Main Content

Na platový strop môžu doplatiť hviezdne tímy NHL. Chicago sa modlí za jeho navýšenie

pondelok, 21. marec 2016 15:04 | Autor: Dávid Lech

Na platový strop môžu doplatiť hviezdne tímy NHL. Chicago sa modlí za jeho navýšenie
Na platový strop môžu doplatiť hviezdne tímy NHL. Chicago sa modlí za jeho navýšenie | zdroj: © TASR

Vedenie ligy začína spoločne s NHLPA uvažovať nad výškou platového stropu pre nasledujúci ročník. Zatiaľ čo celky ako Chicago Blackhawks sa modlia pre jeho navýšenie, Arizona Coyotes a spol. si prajú, aby výška platového stropu nenarástla.

Aktuálny strop platov pre kluby v National Hockey League je 71,4 amerických dolárov. V decembri sa hovorilo o tom, že platový strop pre sezónu 2016/2017 by sa mal vyšplhať na sumu 74,5 miliónov USD. Po niekoľkých mesiacoch sa hovorí o sume 74 miliónov USD. A ani tento návrh nemusí mať dlhé trvanie.

V posledných týždňoch sa v zámorských kuloároch šušká, že NHLPA nebude lige navrhovať štandardné 5-percentné navýšenie platového stropu. Jednou z možností je, že v budúcej sezóne budú mať kluby NHL vyhradených na platy opäť 71,4 miliónov USD, prípadne nastane nárast len o niekoľko stoviek tisíc dolárov.

A to by mohlo zruinovať najlepšie kluby NHL na čele so Chicagom Blackhawks. Obhajca titulu totiž sezónu čo sezónu obracia vo svojej organizácii každý jeden dolár. Ak by platový strop nenarástol, pre celok Chicaga by to znamenalo výrazné skomplikovanie situácie a zrejme aj odchod niektorých hráčov z tímu pre nedostatok miesta pod platovým stropom.

V rovnakej situácii sú aj iné kluby, ktoré v lete potrebujú podpísať viacero kľúčových hráčov. Ak sa platový strop nezvýši, fanúšikovia budú po sezóne podľa všetkého svedkami mnohých výmen v rámci zámorskej profiligy.