Main Content

Pelé kritizuje súčasný futbal. V mojich časoch bolo viac skvelých futbalistov, tvrdí

sobota, 9. apríl 2016 10:10 | Autor: Jakub Vaverka

Pelé
Pelé | zdroj: © TASR

Jeden z najlegendárnejších futbalistov histórie celej hry, Brazílčan Pelé, pre médiá hovoril o svojom názore na aktuálne svetové hviezdy a pridal porovnanie so svojou dobou. Taktiež o hovoril jednom z problémov, ktorý postihuje hráčov z Brazílie.

Pelé robil rozhovor pre americkú televíznu stanicu ESPN, prepis slov obrovskej brazílskej ikony priniesol britský denník Daily Telegraph. Ikona FC Santos, ktorá si užíva dôchodok, zaujala kritické stanovisko k súčasnému futbalu: „Dnes tu máme len troch naozaj skvelých hráčov. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a možno Neymar, možno. V mojich časoch ich bolo omnoho viacej.“

Faktom je, že súčasné futbalové trendy ovplyvňujú predovšetkým Messsi a Ronaldo, za nimi nasleduje medzera, ktorá sa zmenšuje len veľmi- veľmi pomaly. Vygumovať by ju mohol práve Neymar, ktorý je veľkým Pelého obľúbencom a brazílsky národ doňho vkladá podobné nádeje, ako kedysi do samotného Pelého.

Brazílska ikona pokračovala: „Myslím si, že jedným z problémov je, že hráči neostávajú v tímoch, ktoré ich vychovali a v krajine, kde sa narodili a odchádzajú preč. Predtým futbalisti začali v jednom klube, ktorý ich vychoval a dal im aj šancu. Dnes hráči patria spoločnostiam, agentom a osobným manažérom. Máme tento problém aj u nás v Brazílii. Najlepší hráči, ktorí začnú hrať za Áčko prídu do agentúry, tá im zaplatí trocha priveľa a potom na nich tlačí. Nemajú čas sa vyvíjať.“

Scenár, aký Pelé opísal, sme mohli v minulých rokoch vidieť hneď niekoľkokrát. Každoročne plynie z brazílskej najvyššej súťaže do Európy veľké množstvo futbalistov, ktorí vidia na starom kontinente vidinu rýchleho zárobku. Často krát však prestúpia do svetového veľkoklubu a následne iba vysedávajú na lavičke kvôli nedostatku príležitostí.