Main Content

Slovenských futbalistov bude na Euro 2016 ochraňovať ich osobný anjel strážny (Rozhovor)

piatok, 13. máj 2016 14:33 | Autor: Silvia Petrašková

Slovenských futbalistov bude na Euro 2016 ochraňovať ich osobný anjel strážny (Rozhovor)
Slovenských futbalistov bude na Euro 2016 ochraňovať ich osobný anjel strážny (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Keď sa spojí zaujímavá myšlienka a šikovné ruky, môže z toho vzniknúť skutočne krásne majstrovské dielo. Príkladom toho je aj vyše dvojmetrová socha dreveného anjela vyrobená pre slovenských futbalistov, ktorí budú našu krajinu už čoskoro reprezentovať na ME vo Francúzsku.

Jej autorom je dlhoročný umelecký rezbár Milan Krajňák z východného Slovenska. Táto zaujímavá myšlienka sa však zrodila v hlave mentálneho trénera Miroslava Mackulína, ktorý so slovenskou futbalovou reprezentáciou už dlhšiu dobu spolupracuje. „Viem, že každý športový výkon sa skladá aj z iných vecí, ako je napríklad mentálna, či duchovná oblasť. Tak ako nevidíme korene stromu, ktoré sú ukryté pod zemou, ale sú veľmi dôležité a rozhodujú o úrodnosti stromu, tak našim zrakom nevidíme ani energie, ktoré sú dôležité a rozhodujú o  našich víťazstvách, či prehrách. Som presvedčený, že práve tieto energie sú dôležité a pracovať s nimi vedia len skutoční majstri a šampióni.  Spolupracujem s mnohými športovcami i mládežníckymi futbalovými reprezentáciami Slovenska. Vzhľadom na to, že naši futbalisti sa prebojovali na záverečný turnaj ME vo Francúzsku, sme aj týmto projektom chceli podporiť našich chlapcov a posielať im veľa pozitívnej energie. Ochranné krídla anjela sa nám zdajú byť krásnou symbolikou, ktorá spája krásu umenia, genialitu futbalu a vášeň fanúšikov. Prajem si, aby sa s týmto odkazom stotožnilo čo najviac slovenských fanúšikov a táto neviditeľná energia nech sprevádza našich futbalistov za výbornými výsledkami na ME,“prezradil v rozhovore pre portál sport7.sk Miroslav Mackulín.

Ten za hlavného autora a zhotoviteľa tohto diela určil umeleckého rezbára Milana Krajňáka, pre ktorého je výroba drevených anjelikov doslova srdcovou záležitosťou. „Poznám ho ako skvelého a pokorného človeka a spojenie dobrého človeka a rezbára z malebnej prírody slnečnej usadlosti, dalo ten správny punc dovolím si tvrdiť majstrovskému dielu. Verím, že socha anjela sa bude ľuďom páčiť.“

Výška sochy je viac ako dva metre, váži zhruba 200 kilogramov, jej výroba trvala približne jeden mesiac a je vyrobená približne zo šesťdesiat ročného topoľa. Slovenská futbalová reprezentácia a jej fanúšikovia ju budú môcť obdivovať v Národnom tréningovom centre v Senci, kde bude umiestnená. Socha bola symbolicky odovzdaná slovenskej reprezentácii na exhibičnom zápase v Giraltovciach, na ktorom sa zúčastnil aj reprezentačný tréner Ján Kozák a prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.