Main Content

Prvé miesto v konferencii, alebo zdraví hráči na play-off? Tréner Clevelandu v tom má jasno

pondelok, 28. marec 2016 09:45 | Autor: De Fa

Prvé miesto v konferencii, alebo zdraví hráči na play-off? Tréner Clevelandu v tom má jasno
Prvé miesto v konferencii, alebo zdraví hráči na play-off? Tréner Clevelandu v tom má jasno | zdroj: © TASR

Základná časť sezóny v NBA sa blíži ku koncu. Ostáva odohrať niečo okolo desať zápasov a preto sa dá už čo to plánovať aj smerom na nadchadzajúce play-off. Tím Clevelandu Cavaliers a jeho trénerské vedenie má veľmi jasný cieľ, ktorému sú ochotní obetovať aj prvé miesto vo Východnej konferencii.

Zámerom Clevelandu je, aby bolo mužstvo hlavne zdravotne pripravené do vyraďovacích bojov. Samozrejme by bolo najideálnejšie, keby obe veci dosiahli zároveň. Na druhú stranu je zbytočné stratiť nejakého hráča do rotácie len pre to, aby udržali Toronto Raptors na druhej priečke východu. Momentálne je Cleveland len dve víťazstvá pred Torontom a nie je vylúčené, že sa toto poradie môže ešte zmeniť.

Tyronn Lue povedal v pondelok novinárom z ESPN, že šetriť sily a zdravie svojich hráčov je pre neho priorita pred zabezpečením si prvého miesta v konferencii.

Samozrejme, že chceme získať prvé miesto, ale musím aj šetriť zdravie svojich hráčov,“ povedal Lue a snažil sa svoje rozhodnutie obhájiť ďalej. „Myslím si, že byť zdravý pred tým ako začne play-off, je oveľa dôležitejšie ako umiestnenie. Ak budeme mať šťastie, dosiahneme svoj cieľ aj s tým, že budeme mať prvé miesto. To by bolo pre nás skvelé, ale aj keby nie, tak jednoducho sa cez to prenesieme.

Tyronn Lue zastáva pozíciu hlavného trénera veľmi krátko (p.a. počas sezóny vystriedal pri kormidle Clevelandu Cavaliers skúseného trénera Davida Blatta, ktorý nevedel nájsť správnu chémiu s hráčmi tímu), konkrétne od 22. januára tohto roku. Napriek tomu má za sebou bohatú hráčsku kariéru v podobe jedenástych sezón a aj po skončení svojej aktívnej kariéry sa pohyboval na rôznych pozíciách v tímoch NBA, či už ako vedúci hráčskeho rozvoja, alebo naposledy ako asistent trénera. Počas svojej kariéry pôsobil a spolupracoval so skúsenými a legendárnymi trénermi, spomeniem napríklad Phila Jacksona či Doca Riversa. Určite si osvojil mnoho pozitívnych vecí do svojej trénerskej praxe a možno aj táto jeho filozofia pred play-off patrí medzi ne.

Myslím si, že majstrovské tímy musia vedieť vyhrávať zápasy aj na súperových palubovkách. Preto prvé miesto v konferencií je dôležité, no byť pripravený zdravotne do play-off je oveľa viac.

Trend z predchádzajúcich rokov to len potvrdzuje. 82 zápasov v základnej časti za viac ako päť mesiacov je poriadna nádielka pre telo hocijako skvele pripraveného atléta. Preto oddych pred ďalšou nesmierne náročnou fázou sezóny je neoceniteľný. O tomto by najlepšie vedeli rozprávať veteráni zo San Antonia Spurs, ktorí už dlhé roky preferujú u kľúčových hráčov tímu kontrolované minúty hry. Všetko pritom graduje nielen ku koncu sezóny, ale počas celého trvania základnej časti. Výsledkom čoho sú aj dve účasti Spurs vo finále NBA za posledných 5 sezón pri takmer nezmenenej zostave.