Main Content

Lillard vedie podceňovaný tím do play-off. Tvrdí, že je to zásluha celého mužstva

štvrtok, 31. marec 2016 11:37 | Autor: De Fa

Lillard
Lillard | zdroj: © TASR

Najväčším prekvapením tejto sezóny NBA je určite tím zo západnej konferencie – Portland TrailBlazers. Málo kto čakal, že po tom čo cez minuloročné leto opustil tím dlhoročná opora LaMarcus Aldridge, budú bojovať o play-off. Realitou je, že Blazers má konkurencie schopný káder a pár hráčov dostalo šancu ukázať čo v nich je.

Damian Lillard, bez pochýb momentálne najväčšia hviezda tohto tímu a tvár celej organizácie, pre Boston Globe ozrejmila a vyzdvihla prácu svojich spoluhráčov.

Je to naozaj skvelý pocit,“ vyjadril sa Lillard na adresu úspešnej sezóny svojho tímu. „Ako náhle sa naša súpiska uzavrela, začali sme spolu tráviť množstvo času. Odcestovali sme do San Diega a spoločne tam trénovali celý týždeň. Potom sme prišli naspäť do Portlandu a jeden a pól mesiaca sme hrávali proti sebe. Vybudovali sme si vtedy medzi sebou púto.

Portland Trail Blazers je momentálne na postupovej šiestej priečke v západnej konferencii. Dokázali zaznamenať veľmi cenné víťazstvá nad konferenčnými rivalmi – Oklahomou City Thunder, Houstonom Rockets či Dallasom Mavericks. No medzi najcennejšie určite patria výhry proti Clevelandu Cavaliers o 27 bodov a famózne 51 bodové predstavenie Lillarda vďaka ktorému porazili suverénov z Golden State Warriors.

Keď sa začala sezóna, vedeli sme, že zo začiatku budeme veľmi zraniteľní a doslova nás to bude na palubovke bolieť, no začalo sa to rýchlo zlepšovať. Všetky tie veci, ktorými sme prešli na začiatku sezóny, nás posilnili a teraz sme v pozícii play-off tímu,“ povedal Lillard.

Ako bolo spomenuté už skôr, Damian Lillard je nepochybne líder svojho tímu. Ak by som mal jeho prínos pre tím vysvetliť, použil by som porovnanie – Lillard je pre svoj tím ako LeBron James pre Cleveland Cavaliers. Samotný hráč však v prvom rade vždy vyzdvihuje, že je to všetko hlavne o tímovej práci.

Nie som to ja, čo robí všetko,“ vysvetľuje Lillard. „Nezachraňujem tento tím a nerobím všetko sám. Je to skupina. Prišiel som do predsezónneho kempu a v duchu som si hovoril ´budeme lepší ako si ľudia myslia´, bol som proste hrdý. Boli sme schopní to dokázať, pretože všetci sme mali rovnaké zmýšľanie. Každý prišiel a povedal si - Som lepší ako o mne hovoria. Dokážem tomuto tímu dať viac, ako predpovedali. - A oni to vzali osobne.

Portland TrailBlazers majú osem zápasov pred koncom základnej časti bilanciu 39-36. Na ich najväčších prenasledovateľov Houston Rockets a Utah Jazz majú k dobru 2.0 zápasu. Čierneho Petra v podobe nepostupovej pozície číslo 9. má momentálne Dallas Mavericks, tiež dva zápasy za Blazers. Lillard a spol. majú pred sebou ešte teoreticky dva ťažké duely proti Oklahome a Golden State, no dá sa s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať, že minimálne postup do play-off by im už nemal ujsť. Otázkou je, či dokážu svoju pozíciu ešte nejako vylepšiť, udržať alebo zhoršiť. V prípade poslednej varianty by ich čakal neľahký súper v podobe Spurs alebo Warriors a to by mala byť extra motivácia na to, aby posledné zápasy odohrali naplno.