Main Content

Palgut oznámil širšiu nomináciu na Svetovú ligu, lídrom Sopko

streda, 20. apríl 2016 10:05 | Autor: TASR

Palgut oznámil širšiu nomináciu na Svetovú ligu, lídrom Sopko
Palgut oznámil širšiu nomináciu na Svetovú ligu, lídrom Sopko | zdroj: © TASR

Bratislava 20. apríla (TASR) - Tréner slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie Miroslav Palgut zverejnil širšiu 27-člennú nomináciu na Svetovú ligu, v ktorej sa Slováci predstavia tento rok v 2. skupine a od 23. do 25. júna privítajú v bratislavskej AEGON Aréne Kubu, Holandsko a Česko.

V druhej časti sezóny budú v septembri bojovať o postup na majstrovstvá Európy 2017. Jeden z dvoch kvalifikačných turnajov sa uskutoční v Poprade.

Prípravu na novú sezónu začnú Slováci 23. mája v Púchove. Od 4. do 6. júna odohrajú tri prípravné zápasy vo Fínsku a v generálke na Svetovú ligu privítajú v Púchove 11. a 12. júna Česko. V širšom výbere nového reprezentačného kouča figuruje 12 legionárov a ďalší hráči sú zo slovenskej extraligy. "Oslovil som aj skúsenejších hráčov Masného, Skladaného, Repáka, Ogurčáka, Martina Nemca, Kmeťa, či Patúca, ale z rôznych dôvodov odmietli reprezentovať. V druhej časti sezóny by som rád počítal s hráčmi, ktorí sú momentálne zranení - Bencz, Krajčovič a Lux a po vypršaní trestu rátam aj s Končalom," povedal Palgut pre oficiálnu stránku Slovenskej volejbalovej federácie svf.sk.

Na úvodný zraz do Púchova pozvú tréneri 16 hráčov zo širšieho kádra. "Chceme aby začal v príprave aj Bencz, ale bude mimo šestnástky, pretože po operácii ramena ešte rehabilituje. Podobne ako Krajčoviča ho však chceme mať pod kontrolou. Príprava na prvú časť sezóny nebude dlhá, ale o to intenzívnejšia. Herne nás preveria Fíni a Česi," dodal Palgut. Pri absencii viacerých skúsených hráčov bude lídrom prešovský smečiar Martin Sopko st. "Sopko je pre mňa osobnosť po každej stránke, jeho úlohou bude okrem iného aj usmerňovať a stmeľovať družstvo a bude moja pravá ruka. Má vlohy na to, aby bol kapitánom tímu, s čím má skúsenosti, veď v tejto funkcii bol aj na minuloročných majstrovstvách Európy," dodal Palgut.

Vo Svetovej lige sa Slováci dostali do 2. skupiny a čakajú ich v tomto ročníku tri turnaje, v ktorých zabojujú o postup na Final Four. Systém súťaže sa oproti minulým rokom zmenil, bude sa hrať po vzore ženskej Grand Prix. Na každom turnaji budú hrať Slováci proti iným súperom. Prvý sa uskutoční od 17. do 19. júna v Turecku (Slovensko, Holandsko, Portugalsko, Turecko), druhý od 23. do 25. júna v bratislavskej AEGON Aréne (Slovensko, Holandsko, Kuba, Česko) a tretí 1.-3. júla v Číne (Slovensko, Japonsko, Čína, Turecko). Na Final Four do Portugalska (7.-10. júla) postúpia okrem organizátorov tri najlepšie tímy po súbojoch v skupinách.

"Vo Svetovej lige nás čaká náročný program, prvýkrát aj výjazd na ďaleký východ a uvidíme čo to s nami urobí. Keďže hráme stále s inými súpermi, tak to bude náročnejšie na prípravu na zápasy a aj pre chalanov to bude ťažšie sa adaptovať na súpera. Verím, že to zvládneme a pokúsime sa o čo najlepší výsledok," dodal Palgut, ktorého asistentom bude Andrej Kravárik. "Uvažoval som aj nad Ľuboslavom Šalatom, s ktorým sa mi veľmi dobre spolupracovalo na Európskych v Baku, ale keďže Svetová liga bude veľmi náročné v príprave na zápasy, tak som sa rozhodol pre Andreja Kravárika, ktorý má viac skúseností a väčšiu prax. Zvládol by to aj Ľubo, ale potreboval by na to čas. V každom prípade ešte uvažujem nad formou spolupráce s Ľubom," dodal Palgut. Manažérom tímu ostáva Ján Uhlárik, novým kondičným trénerom bude Boris Žbirka a post fyzioterapeuta obsadí Poliak Pawel Baryla, ktorý pracuje v tíme PLUS Ligy Jastrzebski Wegiel. "Mali sme záujem o Macieja Palku, ktorý sa v minulých rokoch pri reprezentácii osvedčil, ale narodilo sa mu druhé dieťa a z rodinných dôvodov odmietol. Našli sme však za neho dobrú náhradu," priblížil Palgut. K štatistikovi Danielovi Bruchovi sa pridá aj Martin Szabó.

Palgut sleduje výkony všetkých hráčov v našich aj zahraničných ligách. "Zápasy zo zahraničných líg pozerám na internete a stretnutia extraligových duelov play off sa snažím čo najviac navštíviť aj osobne. Bol som v Komárno aj v Nitre, kde je viacero nominovaných hráčov a určite nevynechám finálovú sériu. Chalanom prajem, aby im dobre skončili ligové súťaže a aby prišli s chuťou do reprezentácie. Niektorí majú aj krátky oddych po sezóne, aj keď odpočinku veľa nebude," dodal na záver.

Po Svetovej lige dostanú slovenskí volejbalisti voľno a v auguste začnú prípravu na kvalifikáciu o postup na ME 2017, ktoré sa uskutočnia v Poľsku. V 2. kole kvalifikácie budú súpermi Slovákov Chorváti, Lotyši a postupujúci tím z 1. kola (víťaz skupiny Maďarsko, Izrael, Nórsko, Anglicko). Prvý turnaj sa uskutoční 15.-19. septembra v Poprade a druhý 22.-25. septembra v Chorvátsku. Priamo na ME postúpi víťaz skupiny, tím na 2. mieste ešte dostane šancu v baráži, ktorá sa uskutoční medzi 1. a 9. októbrom 2016. Slováci na záverečnom turnaji ME nechýbali od roku 2007, keď štartovali na posledných piatich šampionátov, celkovo ôsmich. Najlepší výsledok dosiahli v roku 2011, keď na turnaji v Rakúsku a Česku obsadili 5. miesto.

Širšia 27-členná nominácia Slovenska na Svetovú ligu:

Nahrávači: Juraj Zaťko (VK Bystrina SPU Nitra), Filip Palgut (SK Posojilnica Aich/Dob, Rak.), Ján Halaj (VK MIRAD PU Prešov), Peter Porubský (VK Bystrina SPU Nitra)

Smečiari: Matej Paták (AZS Czenstochowa, Poľ.), Tomáš Kriško (Dukla Liberec, ČR), Štefan Chrtiansky (Hypo Tirol Innsbruck, Rak.), Martin Sopko st. (VK MIRAD PU Prešov), Marek Mikula (VK Ostrava, ČR), Michal Petráš (COP Trenčín)

Blokári: Emanuel Kohút (Copra Piacenza, Tal.), Peter Ondrovič (TSV Herrsching, Nem.), Radoslav Prešinský (AERO Odolena Voda, ČR), Peter Kašper (VK Bystrina SPU Nitra), Ľuboš Macko (VK MIRAD PU Prešov), Ján Tarabus (VK Spartak UJS VKP Komárno), Jakub Bališin (VK KDS Šport Košice)

Univerzáli: Peter Michalovič (Tonno Callipo Calabria Vibo Valentia, Tal.), Ľuboš Kostoláni (VSG Coburg/Grub, Nem.), Filip Gavenda (Revivre Miláno, Tal.), Miloš Horník (VK Spartak UJS VKP Komárno), Peter Mlynarčík (SK Posojilnica Aich/Dob, Rak.), Igor Rehák (VK Spartak UJS VKP Komárno)

Liberá: Matej Kubš, Martin Turis (obaja VK Bystrina SPU Nitra), Marián Vitko (VK Slávia Svidník), Tomáš Lampart (VK MIRAD PU Prešov)

Realizačný tím: Miroslav Palgut

Asistent trénera: Andrej Kravárik

Team manager: Ján Uhlárik

Kondičný tréner: Boris Žbirka

Fyzioterapeut: Pawel Baryla (Poľ.)

Štatistici: Daniel Bruch, Martin Szabó

 

Predbežný program reprezentácie:

1. časť:

23. mája: zraz v Púchove

4.-6. júna: Fínsko - Slovensko (3 prípravné zápasy)

11.-12. júna: Slovensko - Česko (2 prípravné zápasy - Púchov)

17.-19. júna: Turnaj 2. skupiny Svetovej ligy - Turecko (Holandsko, Portugalsko, Turecko, SLOVENSKO)

23.-25. júna: Turnaj 2. skupiny Svetovej ligy - SLOVENSKO, AEGON Aréna Bratislava (SLOVENSKO, Holandsko, Kuba, Česko)

1.- 3. júla: Turnaj 2. skupiny Svetovej ligy - Čína (Japonsko, Čína, Turecko, SLOVENSKO)

9.-10. júla: Final Four 2. skupiny Svetovej ligy v Portugalsku (možná účasť SR)


2. časť:

26.-28. augusta: Holandsko - Slovensko (3 prípravné zápasy)

10.-12. septembra: Slovensko - Fínsko (3 prípravné zápasy - Poprad)

15.-18. septembra: 1. turnaj 2. kola kvalifikácie ME 2017 - SLOVENSKO, Poprad

22.-25. septembra: 2. turnaj 2. kola kvalifikácie ME 2017 - Chorvátsko