Main Content

Talentovaný Slovák trénoval v barcelonskej La Masii! (ROZHOVOR)

piatok, 8. apríl 2016 13:04 | Autor: Silvia Petrašková

Talentovaný Slovák trénoval v barcelonskej La Masii! (ROZHOVOR)
Talentovaný Slovák trénoval v barcelonskej La Masii! (ROZHOVOR) | zdroj: archív Viktor Klemens

Pod hradom Matúša Čáka rastie futbalista, ktorého čaká veľká budúcnosť. Reč je o strednom ofenzívnom záložníkovi U17 AS Trenčín Viktorovi Klemensovi, ktorý sa môže pochváliť tým, že mal možnosť trénovať v jednej z najslávnejších a najkvalitnejších futbalových akadémii na svete v barcelonskej La Masii. O svojej cennej futbalovej skúsenosti nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Viktor, tvojim futbalovým pôsobiskom bol a stále je slovenský futbalový klub AS Trenčín. Skôr ako si však prišiel do miestneho AS od svojich štyroch rokov si hrával za TTS Trenčín. Kto ťa vlastne priviedol k futbalu?

Rodičia, ale v podstate celá rodina, pretože dedovia futbal aktívne hrávali.

Ako sa ti v klube momentálne darí?

Čím sme starší tým je väčšia konkurencia. Na mojom poste je nás napríklad až sedem, preto tréner točí zostavu a stáva sa, že ma dá na krídlo, kde som aj začal jarnú časť sezóny. Našťastie máme počas roka veľa zápasov, takže si každý zahrá dostatočne.

Vďaka agentúre GT Scouting and consulting sa ti v roku 2013 ako jednému z mála slovenských futbalistov naskytla úžasná príležitosťzúčastniť sa osemdňového kempu v slávnej barcelonskej La Masii. Aká bola tvoja prvotná reakcia na túto pozvánku?

Keď prišla možnosť ísť do kempu v Barcelone, tak som sa potešil, veď kto by nebol rád? (smiech) V klube s uvoľnením nebol problém, aj napriek tomu, že už sme mali prípravu na ligu.

S kým si do Španielska cestoval?

Cestoval so mnou pán, ktorý zastupoval danú agentúru, no len ako doprovod, lebo do tréningového areálu aj tak počas kempu nikoho nepustili, keďže tam počas týždňa trénuje „áčko“ Barcelony. Nepustia tam novinárov ani rodičov. Iba jeden deň v týždni tam mala prístup verejnosť, keď mala Barcelona zápas proti Santosu.

Čo všetko si počas týchto ôsmych dní v akadémii absolvoval?

V La Masii sme mali denný program, stravu, tréningy dvakrát za deň, vozili nás na Nou Camp kde boli každý deň rozoberané nejaké herné veci, tiki-taka, alebo aj samotní hráči Barcelony. Boli sme rozdelení podľa veku do kategórií a po tréningoch sme mali večer ešte spoločný program, rôzne hry atď.

Je slávna La Masia skutočne tak kvalitne a špičkovo vybavené futbalové centrum ako je o nej známe?

Predstavte si najlepšiu akadémiu na svete a popíšte ju. Všetko na čo si spomeniete, obrovský areál s množstvom ihrísk, ubytovanie, strava, tréneri, metódy. Aj keď u nás v AS máme tiež vytvorené super podmienky, výborných trénerov, na tréningoch robíme zaujímavé veci. Ja som skutočne spokojný.

S akými chlapcami si mal možnosť trénovať?

Boli tam chlapci z celého sveta, dokonca z Číny, Ameriky, Francúzska na izbe som bol napríklad s Poliakom. S niektorými som v kontakte prostredníctvom sociálnej siete doteraz.

Čo ti táto neobyčajná skúsenosť dala do tvojej ďalšej futbalovej kariéry?

Videl som ako to funguje vo svete, bol to pekný zážitok.

Ešte v roku 2011 si stihol zaujať skautov na bratislavskom kempe klubu AC Miláno, čo ti pomohlo dostať sa do futbalovej Peluso Academy v Taliansku. Ako sa ti v akadémii páčilo?

V letnom kempe AC Miláno nás bolo z Trenčína viac, práve tam som prvýkrát prišiel do kontaktu s agentúrou GT Scouting a následne prišla možnosť vyskúšať si Peluso Academy v Neapole. V Taliansku je veľa takýchto súkromných akadémií z nich si potom kluby vyberajú talenty.

V Taliansku si sa okrem iného stretol aj s Marekom Hamšíkom, ktorý ťa pozval k sebe domov a dokonca ti venoval aj lístky na domáci zápas proti Interu Miláno. Zrejme ďalšia milá a pamätná skúsenosť...

Stretnutie u Hamšíka bolo vybavené cez pána z GT Scouting, boli sme u neho doma, pozval nás na zápas Neapol - Inter a celkovo to bol príjemný zážitok.

Ako sa ti páčilo na domácom štadióne?

Atmosféra v Neapole na zápase bola dobrá, aj keď vypredané nebolo. Marek síce nehral kvôli kartám, ale zápas som si užíval.

Kto je tvojim futbalovým vzorom?

Iniesta a páči sa mi aj Payet.

Čo považuješ po futbalovej stránke za svoju najväčšiu prednosť a v čom by si sa na druhej strane ešte chcel zlepšiť?

Rýchlosť, práca s loptou a prihrávky. Chcel by som zlepšiť hlavne ľavú nohu a fyzické súboje.

Viktor, máš za sebou skutočne cenné futbalové skúsenosti a zážitky, kde však ty osobne vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Nad budúcnosťou zatiaľ moc nerozmýšľam, aj keď určite každý futbalista musí mať svoje sny.