Main Content

Tréner Orlanda Magic podal demisiu. Vedenie to nečakalo

pondelok, 16. máj 2016 13:30 | Autor: De Fa

Tréner Orlanda Magic podal demisiu. Vedenie to nečakalo
Tréner Orlanda Magic podal demisiu. Vedenie to nečakalo | zdroj: © TASR

Tím Orlanda Magic sa obrátilo na Scotta Skilesa aby prevzal úlohu hlavného trénera ich mladého tímu, po tom čo zažili katastrofálne dva a pól ročné obdobie pod vedením Jacque Vaughna. Avšak ukázalo sa, že bývalý skvelý rozohrávač, ktorý do dnešného dňa drží rekord NBA v dosiahnutých asistenciách za jeden zápas (30 asistencii) nie je tou správnou voľbou pre klub z východnej konferencie, ktorý prechádza prestavbou.

Nestáva sa to vôbec často, skôr je to rarita, ale už spomenutý Scott Skiles sa rozhodol vedeniu organizácie Magics oznámiť, že sa vzdáva postu hlavného trénera, už po prvej sezóne pri kormidle. Skiles vydal vyhlásenie o svojom rozhodnutí:

Po dlhom premýšľaní a starostlivom zvážení, ja a sám, som dospel k záveru, že nie som správny tréner pre tento tím. Z tohto dôvodu s okamžitou platnosťou sa vzdávam svojej pozície ako hlavný tréner Orlanda Magic. Uvedomujem si, že tento typ rozhodnutia môže spôsobiť mnoho špekulácii. Pravda však je to čo je napísané v prvej vete. Je to jednoduché a pravdivé. Akékoľvek iné špekulácie sú len dohady.

Scott Skiles ukončil jednoročnú púť vo svojom bývalom klube, kde hrával NBA už ako hráč počas piatych sezón. Málokto to čakal. Je to možno šokujúce, pretože spôsob, že by tréner ukončil z vlastného presvedčenia svoju rozbehnutú prácu v klube je naozaj zriedkavý. Ak ma pamäť neklame, tak v NBA bol posledný takýto prípad v roku 2011, keď za veľmi zvláštnych podmienok rezignoval na svoju funkciu hlavného trénera Jerry Sloan. Ten strávil na lavičke Utahu Jazz dlhých 23 sezón. Svoje rozhodnutie odôvodňoval tým, že je už čas, aby sa klub pohol iným smerom. V jeho prípade to znamenalo, že klub sa chystal na menšiu prestavbu a on ako tréner, ktorý je v historických tabuľkách NBA na tretom mieste v počte víťazných zápasov, by sa nemohol prizerať ako sa tím, ktorý skladal pre víťazstva, pomaly rozpadal. Nemalú zásluhu však na jeho rozhodnutí mal aj Deron Williams, ktorý si viac menej vydupal Sloanovu rezignáciu a nakoniec aj odchod z klubu.

Pre zaujímavosť spomeniem ešte jeden prípad, ktorý ste možno ani nestačili zaznamenať. V hlavnej úlohe tu bol paradoxne opäť tím Orlanda Magic. V roku 2007 sa mal stať hlavným trénerom mladého celku úspešný tréner univerzitného tímu Floridy Gators. Billy Donovan. Asi mesiac po tom, ako získal svoj druhý titul šampióna NCAA sa dohodol s vedením tímu Magics. No približne po týždni svoje rozhodnutie prehodnotil a po vzájomnej dohode nakoniec tento kontrakt zrušili. Donovan strávil ďalších osem sezón na lavičke Gators až do minulého roka, keď sa dohodol s tímom Oklahoma City Thunder a momentálne sa pripravuje na svoje prvé konferenčné finále v NBA proti Warriors.

Toto boli dva prípady, keď tréneri z vlastnej iniciatívy ukončili svoje pôsobenie v kluboch, ktoré im dali dôveru. Po týchto prípadoch si dlho dlho nič nepamätám, že by sa niečo podobné udialo. Scott Skiles nakoniec nezabudol ani n svojich kolegov a spolupracovníkov, ktorým taktiež poďakoval slovami:

Úprimne sa ospravedlňujem za prípadné vzniknuté dôsledky spôsobené mojim rozhodnutím. Tím Magic je prvotriedna organizácia, ktorá zamestnáva špičkových ľudí. Želám im len veľa úspechov. Vždy budem vďačný, a to najmä rodine DeVosových za túto príležitosť.