Main Content

Cavaliers suverénne porazili Hawks. Vytvorili aj nový rekord ligy

streda, 11. máj 2016 09:13 | Autor: De Fa

Cavaliers suverénne porazili Hawks. Vytvorili aj nový rekord ligy
Cavaliers suverénne porazili Hawks. Vytvorili aj nový rekord ligy | zdroj: © TASR

Séria medzi Clevelandom Cavaliers a Atlantov Hawks vyznela dosť jednoznačne. 4-0 na zápasy v play-off sérii v NBA a pre tím vedený LeBronom Jamesom ďalší takzvaný „sweep“ dáva fanúšikom tohto tímu dôvod na radosť.

Cleveland Cavaliers preto môžu už zahájiť prípravu na boje v konferenčnom finále, v ktorom budú mať za súpera jedného z dvojice Miami Heat/Toronto Raptors. Poďme si však ešte pripomenúť jednu zaujímavú udalosť z tejto série druhého kola play-off. V zápase číslo dva boli diváci svedkami nielen najsuverénnejšieho víťazstva Cavs v tejto sérii ale aj niečoho viac. Stali sa svedkami historického milníka.

Na domácej palubovke je tím z Ohia veľmi silný. Nečudo, veď mesto Cleveland si dokáže užívať každú víťaznú sezónu svojich profesionálnych tímov. Momentálne je tímom číslo jedna v meste Cleveland Cavaliers a v prebiehajúcom Play-off im robia naozaj veľkú radosť. Zatiaľ neporazený celok kráča za svojim cieľom a ich bilancia 8-0 budí rešpekt. Tím vedený LeBronom Jamesom si vždy dáva tie najvyššie ambície a tento rok im zatiaľ všetko hrá do karát, aby opäť mohli zabojovať o majstrovský titul, po ktorom tak všetci túžia.

To že sa zatiaľ hráči cítia skvelo svedčí aj fakt, že sa im podarilo prekonať historický rekord v play-off a to konkrétne v počte prekonaných trojkových pokusov za jeden zápas v riadnom hracom čase.

Zápas sa nakoniec vyvinul tak, že o výsledku stretnutia bolo rozhodnuté prakticky po troch štvrtinách. Hráči si pravdepodobne uvedomovali, že čo majú na dosah a po zápase im to média trocha vyčítali. Domáci tréner Tyronn Lue však obhajoval svoj tím a to, že jeho zverencom sa podarilo prekonať rekord bola len šťastná zhoda okolností a ako tvrdí nijako ich k tomu nenabádal.

Clevelan Cavaliers nakoniec dokázali premeniť 25 trojkových pokusov a stanovili tak nový rekord v zápasoch play-off. Lue na margo tohto rekordu pred novinármi poznamenal: 

"Je to niečo čo hráči vycítili, že je to v ich silách, oni sami chceli ísť po tomto rekorde. Mám taký názor, že rekordy sú na to aby sa prekonávali. Nevidím na tom nič zlé. Nebolo to myslené nijako škodoradostne. Mali sme náskok 40 bodov a našim hráčom základnej zostavy sme dali možnosť na oddych a stiahli sme ich štyri minúty pred koncom tretej štvrtiny. Stiahli sme z hry LeBrona dve a pól minúty pred koncom tretej štvrtiny. Takže si vôbec nemyslím, že sme spravili niečo s čím by sme chceli súpera dehonestovať alebo niečo podobné. Dali sme šancu nastúpiť hráčom, ktorí nedostávajú tak veľa minút v zápasoch, a cítili sa dobre na palubovke a chceli prekonať tento rekord."

Mike Budenholzer taktiež nebral počínanie hráčov ako útok na ich tím, skôr sa zameral na iné dôležitejšie veci, ktoré mu robia starosti ako to že Cleveland pokoril nejaký rekord. "Viac ma zaujíma čo robíme my, čo musíme zmeniť aby sme sa posunuli ďalej. Taká to vec je jednoducho niečo čo nás nezaujíma. Viem, že boli spomenuté nejaké veci, ktoré sa nás týkajú, ale myslím si, že nemusím k tomu nič povedať."
JR Smith je tiež hráčom, ktorému to v play-off mimoriadne padá. Nie však bodovo, ale skôr úspešnosťou streľby. Keď dostane loptu, väčšinou to končí streľbou za tri body, veď hlavne to je jeho úloha v tomto tíme. Svoju úlohu akceptuje a nevšíma si komentáre na jeho adresu čo sa týka výberu miesta a času na streľbu. "Chalani neustále na mňa pozerajú s tým výrazom ako "Čo to robíš ?! Čo zas vystrájaš ?!" Bez ohľadu na to ako zábavne to vidíte vy, ale ja proste niekedy cítim, že tento krát tú šancu premením keď dostanem príležitosť. Bol by som radšej, keby som strieľal cez obrancu, ako premieňať konzistentne strely keď som voľný. Je to nudné keď máte premieňať voľné strely."

Trend v dnešnej NBA je jasne daný - rýchly a priamočiary basketbal s množstvom trojkových pokusov. Čoraz viac tímov začína nabiehať na tento systém a preto sa netreba čudovať, že staré trojkové rekordy často neodolajú. Bude zaujímavé sledovať, koľko tento rekord Clevelandu Cavaliers dokáže odolať, možno to nebude trvať ani rok a ešte na konci tohtoročného play-off budeme poznať nového držiteľa rekordu v počte premenených trojkových pokusov za zápas.