Main Content

NBA ide dole vodou, tvrdí člen siene slávy. Súvisi to aj s Currym

piatok, 13. máj 2016 14:39 | Autor: De Fa

NBA ide dole vodou, tvrdí člen siene slávy. Súvisi to aj s Currym
NBA ide dole vodou, tvrdí člen siene slávy. Súvisi to aj s Currym | zdroj: © TASR

Odozva na nečakaný jednohlasný úspech v hlasovaní o cenu MVP, ktorú získal Stephen Curry nenechala na seba dlho čakať. V zámorských médiách už prebieha mnoho diskusii, o tom či je to „fér“, že práve Curry je prvým jednohlasným víťazom ankety v NBA.

Keď Michael Jordan a jeho tím Chicago Bulls pred dvadsiatimi rokmi stanovili vtedy rekord ligy v počte víťazstiev v základnej časti na 72, bol na vrchole svojej kariéry. Hru, ktorú predvádzal bola ako z inej planéty. V hlasovaní o najužitočnejšieho hráča ligy, ktoré už každý vedel ako dopadne počas sezóny, keď sa rodil spomenutý rekord, však Michael Jordan získal len 98% prvých miest. Štyri prvé miesta boli udelené iným hráčom....

Keď Shaquille O´Neal na prelome milénia v sezóne 1999/2000 bol najobávanejšou útočnou silou v celej lige a dokázal v sezóne zaznamenať 67 víťazstiev a nakoniec aj vyhrať titul, v hlasovaní MVP mu jeden hlas „uchmatol“ Allen Iverson. Už vtedy sa to považovalo za niečo výnimočné, že novinári sa takto svorne zhodli...

Posledný prípad sa týka LeBrona Jamesa, ktorý v sezóne 2012/13 dokázal s Miami Heat zaznamenať 66 víťazstiev, vyhrať svoj druhý titul v NBA a predvádzať suverénne výkony počas sezóny, jeho jednohlasný zisk ceny MVP mu zmaril hlas pre Carmela Anthonyho.

Tento rok sme boli svedkami toho, že novinári a reportéri sa jednohlasne zhodli. Stephen Curry ovládol hlasovanie aj celú ligu. Nikto nemôže povedať, že si túto cenu nezaslúžil. Ale naozaj nemal v tejto sezóne súpera? Kawhi Leonard dokázal svoj tím priviesť k 67 víťazstvám, dokonca poraziť Warriors. LeBron James ovládol Východnú konferenciu a predvádzal stabilné výkony počas celej sezóny. Russell Westbrook dokázal udržať počas celej sezóny svoje nasadenie na maximálnej úrovni a zaznamenať 54x double-double a 18x triple-double...

Keď už predchádzajúci menovaní hráči si nezaslúžili aspoň jedno prvé miesto, tak Damian Lillard za svoje super výkony proti tímu Warriors si z recesie jedno prvé miesto určite zaslúžil. Avšak nestalo sa tak a preto niet divu, že sa ozývajú ohlasy na to, že je to len odraz tejto doby.

Tracey McGrady v relácii The Jump vyjadril svoj názor na túto jednoznačnú voľbu v hlasovaní slovami: „To, že sa stal práve on po prvý krát jednohlasným víťazom, si myslím že to hovorí o tom ako naša liga ide dolu vodou.“ Nebolo to myslené nijako dehonestujúco, sám McGrady uznal že si to Stephen absolútne zaslúžil, skôr narážal na nedostatok konkurencie v lige a lepších súperov. Taktiež mieril aj na to, že nedostatok kvalitných celkov v lige má za následok aj to, že liga má čoraz menšiu úroveň.

K podobnému názoru sa pridal aj ďalší hráč zo „starej školy“ Charles Barkley v relácii The Dan Patrick Show. Na otázku či súhlasí s názorom McGradyho o tom, že liga ide dolu vodou odpovedal:

No, NBA ide dolu vodou. NBA je to najhoršie, čo som kedy videl. Myslím si, že to má súvis s „deťmi“, ktoré prídu do ligy po jednom roku (z univerzitných líg). NBA ide definitívne dolu vodou. Hovorím to už posledné dva či tri roky. NBA je najhoršia akú som kedy videl. A myslím si že to má súvis so všetkými tými deťmi, ktoré sú draftované priamo zo strednej školy. A teraz sme začali draftovať hráčov po jednom odohratom roku v collage a privádza ma to k šialenstvu. Pretože síce majú potenciál ale vôbec netušia ako hrať basketbal. Takže áno, myslím si že Tracy má pravdu, niečo čo som tvrdil už posledné roky. NBA je najhoršia akú som kedy videl.

Sir Charles potom ešte ďalej rozvinul svoju myšlienku: „Pozrite na Curryho a Leonarda, obaja zostali na vysokej škole dlhšie. Viem, že každý sa dnes snaží dostať zaplatené ale týmto rozhodnutím sa len oslabuje náš produkt. Rozumiete čo tým chcem povedať, pozrite sa napríklad na posledných pár ročníkov nováčikov, ktorých máme v lige. Sú to chlapci, ktorí majú odohraté po jednom roku na školách. A všetci majú jedno spoločné, nie sú až tak dobrí. Rozumiete ma. Snažíme sa draftovať mladých hráčov a vytvoriť z nich NBA hráčov a oni ešte nevedia dobre hrať. Budú z nich dobrí hráči za štyri alebo päť rokov. Problém, ktorý však s celou touto vecou je, že sa tým pokazí celá myšlienka draftu. Pretože ak je môj tím mizerný, nechcem doňho hráča, ktorý bude dobrý za päť či šesť rokov. Chcem predsa hráča, ktorý pomôže môjmu tímu. Nemyslím si že je to fér ku fanúšikom. Veď keď môj tím nestojí za nič, nechcem ďalšieho hráča, ktorý bude dobrý za päť rokov to mi predsa nepomôže, chcem proste okamžitú pomoc. Preto, ak sa pozriete na tímy, ktoré vstupujú do draftu po zlých sezónach, sú zlé aj po drafte. Budú dobré za nejakých päť rokov, ale neobdržia okamžitú pomoc a o tom by mal byť predsa draft.

Ťažko sa stotožniť s jedným alebo druhým názorom. Pre mňa bolo tiež prekvapenie, že Stephen Curry v hlasovaní nemal prakticky súpera. Netvrdím, že to bolo nezaslúžené. Myslím si však, že Kawhi Leonard jedno prvé miesto získať mohol. Na druhú stranu však budem tvrdiť, že kedy ak nie túto sezónu a kto ak nie Stephen Curry po jeho fenomenálnych výkonoch....posúďte sami.

Zdroj: Yahoo, ESPN, CBSS