Main Content

Barcelona nepustí Neymara na všetky reprezentačné akcie tohto roka

utorok, 5. apríl 2016 08:30 | Autor: Jakub Vaverka

Barcelona nepustí Neymara na všetky reprezentačné akcie tohto roka
Barcelona nepustí Neymara na všetky reprezentačné akcie tohto roka | zdroj: © TASR

Prebiehajúci rok je bohatý na veľké športové udalosti. Množstvo vrcholných turnajov však spôsobuje vrásky na čele klubových šéfov, ktorí sa musia rozhodnúť, či budú riskovať zranenie svojich hviezd pred novou sezónou, alebo hnev hráčov z toho, že im nebolo umožnené reprezentovať.

Po konci ročníka 2015/2016 je v Európe na programe prestížne Euro 2016, v Južnej Amerike sa hrá obdobný kontinentálny šampionát Copa América a čerešničkou na torte bude letná Olympiáda, ktorá bude usporiadaná v brazílskom Rio de Janeiro. Už teraz viacerí šéfovia európskych veľkoklubov rokujú s národnými reprezentáciami o počte hráčov, ktorých pustia na náročné turnaje v čase, kedy prebieha dôležitá letná príprava.
 
Jedným z klubov, ktorý čelí podobnej otázke je FC Barcelona. Katalánsky gigant má vo svojom kádri vyše desiatku reprezentantov a väčšina z nich si minimálne na jednom zo spomínaných turnajov zahrá. V špecifickej pozícii je však hviezdny Neymar, ktorý je kapitánom brazílskej reprezentácie a mal by byť jej ťahúňom ako na Copa América tak aj Olympiáde. Domáca Olympiáda je pre Brazílčanov možnosť aspoň mierne odčiniť nepodarený záver MS 2014.

Neymar potvrdil, že by chcel svojej krajine pomôcť všade, kde sa bude dať, to však zrejme možné nebude. Prezident barcelonského klubu Josep Maria Bartomeu pre brazílske médiá prehlásil: „Myslím si, že je nemožné, aby Barcelona nechala reprezentovať Neymara Brazíliu na oboch turnajoch. Chápeme, aký je Ney pre Brazíliu dôležitý, a že by ho chceli mať ako na Copa América, tak aj na Olympiáde. My si ale myslíme, že futbalisti potrebujú aj odpočinok a zregenerovanie po dlhej a náročnej sezóne,“ citoval Bartomeuove slová portál Fichajes.net.
 
Barcelona nechce hráčovi robiť problémy a riskovať jeho nespokojnosť, no pohľad na Neymarove reprezentačné povinnosti je na Camp Nou pragmatický. Bartomeu priznal, že existuje možnosť, že by N11 reprezentoval Kanárikov iba na pripravovanej Olympiáde: „Hrať na Olympiáde v Brazílii by bolo preňho perfektné, Barcelone by však chýbal v letnej príprave a úvode nového ročníka La Ligy.“

Zdá sa, že blížiace sa leto bude musieť byť (nielen) v Barcelone plné kompromisov, aby boli spokojné reprezentácie, kluby a aj hráči.