Main Content

Kawhi Leonard mal za úlohu len jednú vec

sobota, 19. marec 2016 11:29 | Autor: De Fa

Kawhi Leonard
Kawhi Leonard | zdroj: © TASR

Len pár hráčov za posledné tri či štyri sezóny dosiahli rovnaký progres ako práve Kawhi Leonard. V tíme San Antonia Spurs je práve on hráčom, na ktorom sa rozhodli stavať budúcnosť tejto úspešnej texaskej organizácie.

Na svoje začiatky sa v nedávnom rozhovore pre športový internetový portál San Antonio Express-News, podelili samotný hráč aj so svojim legendárnym trénerom Greggom Popovichom.

O tom, že vyhľadávači talentov v tejto organizácii robia naozaj kvalitnú prácu, svedčí aj fakt, že od roku 1997 kedy Spurs draftovali z pozície číslo jedna svoju legendu Tima Duncana, nemali do dnešného dňa, čiže už bezmála 19 rokov možnosť výberu v drafte z lepšej ako 20.pozície. Pritom dokázali posilniť svoj tím hráčmi ako Tony Parker, Manu Ginobili či Thiago Splitter práve z týchto neskorších pozícii.

Niečo podobné sa udialo aj v prípade Leonarda. Tento hráč univerzity San Diego State bol len príjemným zjavom na preddraftových skúškach hráčov, ktorí chceli skúsiť svoje šťastie medzi profesionálmi. Tichý, pracovitý hráč zaujal akurát tak svojimi dlhými prstami na rukách a bojovnou mentalitou. Pozorovatelia Spurs však videli v ňom niečo viac, avšak bolo ťažké o tom presvedčiť „šedého vlka“ na čele tímu – Grega Popovicha. Ten má v otázkach zmeny kádru právo veta, ktoré si u vedenia vybojoval svojou fenomenálnou prácou trénera.

Všetci sme sa na seba pozerali s rovnakým výrazom v tvári a pozerali na seba -Naozaj to ideme urobiť ? Boli sme posra*ý od strachu. Vôbec sme nepoznali tohto chlapca. Nebol to strelec. Nebol to ani hráč, ktorý by dokázal skórovať. Nebol to dokonca ani dobrý hráč na perimeter. Bol len dobre stavaný chalan čo vedel doskakovať,“ spomína si na ten moment zaváhania Gregg Popovich, ktorý mal dať súhlas na výmenu George Hilla za Leonarda v slávnostný večer, keď sa uskutočňoval práve NBA draft ročníka 2011.

Vo svojom prvom rozhovore s čerstvou posilou tímu Spurs, Leonardovi jeho nový tréner jasne povedal, čo od neho očakáva. Popovich veľmi stručne a jasne poznamenal, že od svojho zverenca chce aby sa stal najlepším brániacim hráčom v NBA.

Takto som vyrástol... Jednoducho brániť a vytvárať pre hráčov pozície na skórovanie,“ hovorí o svojej prvej veľkej úlohe, ktorú musel splniť aby získal miesto v rotácii tímu.

Leonard sa zmienil aj o jeho príprave na obranu hráčov mimo lopty. „Veľa času venujem študovaniu súperov. No nesústredím sa na študovanie konkrétneho hráča, ale snažím sa sledovať kompletnú útočnú hru súperovho tímu, ich útočné schémy. Snažím sa pochopiť ich návyky a tým aj to ako myslia. Tak získam najlepší obraz o tom, čo asi budú robiť. Snažím sa nabúrať ich schémy.

Celá táto náročná príprava a disciplína má korene v tom, ako tréner Popovich pristupoval k tomuto hráčovi. O tom, ako sa ho snažil naviesť na tu správnu cestu povedal Gregg len toľko: „Snažil som sa udržať ho na tej správnej vlne... ale taktiež som ho viedol k pochopeniu, že je to len na ňom a že to je jeho zodpovednosť ako bude k tomu pristupovať noc čo noc. Tak ako Kobe, ako Michael, ako Magic, ako Larry, či Tim Duncan. Má šancu byť v ich kategórii.

Nie je prekvapením, že Kawhi Leonard má našliapnuté zaradiť sa medzi velikánov v celej histórii NBA. Za svoju krátku kariéru stihol toho naozaj dosť – 2x účasť vo finále NBA, 1x titul šampióna, 1x najužitočnejší hráč finálovej série (Finals MVP) a 1x najlepší obranca NBA (Defensive Player of the Year). Bude preto zaujímavé sledovať, kde to tento skromný a tichý chalan dokáže dotiahnuť. Faktom zostáva, že po svojom boku má skvelého mentora v podobe Tima Duncana a už teraz legendárneho trénera Gregga Popovicha. Ak sa zopakuje rovnako úspešný vzorec ako sa podaril pred takmer dvadsiatimi rokmi Tim Duncan (nováčik) – David Robinson (veterán) – Gregg Popovich (tréner) a dosadíme do toho nové premenné, majú fanúšikovia Spurs pred sebou peknú plodnú budúcnosť.

Zdroj: ExpressNews, Instagram