Main Content

Leonard má problém s rozhodcami. Nerešpektujú ho, myslí si Duncan

sobota, 30. apríl 2016 11:04 | Autor: De Fa

Leonard má problém s rozhodcami. Nerešpektujú ho, myslí si Duncan
Leonard má problém s rozhodcami. Nerešpektujú ho, myslí si Duncan | zdroj: © TASR

Nie je často zvykom, aby sa veteráni a zároveň rešpektované osobnosti NBA verejne vyjadrovali na adresu arbitrov. Keď k tomu dôjde, väčšinou to býva zaslúžená kritika. Tento krát mal potrebu na nejakú konkrétnu vec upozorniť Tim Duncan, najlepší „power forward“ v histórii basketbalu.

Netrvalo to dlho a z Kawhi Leonarda sa stal jeden z hráčov najvyššej kvality v súčasnej NBA. Za päť sezón sa dokázala táto hviezda San Antonia Spurs vypracovať na elitného obrancu a čoraz viac nebezpečného strelca. Dokázal získať titul šampióna, zároveň vyhrať cenu za najlepšieho hráča finále (Finals MVP) a stať sa už po druhý krát v rade najlepším obrancom roka (DPOY 2015,2016).

Síce je Leonard považovaný za najväčšiu hviezdu San Antonia Spurs a jeho lídra, stále sa s týmto hráčom nezachádza ako so Superstar. Znamená to, že u rozhodcov nedostáva dostatočný kredit pri posudzovaní zákrokov na neho ako je to napríklad pri hráčoch typu LeBron James či Dwyane Wade. Jeho spoluhráč Tim Duncan sa na margo tohto prístupu vyjadril, že je to hlavne preto, lebo nemá u rozhodcov patričnú úctu akú si zaslúži.

Pre internetový portál San Antonio Express-News povedal: „Odkedy pôsobí v našom tíme, nepočujete ho veľa diskutovať. Ale napriek tomu je neustále schopný ísť na ihrisko a dosahovať čísla, ktoré nám pomáhajú vyhrávať zápasy. Keď takéto niečo dokážete, zaslúžite si rešpekt.

Duncan sa potom v následnosti na chválu svojho spoluhráča vyjadril aj na negatíva ktoré postrehol: „Dokázal sa dopracovať do takej fázy, keď sú protihráči na neho čoraz viac tvrdší, a je im často umožnené vykĺznuť z toho bez trestu. To ho dokáže nahnevať, a právom. Snaží sa len získať si uznanie od protihráčov, rozhodcov a ostatných ľudí. Je to súčasť tejto hry a musí si tým prejsť aby získal rešpekt druhých ľudí a rešpekt ligy.

Leonard má iba dvadsaťštyri rokov, čiže jeho hra sa neustále zlepšuje a taktiež sa ešte učí ako správne a efektívne komunikovať s rozhodcami. To môžeme pozorovať často krát aj my v zápasoch, kedy tie najväčšie hviezdy ligy permanentne vytvárajú tlak na rozhodcov a ich komunikáciou si často krát nakoniec „vymodlia“ dôležité fauly v kľúčových okamihoch zápasu. To možno ešte Leonardovi chýba, avšak Duncan má určite vo veľa veciach pravdu.

Kawhi Leonard pôsobí vždy až notoricky pokojne a nechá svoju hru hovoriť za seba. To, že hrajúca legenda Tim Duncan mal potrebu na takéto niečo upozorniť môže v konečnom dôsledku jeho spoluhráčovi pomôcť. Nechajme sa teda prekvapiť, či jeho slová padnú na úrodnú pôdu a počas Play-off uvidíme na Kawhi Leonarda občas aj nejaký „superstar-call“.