Main Content

Používa Chicago nekalé praktiky? Generálni manažéri naň majú ťažké srdce

utorok, 22. marec 2016 14:11 | Autor: Dávid Lech

Používa Chicago nekalé praktiky? Generálni manažéri naň majú ťažké srdce
Používa Chicago nekalé praktiky? Generálni manažéri naň majú ťažké srdce | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks vďaka niekoľkým výnimočným manažérskym ťahom vybudovali vo veternom meste novodobú dynastiu. Viacerým generálnym manažérom NHL sa to vôbec nepáči a sťažujú sa najmä na prácu GM Chicaga Stana Bowmana a jeho údajne neférové praktiky.

Počas nedávného mítingu generálnych manažérov klubov NHL, ktorý sa uskutočnil na Floride, niektorí z nich trvali na tom, aby liga odstránila tzv. „trhlinu“ v platových stropoch. Tú minulý rok veľmi efektívne využilo Chicago, aby sa posilnilo pred play-off.

Rozbehnuté „jastraby“ ešte vo februári 2015 prišli kvôli zraneniu o hviezdneho krídelníka Patricka Kanea, ktorého až do konca základnej časti zapísali na listinu zranených hráčov. Kuriózne však jeho zranenie a spomínana "trhlina" v pravidlách o platovom strope pomohla Chicagu natoľko, že sa dokázali výrazne posilniť a napokon v play-off získať Stanley Cup.

Podľa súčasných pravidiel totiž platí, že ak je hráč zapísaný na listinu dlhodobo zranených, alikvótna čiastka z jeho platu (v Kaneovom prípade to bolo 6,3 miliónov USD) sa nezarátava do platového stropu tímu NHL. Kane sa síce na play-off vrátil do zostavy Chicaga v plnej sile,  no po svojom boku mal už aj nové posily Antoinea Vermettea, Andrewa Desjardinsa a Kimma Timonena, ktorých Chicago podpísalo vďaka tomu, že sa im uvoľnil kvôli zranenému Kaneovi priestor pod platovým stropom. Super na tom bolo (teda minimálne pre Blackhawks), že pravidlo o platovom strope v play-off už neplatí, čiže Kane sa vrátil do zostavy bez toho, aby z nej musel niekto odísť.

To sa ale vôbec nepáči ostatným generálnym manažérom, ktorí od Stana Bowmana, generálneho manažéra Chicaga, žiadali vysvetlenie celej situácie. „Nie je to vyvážené, keď 82 zápasov pracujete s finančnými obmedzeniami a v prvom zápase play-off už neriešite žiadne finančné náležitosti,“ cituje web thescore.com slová generálneho manažéra Saint Louis Blues Douga Armstronga. S jeho názorom súhlasil aj Bob Murray z Anaheimu Ducks.

Zaujímavosťou je, že Doug Armstrong bol nedávno v podobnej situácii. Na listine zranených má útočníka Alexa Steena. St. Louis sa však vo februári napriek tomu neposilnili a voľné miesto pod platovým stropom nevyužili. „Z môjho pohľadu to je iné, pretože Steen sa chce vrátiť (rozumej pred koncom základnej časti). Do zostavy sme nemohli pridať nikoho lepšieho ako je Alex Steen. Hoci nehral 8 či 9 zápasov, potom môže nastúpiť a pomôcť nám k čo najlepšiemu umiestneniu. Uprednostním Alexa Steena pred kýmkoľvek, koho by sme mohli získať pred prestupovou uzávierkou,“ vysvetlil generálny manažér Bluesmanov.

 Zámorie sa tak rozdelilo na dva tábory. Jedna strana odsudzuje Chicago Blackhawks za využívanie „diery“ v systéme platových stropov. Druhá skupina generálneho manažéra Stana Bowmana obraňuje, skladá pred jeho nápaditosťou a skvelým vedením tímu klobúk a argumentuje to tým, že všetkých 30 klubov má rovnaké podmienky.

Čo si o počínaní Chicaga Blackhawks na prestupovom trhu myslíte vy? Svoj názor vyjadrite v diskusii pod článkom.