Main Content

Benfica od roku 2010 predala 11 hviezd. Zarobila na nich 344 miliónov eur!

piatok, 13. máj 2016 13:10 | Autor: Timotej Gašper

Benfica od roku 2010 predala 11 hviezd. Zarobila na nich 344 miliónov eur!
Benfica od roku 2010 predala 11 hviezd. Zarobila na nich 344 miliónov eur! | zdroj: © TASR

Lisabonský veľkoklub je už dlhé roky známy svojou prepracovanou prestupovou politikou, ktorá len ťažko hľadá rovnocennú konkurenciu. Portál 101greatgoals.com prišiel nedávno s hviezdnou jedenástkou, na ktorej „Orli“ od roku 2010 zarobili stovky miliónov eur.

Klub z Estádia da Luz je celosvetovo známy hneď pre niekoľko dôvodov. Jedným z nich môže byť aj kliatba maďarského futbalistu Belu Guttmana, ktorý ešte v 20.storočí preklial Benficu na 100 rokov bez triumfu v Európskych pohároch. No azda najväčší dôvod, prečo sú lisabonskí „Orli“ tak známi, je ich klubová infraštruktúra. Tak ako je v Portugalsku zvykom, Benfica rovnako ako Porto alebo Sporting skupuje mladých nadaných futbalistov z Južnej Ameriky, ktorých neskôr poväčšine premenia na malých „bohov“ v kopačkách. Talent agentov a nadanie mládežníckych trénerov Benficy dostalo do povedomia už desiatky dnešných aj bývalých superhviezd.

Základ je však fakt, že lisabonský klub svoje hviezdy rozpredal po celej futbalovej Európe za veľmi slušné peniaze, ktoré opäť vráti do klubového rozvoja. Vďaka tomu Benfica už dlhé roky patrí medzi európsku špičku, čo potvrdila aj v tohtoročnej sezóne Ligy majstrov, kde vypadla až vo štvrťfinále s Bayernom Mníchov. Vo svete sa „Orlom“ v tejto veľmi šikovnej prestupovej politike môže rovnať pravdepodobne len rival z Porta alebo holandský Ajax. Benfica od roku 2010 do sveta vyslala jedenástku hviezdnych hráčov, ktorých kúpila respektíve vychovala za zanedbateľnú čiastku v porovnaní so sumou, za akú ich predala.

Brankár:

Jan Oblak - Získaný za 1,7 milióna zo slovinskej NK Ľubľany, v lete 2014 ho kúpilo Atlético Madrid za 16 miliónov eur. Po výkonoch v tejto sezóne má 23 ročný Oblak pre Atletico aktuálne určite nevyčísliteľnú cenu.

Obrana:

Fabio Coentrao - do Lisabonu prišiel za 900 tisíc eur a o 4 roky nato ho kúpil Real Madrid za 30 miliónov eur. Aktuálne je portugalský bek na hosťovaní v AS Monako.

David Luiz - Brazílskeho stopéra s portugalskými koreňmi získala Benfica za rovných 500 tisíc eur ešte v roku 2007. V zime 2011 sa sťahoval do Chelsea Londýn za 25 miliónov. Od roku 2014 kope za PSG, ktoré zaň dalo 50 miliónov a spravilo z neho najdrahšieho obrancu sveta.

Joao Cancelo - Stále ešte len 21 ročný pravý obranca je čistokrvným produktom lisabonského klubu. Cancelo strávil vo Valencii rok formou hosťovania, no od leta 2015 je jej stálym členom. „Netopieri“ zaplatili Benfice 15 miliónov eur.

Záloha:

Axel Witsel - Aj keď belgického stredopoliara získala Benfica za 9 miliónov eur v lete 2011, o rok nato už Axel putoval do ruského Zenitu Petrohrad, ktorý za urasteného záložníka zaplatil 40 miliónov eur. Zisk za rok teda činil 31 miliónov eur.

Renato Sanches - Azda najväčšia hviezda uplynulých mesiacov sa stala členom A-tímu Benficy len počas uplynulej zimy, no už dnes má podpísaný kontrakt s Bayernom Mníchov, ktorý predbehol manchesterské kluby aj PSG a mladého kúzelníka získal za 35 miliónov eur.

Enzo Pérez - Dnes už 30 ročný záložný univerzál prestupoval do Lisabonu z argentínskeho Estudiantes za 2,4 milióna eur a roky patril medzi najväčšie opory klubu. Minulé leto však prišla ponuka 25 miliónov eur od Valencie, ktorú Benfica neodmietla.

Nemanja Matič - Hráč, ktorý okúsil aj naše Košice, sa do Portugalska dostal z Chelsea, ktorá ho ako nepotrebného hráča predala v roku 2011 za 5 miliónov eur. O tri roky neskôr však „The Blues“ podpísali Matiča opäť, no za päťnásobne väčšiu cenu.

Útok:

Lazar Markovič- Produkt slávnej srbskej akadémie Partizanu Belehrad sa na „štadión svetla“ sťahoval v roku 2013 za 10 miliónov eur. No už po jednej sezóne v drese Benficy prišla 25 miliónová ponuka Liverpoolu, na ktorú kývol klub aj srbský reprezentant.

Rodrigo - Španielsky reprezentant sa v rokoch 2009-2011 neuchytil v druhom tíme Realu Madrid a tak nasledoval šesťmiliónový prestup k „Orlom“ z Lisabonu. Po raketových výkonoch v portugalskej lige si bratranec Thiaga Alcantaru vyžiadal návrat do Španielska, konkrétne do Valencie, ktorá neváhala na stôl vyložiť až 30 miliónov eur.

Angel Di Maria - V roku 2007 zaujal skautov Benficy útly, no neskutočne nadaný mladík z argentínskeho Rosaria a tak neváhali skompletizovať jeho prestup na starý kontinent. Azda jeden z najlepších hráčov histórie Benficy sa po troch rokoch rozhodol prestúpiť do Realu Madrid, ktorý zaň vyplatil „Orlom“ 33 miliónov. Dnes je Angel spoluhráčom Davida Luiza v Paríži Saint-Germain.

Za všetkých vyššie spomenutých zaplatila Benfica Lisabon v prepočte vyše 43 miliónov eur. Po náročnej práci a šťastiu v rukáve si ale na ich predaji portugalský klub prišiel na ohromných 344 miliónov eur.