Main Content

Chárová výkonnosť klesá. Dokazujú to štatistiky, na ktoré poukazuje portál SportsNet

utorok, 22. marec 2016 13:49 | Autor: Dávid Lech

Chárová výkonnosť klesá. Dokazujú to štatistiky, na ktoré poukazuje portál SportsNet
Chárová výkonnosť klesá. Dokazujú to štatistiky, na ktoré poukazuje portál SportsNet | zdroj: © TASR

Zdeno Chára pôsobí v organizácii Bostonu Bruins už desiatu sezónu. Podľa zahraničných médii sa však z neho stáva už len priemerný obranca.

Zdenovi Chárovi nik nevezme jeho gigantický prínos pre organizáciu Bostonu Bruins. Od svojho príchodu sa postaral o stabilizovanie defenzívy tímu a mužstvo vôbec ako druhý európsky kapitán doviedol v roku 2011 k Stanley Cupu. Za sezónu 2008/2009 si zas vyslúžil Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL.

Vek sa však zastaviť nedá, čoho dôkazom je, že minulý týždeň oslavoval slovenský obranca už 39. narodeniny. Výkonnosť najvyššieho muža v histórii NHL podľa portálu sportsnet.ca postupne upadá. Ešte horšie to vidí redakcia nhl.cz, v ktorej článku sa o Chárovi píše: ,,z elitného obrancu sa rastúcim vekom premenil v priemerného obrancu do druhého páru."

Znižujúcu výkonnosť slovenského obra sa portál kanadskej športovej televízie snaží vysvetliť prostredníctvom pokročilých Corsi štatistík. Tie zaznamenávajú ako často obrancovia pripúšťajú súperových hráčov pri hre 5 na 5 k šanciam, či strelám na bránu. „Od sezóny 2007/2008 do 2012/2013 bol Chára jedným z najlepších defenzívnych obrancov a v tejto štatistike patril medzi top 20 najlepších zadákov. Nemalo by tak nikoho prekvapiť, že v tých časoch Chára vyhral Norris Trophy a Boston sa radoval zo zisku Stanley Cupu,“ vysvetľujú.

Ak sa však pozrieme na jeho detailné štatistiky, od roku 2012 badať výrazný pokles. Teraz sa radí v tejto štatistike až medzi druhú polovicu elitných obrancov ligy.“  Najlepšími zadákmi podľa týchto údajov sú Hampus Lindholm, Drew Doughty či Brian Campbell s Mattiasom Ekholmom a Niklasom Hjalmarssonom. Chárovi patrí v poradí až 71. miesto.

39-ročný obranca by mal pritom ešte dve sezóny v americkom celku poberať plat takmer 7 miliónov USD. Organizácia Bostonu Bruins je preto pritlačená k múru. Chára im zaťažuje platový strop, jeho výkonnosť je s pribúdajúcim vekom na ústupe a v zmluve má taktiež klauzulu o nevymeniteľnosti bez jeho súhlasu. „Medvede“ pritom potrebujú podpísať nové kontrakty s niekoľkými kľúčovými hráčmi, čo rozhodne nebude lacná záležitosť.

Boston sa musí začať obhliadať po Chárovom nástupovci. V prípade jeho výmeny by totiž nastala v defenzíva Bruins obrovská nezaplátaná diera, čo by mohlo mať na organizáciu ambiciózneho celku ohromný negatívny dopad.