Main Content

Stephen Curry získal ocenenie MVP. Opäť prepísal históriu NBA

streda, 11. máj 2016 09:03 | Autor: De Fa

Stephen Curry získal ocenenie MVP. Opäť prepísal históriu NBA
Stephen Curry získal ocenenie MVP. Opäť prepísal históriu NBA | zdroj: © TASR

Stephen Curry získal po druhý krát v rade cenu pre najužitočnejšieho hráča ligy za sezónu 2015/16. Pre toho, čo sleduje dianie v NBA určite žiadne prekvapenie. Zaujímavosťou však je, akým spôsobom cenu MVP Stephen Curry získal.

131 novinárov a reportérov z USA a Kanady rozhodlo o tom, že Most Valuable Player of the Year v skratke MVP získal Stephen Curry. Čo sa však stalo po prvý krát v histórii udeľovania tejto najprestížnejšej individuálnej ceny je to, že všetci hlasujúci jednoznačne zvolili na prvé miesto práve tohto rozohrávača z Golden State Warriors. Jednohlasne zvolený víťaz nebol ani Abdul-Jabbar, Magic, James či Jordan. Táto pocta sa dostavila najžiarivejšej hviezde súčasnosti. Akoby toho nebolo dosť, tak v deň keď boli vyhlásené oficiálne výsledky hlasovania, ktoré sa zapíšu do histórie NBA, Stephen Curry zaznamenal ďalší historický zápis. Udial sa v zápase prebiehajúcej play-off série proti Portlandu TrailBlazers, ktorému v predĺžení nasúkal neuveriteľných 17 bodov. To sa ešte žiadnemu inému hráčovi v histórii NBA nepodarilo.

Je to jednoducho rok Stephena Curryho. Tento hráč zažíva momentálne vrchol celej svojej kariéry. Treba si užívať každý jeden moment, v ktorom sledujeme Curryho na palubovke, lebo je veľká pravdepodobnosť, že o pol roka, keď sa začne nový ročník NBA už takéto výkony od žiadneho iného hráča vidieť nebudeme.

Poďme si teraz prejsť celé hlasovacie pole. Stephen Curry už ako sme zmienili získal 131 prvých miest. 130 z nich bolo od novinárov a redaktorov, jeden bol z hlasovania fanúšikov prostredníctvom “KIA MVP Fan Vote“. Na druhom mieste sa umiestnil hráč druhého najlepšieho celku základnej časti San Antonia Spurs a ich najväčšia hviezda Kawhi Leonard. Tretie miesto patrí kráľovi východu, hráčovi Clevelandu Cavaliers - LeBronovi Jamesovi.

Stephen Curry (Warriors) – 1310 bodov

Kawhi Leonard (Spurrs) – 634 bodov

LeBron James (Cavaliers) – 631 bodov

Russell Westbrook (Thunder) – 486 bodov

Kevin Durant (Thunder) – 147 bodov

Chris Paul (Clippers) – 107 bodov

Tlačová konferencia je naplánovaná v Oaklande, keď sa Curry aj zo svojim tímom presunú naspäť domov z Portlandu, kde odohrali štvrtý zápas série semifinále konferencie, v ktorom nad súperom vyhrávajú už 3-1 na zápasy. Budú mať tak možnosť radovať sa hneď z dvoch vecí naraz. Z postupu do finále konferencie a ceny MVP.

Curry bol od začiatku favoritom na opätovné víťazstvo v tejto ankete a zisk v poradí už druhej ceny MVP. Začalo sa to šnúrou 24-0, ktorou Warriors vstúpili do sezóny (vylepšili predchádzajúci rekord najlepšieho vstupu do sezóny o deväť víťazstiev) a skončilo bilanciou 73-9 čím prekonali rekord Chicaga Bulls o jedno víťazstvo a stali sa celkom z najlepšou bilanciou po základnej časti ligy v celej histórii.

Keď sa pozrieme do histórie hlasovaní o cenu pre najužitočnejšieho hráča, tak zistíme že Shaquille O´Neal v roku 2000 a LeBron James v roku 2013 mali najbližšie k jednohlasnému zvoleniu. Chýbal im však jeden hlas k tomuto milníku.

Stephen Curry sa tak pripojil k Tomovi Bradymu (2010 NFL MVP) a Wayne Gretzkymu (1982 Hart Thropy) ako jediným jednohlasne zvoleným zástupcom svojich športov. V MBL čiže v bejzbale to až také unikátne nie je, pretože v histórii tejto zámorskej ligy už bolo zvolených 17 jednohlasných víťazov.

Nakoniec tohto článku ešte dodám, že Stephen Curry je 11-hráčom v sedemdesiat ročnej histórii NBA, ktorý obhájil svoje prvenstvo z predchádzajúcej sezóny. Naposledy sa to stalo v rokoch 2012 a 2013 keď LeBron James ešte ako hráč Miami Heat získal svoju tretiu a štvrtú trofej pre najužitočnejšieho hráča ligy.