Main Content

Legenda Manchestru United bude stáť za revolúciou v Marseille

nedeľa, 17. apríl 2016 11:29 | Autor: Timotej Gašper

Legenda Manchestru United bude stáť za revolúciou v Marseille
Legenda Manchestru United bude stáť za revolúciou v Marseille | zdroj: © TASR

Jeden z najtradičnejších francúzskych klubov sa topí vo veľkých problémoch a čoskoro vraj chystá veľkú revolúciu, na čele ktorej by mal stáť jeden z najlepších útočníkov histórie Manchestru United.

Eric Daniel Pierre Cantona sa narodil 24.mája 1966 v Marseille, no futbalovo ho vychovávalo AJ Auxerre. V roku 1992 sa vtedy málo známy útočník vybral skúsiť šťastie na ostrovy, kde sa ho ujal Leeds United. No už rok po podpísaní zmluvy s „Lastovičkami“ prestúpil vtedy 26 ročný Francúz do veľkého Manchestru United.

Cantona zanechal na Old Trafforde výraznú stopu, po každej jednej stránke. Počas štyroch sezón sa prezentoval od „kung-fu kopov“ až po chladnokrvný ofenzívny štýl. Eric odohral v drese „Red Devils“ 167 duelov, v ktorých strelil 73 gólov.

Krátku časť kariéry odohral Cantona aj v drese Olympique Marseille, kde ale nepredvádzal okrem agresívneho temperamentu žiadne oslnivé športové výkony. Legenda francúzskeho futbalu sa však v meste na Azúrovom pobreží narodila a prežila tak hodnú časť života. V posledných dňoch vyšla správa, podľa ktorej ak sa v lete stane miestny biznismen Xavier Giocanti majiteľom klubu, za športového riaditeľa chce svojho priateľa, Erica Cantonu, uvádza 101greatgoals.com.

Les Olympiens, ako sa „modrým“ hovorí, sú totižto vo veľkých problémoch. Niekdajší neohrození matadori francúzskej Ligue 1 počas roka stratili viac, než sa dalo očakávať. Odchod kľúčových hráčov ako Imbula, Gignac, Lemina, Ayew, Payet alebo Thauvin zanechal na forme klubu obrovskú stopu a svoje miesto stratil aj emocionálny tréner Marcelo Bielsa, ktorého kariéra naberala v Marseille vskutku dobrý smer.

Aktuálne patrí „OM“ až 14.miesto a päť kôl pred koncom ich od zostupového pásma delí len šesť bodov. Kvôli niekdajšej bohatej histórií a menu, aké Olympique má, je takýto stav pre vedenie samozrejme viac než neprijateľný.

Vyriešiť by to mohol nový majiteľ a samozrejme športový riaditeľ v osobe známeho Erica Cantonu. Dnes už 49 ročný bývalý zakončovateľ by určite zohral vo vzostupe klubu dôležitú úlohu a mal by vplyv aj na mladých talentovaných hráčov, ktorých je nielen v Marseille, ale aj vo Francúzsku čoraz viac.