Main Content

Brankári v NHL možno budú čoskoro vyzerať ako v 80. rokoch

sobota, 19. marec 2016 13:30 | Autor: Dávid Lech

Brankári v NHL možno budú čoskoro vyzerať ako v 80. rokoch
Brankári v NHL možno budú čoskoro vyzerať ako v 80. rokoch | zdroj: © TASR

NHL sa dlhodobo snaží zvýšiť počet gólov v zápasoch. Produktivita hráčov klesá a podľa mienky vedenia ligy tým pádom aj atraktivita hokeja. Väčšiemu počtu strelených gólov by malo dopomôcť zmenšenie brankárskej výstroje. Niekdajší brankár NHL Corey Hirsch prišiel s revolučným nápadom ako to urobiť bez toho, aby sa znížila bezpečnosť mužov v maskách.

43-ročný bývalý gólman odchytal v NHL vyše 100 zápasov a v súčasnosti pracuje ako hokejový analytik na televíznych obrazovkách. V poslednom čase sa výrazne angažuje v pomoci lige zvýšiť priemer strelených gólov na jeden zápas. Zväčšenie bránok výrazne odmieta, no prichádza s konkrétnym nápadom ako obmedziť brankársku výstroj.

Na videu jasne ukazuje, kde všade by sa dala výstroj gólmanov zúžiť. Od samotnej vesty až po tie najposlednejšie časti výstroje. Šlo by o skutočnú revolúciu brankárskej výstroje. Na margo lapačky sa napríklad vyjadril takto: „Je väčšia ako moja hlava. Neslúži k ochrane, iba pomáha zaberať viac miesta,“ citujú jeho slová web nhl.cz. Zmeniť by taktiež chcel rozmery hokejky: „Prečo by mala byť čepeľ dlhšia ako tá hráčska? pýta sa.

Jeho video rozpútalo v zámorí búrlivú diskusiu. Samotný bývalý brankár sa nechal počuť, že zhruba 80% fanúšikov by bolo za tento návrh. Je vidieť, že hokejoví priaznivci bažia po góloch a čoraz pretaktizovanejší a defenzívne zameraný hokej ich prestáva baviť.

Svoj návrh pripravoval dlhú dobu: „Pointou je fakt, že máme kvalitné materiály ako kevlar a rôzne peny, vďaka ktorým môžeme dosiahnuť to, že brankár bude vyzerať rovnako ako tí zo sedemdesiatych či osemdesiatych rokov a zároveň bude chránený rovnako kvalitne ako doteraz,“ web nhl.cz reprodukuje jeho hrdé tvrdenie.

Kritikom odkázal cez médiá toto: „Dostal som množstvo komentárov: „Ty si nikdy nechytal...“ Ale pozrite sa, hrával som proti Alovi MacInnisovi, chytal som aj proti Alovi Iafratovi. Trénoval som každý deň s Donaldom Brasheareom. Všetci vedeli vystreliť puk rýchlosťou cez 160 km/h. Takže mi nehovorte, že neviem, aké to je chytať skutočne tvrdé strely. Nehovorím, že mi ide o to, aby sa lámali kosti. To vôbec nie. Naviac som sa pri svojej analýze vyhol častiam vesty, ktoré chránia orgány, rebrá a srdce. Tie musia ostať také, aké sú,“ bráni svoj revolučný nápad.

Nad tým či sa tento návrh raz stane aj skutočnou ale visí obrovský otáznik. Corey Hirsch je totiž „obyčajným“ televíznym analytikom a jeho návrhom by sa muselo začať výraznejšie zaoberať samotné vedenie ligy. Manažment najlepšej hokejovej súťaže sveta však dlhodobo premýšľa nad tým ako docieliť, aby v zápasoch padalo viac gólov. Hirschov nápad tak rozhodne stojí za zváženie.