Main Content

Marinčin sa môže stať vynikajúcim defenzívnym špecialistom, píše SportsNet

štvrtok, 17. marec 2016 16:00 | Autor: Dávid Lech

Martin Marinčin
Martin Marinčin | zdroj: TASR

25 minút, 23 minút, 21 minút, 29 minút, 26 minút. Presne toľko času na ľade strávil Martin Marinčin v posledných piatich dueloch Toronta. Kanadský portál SportsNet v ňom vidí veľký potenciál a poukazuje na jeho výborné defenzívne štatistiky.

Martin Marinčin sa do organizácie Toronta dostal prostredníctvom výmeny počas vlaňajšieho draftu. „Javorové listy“ za 24-ročného zadáka obetovali nevýrazného Brada Rossa. Zdalo sa, že ide o bezvýznamný trejd, no čas ukázal, že Maple Leafs urobili skvelú výmenu.

V kanadskom klube dostával Martinčin väčšinu tejto sezóny príležitosť len v tretej obrannej formácii. Bol kritizovaný za nevýraznú hru a vzhľadom k jeho 192 centimetrom aj nedôraznosť v osobných súbojoch. Kouč Mike Babcock sa ale nechal počuť, že slovenský obranca má veľký potenciál. Keď mu začal dávať príležitosť v prvej obrannej dvojici s Morganom Riellym, jeho slova sa začali napĺňať.

Marinčin je extrémne efektívny defenzívny obranca. Spomedzi obrancov Toronta Maple Leafs je na ľade najmenej pri inkasovaných góloch za 60 minút pri hre 5 na 5. Jeho prítomnosť na ľade zároveň spôsobuje, že v tej chvíli majú súperi v hre 5 na 5 najmenej šancí na skórovanie,“ píše web sportsnet.ca opierajúci sa o pokročilé detailné štatistiky.

Zámorský web zároveň upozorňuje, že fanúšikovia si vždy skôr zapamätajú niektoré hrúbky, ktoré vyrobil, no prehliadajú jeho komplexný prínos pre tím. V ich štatistikách sa Marinčin približuje takým hráčom ako Brian Campbell, Anton Stralman, Hampus Lindholm, Mark Giordano, Marc-Edouard Vlasic, či Seth Jones.

To všetko sú rešpektovaní zadáci, ktorí sa radia medzi najlepších vo svojich tímoch. Faktom ostáva, že košický odchovanec preukazuje veľký potenciál a ako budúceho elitného obrancu ho vidia aj na webe sportsnet.ca: „Má stále len 24 rokov a môže naďalej napredovať. Môže sa z neho stať vynikajúci defenzívny obranca. Záver základnej časti ukáže ako Marinčin zvládne vyššie zaťaženie na ľade v elitnej obrannej dvojici, ale zatiaľ všetko poukazuje na to, že je schopný sa presadiť.

Celková 46-ka draftu 2010 si postupne v zámorí buduje slušné renomé. Ak sa mu podarí udržať si formu a podávať stabilné výkony v defenzíve, možno očakávať, že Slovensku vyrastie po Zdenovi Chárovi a Andrejovi Sekerovi ďalší elitný obranca. Práve kapitán Bostonu Bruins je najväčším vzorom mladého obrancu. Ak by raz dokázal Marinčin napodobniť výkonnosť svojho idolu, zrejme nik by proti tomu nenamietal.