Main Content

Interview: Rozhovor s útočníkom 1.FC Tatrana Prešov Zoltánom Bognárom

streda, 17. marec 2010 13:51 | Autor: Štefan Álló

Interview: Rozhovor s útočníkom 1.FC Tatrana Prešov Zoltánom Bognárom
Interview: Rozhovor s útočníkom 1.FC Tatrana Prešov Zoltánom Bognárom | zdroj: SITA

O rozhovor sme poprosili Zoltána Bognára, 22 ročného bývalého útočníka DAC Dunajská Streda, ktorý sa upísal prešovskému Tatranu na začiatku tohto roka. Jeho prestup je stále otázny. DAC tvrdí, že sa hráč mužstvu Tatranu upísal neprávom, keďže s mužstvom má platnú zmluvu. S jeho prípadom sa bude zaoberať arbitrážny súd.

Začnime trošku od začiatku. Ako si začínal s futbalom?

S futbalom som začínal ako 7 ročný. Mal som doma malú loptičku a stále som si do nej  kopal. Potom som sa dostal do miestneho CVČ ( centrum voľného času- pozn.), kde som hrával až do pätnástich. Napokon som sa dostal do dorastu DAC. Najprv som začínal ako brankár, ani sám si to neviem vysvetliť, že prečo. Až po zranení nášho útočníka som sa dostal do útoku a pevne som sa tam usadil.

Ako si sa dostal do veľkého futbalu v Dunajskej Strede?


Počas trénovania Rakúšana Pfluga som už trénoval s A mužstvom, ale vtedy som hrával ešte v doraste. Keď som sa dostal z dorastu, začal som trénovať pod vedením Tibora Meszlényiho. Ďalej pod vedením všetkých trénerov (Ďuričič, Lorant, Kranjčar, Garger) som trénoval s A mužstvom, len s trénerom Lorantom nie. On, neviem prečo, nechcel hráčov z B mužstva.

U trénera Kranjčara som po prvý krát ochutnal veľký futbal. Pod jeho vedením som už bol nominovaný na zápasy, aj som si nejaké minútky odohral.

Veľa môžem ďakovať Mikulášovi Radványimu. Hlavní tréneri sa menili, ale on bol pri mužstve stále. Za aktívnych čias hral na poste útočníka a podelil sa so mnou o svoje cenné skúsenosti. Staral sa o mňa, vychoval zo mňa ozajstného útočníka a za to všetko mu patrí moja veľká vďaka.
Od tejto sezóny som už členom kádra A mužstva, ale na začiatku sezóny som ešte hrával zápasy za B-čko.

Trénoval si s mužstvom, ale zápasy si hral za B mužstvo. Aký bol prechod z druhej ligy do Corgoň ligy?

Ťažký, dosť ťažký. Ale keby som  mal  porovnať prvú a druhú ligu, tak – taký je môj názor – druhá liga bola tvrdšia. V prvej lige sa už hral väčší futbal. Ale to je len môj názor.

Pod vedením, ktorého hlavného trénera sa ti trénovalo najlepšie? Ktorý bol podľa teba najlepší tréner v DAC?

Jednoznačne Milan Djuričič. On bol zatiaľ najlepší tréner, pod ktorým som hral. Rozumel futbalu, dal dokopy celé mužstvo. On ma naučil, ako mám hrať. Robil tvrdé tréningy, ale boli dosť často monotónne. Skoro dva mesiace sme robili tie isté cvičenia. Najprv sme si mysleli, že  to bude problém, ale potom na ihrisku sme už vedeli, ako máme hrať a na koniec sa to odzrkadlilo na bodoch, ktoré sme za jeseň získali. Potom už prišiel tréner Lorant, a dostal som sa na tribúnu.

Aký je  tréner Garger v porovnaní s ostatnými trénermi?

Tiež je dobrý tréner. Robil veľmi tvrdé tréningy, vďaka čomu sme mali aj vynikajúcu kondíciu. Veľmi dobre zostavil mužstvo, spravil z nás výborný kolektív. Mužstvo pod jeho vedením získalo menej bodov, ako minulý rok, ale hrali sme dobrý futbal.

Ako si spomínaš na domáci zápas s Petržalkou, v ktorom si strelil svoje prvé góly v Corgoň lige, a navyše si dosiahol aj hetrik?


Zatiaľ môj najväčší zážitok, aký som vo futbale zažil. Ten zápas bol fantastický. Dal som tri góly, ale aj okrem toho bol super. Neviem či mi boh pomáhal alebo som dostal krídla,  ale všetko mi vyšlo tak, ako som chcel. Pravdaže, boli tam chyby. Nestane sa každý deň, že mužstvo v piatej minúte už vyhráva 2:0. Potom sme sa troška uvoľnili a Petržalka do prestávky vyrovnala. Mužstvo však ukázalo svoju silu, hráči chceli, a napokon som pridal tretí gól, a vyhrali sme 3:2.

Tretí gól si dal nečakane  ľavačkou. Si obojnohý futbalista?
Som pravonohý, ale také lopty si z voleja strelím ľavačkou. Ani sám si to neviem vysvetliť. Vždy keď sme si robili skokové cviky, tak som skákal s ľavačkou, a preto tá noha je silnejšia. . Pravá noha je  technickejšia.

Prejdime na inú tému. V novembri si sa upísal hráčskemu agentovi, Michalovi Holeščákovi. Ako to celé prebiehalo?

Po zápase s Petržalkou mi zavolal, či by som s sním nechcel uzatvoriť zmluvu, aby ma zastupoval. Ešte pred podpisom som sa informoval oňom a o jeho agentúre, a dostal som len pozitívne ohlasy, takže napokon sme sa dohodli na spolupráci. Prostredníctvom jeho agentúry som prestúpil do Prešova.

V novinách sa písalo, že okrem Prešova si mal aj zahraničné ponuky. Bola v tom nejaká pravda?


To boli len nejaké šumy. Konkrétne sme sa o tom s manažérom nerozprávali. Hral som len 12 zápasov v Corgoň lige, čo je pomerne málo nato, aby som si vyskúšal zahraničnú ligu. Sezónu chcem dohrať v Corgoň lige, ak budem vôbec hrať, a potom sa uvidí. Všetko bude závisieť od toho,  ako sa budem ďalej futbalovo rozvíjať.

Z ligy sa ti ozval len Prešov?

S manažérom som bol dohodnutý, že budem vyberať z ponúk len z našej ligy, a len z korektných. Konkrétnu a serióznu ponuku mi predostrel len Tatran Prešov.

Keď si prišiel do Prešova, nevyčítali ti, že kvôli tvojmu gólu vypadli zo Slovenského pohára?


Niečo podobné bolo, to je vlastne vtipná situácia. Hneď na prvom tréningu, tréner hovoril o cieľoch mužstva. Tréner povedal:  „Chceme skončiť vyššie, do 4-5 miesta. Žiaľ európsky pohár nám nevyšiel, vypadli sme so Slovenského pohára, vďaka Zolimu“– a potom ukázal na mňa, hneď na prvom tréningu, keď som ešte nikoho nepoznal, ani oni mňa ale už potom vedeli kto som.

Ako by si charakterizoval trénera Pivarníka? V čom vidíš rozdiel, čím sa odlišuje od ostatných trénerov? 

Pod jeho vedením robíme celkom odlišné tréningy ako v Dunajskej Strede. Ako aktívny hráč, hrával v obrane, takže z toho dôsledku si dá veľmi záležať na obrannej činnosti mužstva, a je to aj vidieť, lebo máme naozaj výbornú obranu. V útoku ešte máme resty, ale verím že sa to časom zmení. Tréningy sú na profesionálnom úrovni.

Aké je zázemie mužstva?

Čo sa týka tréningov, a regenerácie, mužstvo je kompletne vybavené. Máme zabezpečené fitness centrum, ihriská s umelým povrchom, masáže, lekárov, je o nás na 100% postarané. Keď som prišiel do mužstva, prvý týždeň som chodil len za lekármi, a úprimne povedané toľko testov na mňe ešte v živote nerobili.

Aká bola príprava v Turecku?

Keďže to bola moja prvá príprava v zahraničí, nevedel som, že čo ma čaká. V prvom týždni len pršalo, občas sme mali slnečné počasie, ale v druhom týždni už bolo lepšie. Ihriská boli kvalitné, ale aj tvrdé, napriek tomu, že celý týždeň pršalo. Bývali sme v perfektnom hoteli, kde prebiehala regenerácia, nachádzali sa tu sauny, ihriská, posilňovne, ktoré nám boli k dispozícií. Už chápem tomu, prečo si slovenské a české mužstvá vyberajú na herné sústredenie práve turecké strediská.

Máš vysnívaný klub, kde by si rád hrával?


Ťažká otázka. Nechcem menovať také kluby ako Manchester United, alebo podobné, lebo žijem reálne. Pri iných podmienkach by bol pre mňa DAC vysnívaným klubom.

Máš futbalový vzor?


Ferenc Puskás. Z aktívnych futbalistov Stano Šesták. Páči sa mi jeho prístup k futbalu a spôsoby, akými dáva góly.

V drese ktorého mužstva ťa uvidíme hrať na jar?
 
Ešte ani sám neviem, rozhodne až arbitrážny súd. Ale k tejto téme by som sa ešte nechcel vyjadrovať.

Zoltán, ďakujem za rozhovor, a želám ti veľa športových úspechu v budúcnosti! 

Poznámka: rozhovor sa uskutočnil pred začiatkom jarnej časti sezóny. O budúcnosti Zoltána Bognára arbitrážny súd ešte nerozhodol, preto na trávnik ešte nemohol nastúpiť v drese žiadneho mužstva. Akonáhle sa jeho prípad uzavrie, budeme o tom našich čitateľov informovať!