov, ktorí nemali priaznivú mienku o svojom novom trénerovi presvedčilo.

Keď Lue dokáže svoje najväčšie hviezdy a hráčov z lavičky prinútiť, aby spolu zapadli do jeho strategických plánov, všetko to začalo dávať zmysel – tím hral rýchlejšie, dokázal vytvárať miesto na palubovke, začal si nahrávať, využil celkovú všestrannosť Kevina Lovea. Urobil všetky pozitívne zmeny v tíme, začínajúc Jamesom - upozorňovať ho na jeho chyby v tímovej analýze videozáznamov, alebo doslova štekaním na svoju najväčšiu hviezdu počas tréningov - prevzal kontrolu nad tímom späť. Až po tomto všetkom mohli Cleveland Cavaliers dospieť do štádia v akom sú teraz.

Prvé dve kolá v Play-off prešli bez prehry (4-0), a vo finále konferencie dokázali vyhrať prvé dva zápasy na domácej palubovke. Celkovo to mali 10-0 v Play-off, čím dopriali svojmu trénerovi veľkú poctu. Tyronn Lue so svojim prvým štartom v Play-off vo funkcii hlavného trénera a bilanciou 10-0 vytvoril nový historický rekord NBA. Prekonal tak legendárneho Pata Rileyho, ktorý v roku 1982 dokázal zaznamenať vo svojom debute v Play-off deväť víťazstiev za sebou. Na treťom mieste sa v tomto rebríčku nachádza taktiež legendárny tréner a člen siene slávy John Kundla, ktorý dokázal zaznamenať sedem víťazných zápasov.

Treba uznať, že Tyronn Lue má v tíme Clevelandu Cavaliers naozaj raketový štart. David Blatt v jednom z rozhovorov pre médiá vyhlásil, že Cavaliers majú šancu vyhrať v tomto roku titul. Nepriamo tak podporil svojho bývalého zverenca. Koniec koncov, Cleveland Cavaliers majú veľmi blízko k tomu, aby sa stali opäť po roku finalistom NBA. Ak hráčom vydrží zdravie v týchto záverečných bojoch, bude to mať obhajca titulu, ak dokáže zdolať svojho súpera Oklahoma City Thunder, určite ťažšie ako v minulej sezóne.