Main Content

Kto je najlepší SF, PF a center tejto sezóny NBA? Pozrite si náš výber

streda, 16. marec 2016 14:39 | Autor: De Fa

Kto je najlepší SF, PF a center tejto sezóny NBA? Pozrite si náš výber
Kto je najlepší SF, PF a center tejto sezóny NBA? Pozrite si náš výber | zdroj: © TASR

Základná časť sezóny v NBA sa nám už pomaly ale isto blíži ku koncu. Každému tímu zostáva odohrať niečo okolo 20 zápasov. Je na mieste spraviť menší prehľad o tom, ktorí hráči sú v tejto sezóne najlepší na svojich pozíciách. Tu je druhá časť nášho článku, v ktorom si skompletizujeme pozície – SF, PF, C.

Najlepší Small Forward

1. – KEVIN DURANT – Oklahoma City Thunder
27.9 ppg – 8.1 rpg – 4.6 apg – 1 spg – 28.2 PER

Treba uznať, že Kevin Durant je jedna z najväčších obetí tímu vedeného Stephenom Currym a jeho Golden State Warriors. Píšem to preto, lebo za iných okolností by Kevin Durant bol jasným kandidátom na zisk trofeje pre najužitočnejšieho hráča ligy MVP.

Späť k realite. Nie je tomu tak, hoci. Sme svedkami toho, že Kevin Durant maximalizoval svoj potenciál a je možno v najlepšej forme za posledné roky. Doslova si z obrancov súpera robí čo chce. Jeho schopnosť skórovať z každej pozície na palubovke a schopnosť nájazdov do koša ho robí unikátnou útočnou silou. Netreba však zabúdať na jeho schopnosť čeliť najlepším hráčom súpera v obrane a narobiť im problémy.

Jeho forma postupne v sezóne každý mesiac gradovala a za február dosiahol uctihodné priemery – 30.6 ppg – 8.5 rpg – 4.8 apg pri streľbe 50.4% z poľa – 42.3% za 3-body – 93.5% úspešnosti trestných hodov, čo je famózna bilancia.

Ak by niekto namietal, že tieto čísla sú len umelo vypichnuté z kontextu, faktom je, že Kevin Durant je najkonzistentnejšia útočná sila v lige. V tejto sezóne dokázal len raz zaznamenať v zápase menej ako 20 bodov. Bolo to na začiatku novembra, keď po 17 minútach zaznamenal 14 bodov a potom pre neho skončil zápas zranením. V širšom poňatí – uvedomiť si treba, že od svojej druhej sezóny KD dosahoval priemery 25+ bodov na zápas v každej jednej sezóne a jeho úspešnosť streľby v týchto sezónach neklesla pod 46%. Tomu sa naozaj povie spoľahlivý strelec.

2. (Runner-up) – LEBRON JAMES – Cleveland Cavaliers
24.9 ppg – 7.2 rpg – 6.6 apg – 1.4 spg – 26.4 PER

Môžeme s kľudom povedať, že LeBron James je srdcom a hlavou tímu Clevelandu Cavaliers. Nie je to žiadna urážka na adresu jeho spoluhráčov Kyrie Irvinga alebo Kevina Lovea. Je to proste tak.

James je jednoducho ten rozdielový hráč, prečo Cavaliers vyhrávajú. Je to zároveň velmi smutné konštatovanie, lebo strata tohto hráča má pre tím devastujúce následky. Keď si to rozoberieme na drobné, tak za dve sezóny, čo je James späť v tíme, dokázali bez jeho pomoci vyhrať len tri zápasy z pätnástich – bilancia 3-12! Čo znamená, že keby LeBron James neprišiel dokončiť voju poslednú misiu, Cleveland Cavaliers by sa stále borili v draftovej lotérii.

V reči čísel toto konštatovanie vyzerá takto. Keď je James na palubovke, jeho tím zaznamenal 114 bodov zo 100 pozícii, pričom súperovi dovolil skórovať len 102.7 bodov. To znamená, že dosiahli hodnotenie 11.3 net rating (p.a. niečo ako rozdiel medzi prestrieľaní súpera v priemere). V tejto štatistike zaostávajú len za San Antoniom a ich 13.3 net rating. Neuveriteľne znie aj fakt, že preskočili aj efektivitu suverénneho tímu z Golden State Warriors, ktorý dosiahli hodnotu 11.2.

Avšak keď si James potrebuje oddýchnuť a nenastúpi, jeho tím vyprodukuje len 99.1 bodov na 100 pozícii a inkasuje 106.3 bodov od súpera. V takom prípade sa ich net rating pohybuje na úrovni -7.2 čo predstavuje 28 miesto v lige. To znamená, že by porážali len tímy ako Los Angeles Lakers (-10.1) a Philadelphia 76ers (-10.7). Najbližším tímom k tejto efektivite bez Jamesa je Brooklyn Nets a ich net ratio -6.9 bodov na 100 pozícii.

Je to naozaj na zamyslenie. Ak by Jamesovi došli sily napríklad opäť vo finále, tak by si z nich Warriors urobili doslova trhací kalendár a exhibíciu ako proti tímom v spodnej časti tabuľky. Ak ste fanúšikom tímu z Ohia muselo vás až zamraziť. Ako som už spomenul, je to na zamyslenie – toto má byť tím ktorý má vyhrať titul? Druhá línia tímu je možno kvalitnejšia ako po minulé roky, ale hráči základnej zostavy nie sú pravdepodobne pripravení pobiť sa s Jamesom o žezlo tímu. Bolo by to možno kontraproduktívne, ale v tíme by mal byť aj ďalší prirodzený líder v prípade, že sa niečo stane... Irving, Love?! zobuďte sa prosím ...

Ďalšie poradie:
3.Kawhi Leonard
4. Paul George5
5. Giannis Antetokounmpo

Najlepší Power Forward

1. – DRAYMOND GREEN – Golden State Warriors
13.8 ppg – 9.7 rpg – 7.4 apg – 1.4 spg a 1.2 bpg – 19.1 PER

Prekvapenie? Pre väčšinu fanúšikov asi nie. Pre tých, čo by nesúhlasili, dovoľte menšie vysvetlenie. Ak by Draymond Green už nezaznamenal ani jeden bod v zápase, stále by bol jeden z najcennejších podkošových hráčov v súťaži. Aj keď občas by jeho nedostatok streleckých pokusov viedlo k výbuchu na spoluhráčov v šatni, napriek tomu by prispel k úspechu tímu inými spôsobmi a vôbec by jeho nulové strelecké konto nevadilo.

Je jediným hráčom v tomto ročníku ligy, ktorý vedie svoj tím v oboch kategóriách doskokoch aj asistenciách. Je jednoducho srdcom Golden State Warriors a dodáva tomuto tímu identitu. Zároveň tak umožňuje odľahčiť Stephena Curryho od určitého tlaku, ktorý občas „vodcom tímu“ zväzujú ruky a posúva ho tak do úplne iného levelu. Máme to možnosť vidieť v tejto sezóne.

Draymond vie robiť jednoducho všetko. Či ide o skórovanie, doskoky, nahrávky alebo dokáže zahrať obranu, ktorou úplne vymaže protihráča. O jeho veľkom prínose pre tím svedčí aj fakt, že ak je Green na palubovke, zmení sa efektivita tímu Warriors z -7.2 net rating na +19.6. To predstavuje masívny +26.8 bodový skok. Pre porovnanie je to najväčší prínos spomedzi všetkých hráčov v lige. Na druhom mieste v tejto štatistike sa nachádza jeho spoluhráč Curry, ktorý má taktiež veľmi podobný prínos pre tím keď je na a mimo palubovky. V jeho prípade je to +26.1 bodu.

Vzhľadom na všetky tieto okolnosti je Draymond Green najlepším hráčom na svojej pozícii a taktiež patrí určite medzi minimálne TOP 5 v kandidátoch na MVP sezóny.

2. Runner-up – LAMARCUS ALDRIDGE – San Antonio Spurs
16.9 ppg – 8.4 rpg – 1.5 apg – 1.1 bpg – 20.9 PER

Musíme uznať, že chvíľu to trvalo pokiaľ si LaMarcus Aldridge konečne zvykol na hru San Antonia Spurs. V poslednej dobe je vidieť, že sa cíti pohodlne. Do tímu „Texasanov“ prichádzal ako pravdepodobný nástupca legendárneho Tima Duncana. Vedeniu tímu sa tak podaril husársky kúsok a svoj už tak silný káder posilnil o ďalšieho All-Star hráča v najlepších rokoch. O tom, že sa konečne “LA“ adaptoval svedčia aj jeho čísla za mesiac február. 20.5 ppg – 7.8 rpg – 1.8 apg a 1.9 bpg. Strieľal s 51.7% úspešnosťou streľby a svoju streleckú efektivitu si udržal aj v trestných hodoch pri 91.4%.

„Bol som hráčom, ktorý mal takmer stále loptu v rukách za posledných sedem rokov. Mal som dotyky s loptou neustále. Tu je to určite ťažšie, ale časom sa to zlepšuje,“ povedal LaMarcus Aldridge reportérovi z Falk of the Salt Lake Tribute. Musíme konštatovať, že je to určite pravda. Hra San Antonia je založená na rýchlom pohybe lopty a nezištných prihrávkach. Ku statickým situáciám jeden-na-jeden pod košom ako sa dostával v tíme Portland TrailBlazers sa objavuje len veľmi sporadicky. Každopádne LA je späť a nás tak čakajú veľmi zaujímavé súboje v play-off. Nemyslíte?

Ďalšie poradie:
3. – Dirk Nowitzki
4. – Paul Milsap
5. – Nerlens Noel

Najlepší Center

1. – ANTHONY DAVIS – New Orleans Pelicans
24.1 ppg – 10.2 rpg – 1.9 apg – 1.3 spg a 2.2 bpg – 25.5 PER

Zranenia Omera Asika a nedostatočná efektivita Alexisa Ajinca a Kendricka Perkinsa viedlo „pelikánov“ k tomu, aby využívali Anthonyho Davisa na pozícii centra viac ako v minulosti. Podľa štatistík stránky Basketball-Reference to bolo 54% všetkých minút v tejto sezóne, ktoré strávil tento všestranný hráč na pozícii centra.

Možno to niekomu príde trocha zvláštne. Cousins na dvojke medzi centrami, Green na vrchole medzi PF a podobne. Dôvod, prečo je Davis na prvej pozícii je ten, že predviedol navyše aj niečo špeciálne čo ho preklopilo pred Cousinsa. Spomínate si, čo tento iba 22-ročný basketbalista vyparatil na konci februára proti Detroit Pistons? Doslova ich zničil sám a zaznamenal 59 bodovú explóziu a k tomu pridal aj 20 doskokov. To bola udalosť februára a práve týmto výkonom si zaslúžil byť na tróne medzi centrami. Treba však aj uznať, že predchádzajúce mesiace taktiež neboli až tak na zahodenie.

Vo februári odohral 11 zápasov, pričom zaznamenal priemery 28.9/9.9/2.3 a k tomu pridal 1.4 blokov na zápas. Streľbu si udržal na 53.7% za dva body, 41.2% spoza trojkového oblúka a 70.3% v úspešnosti trestných hodov. A na rozdiel od jeho konkurenta Cousinsa, popri kvalitnej ofenzíve produkuje aj vynikajúcu obranu.

2. (Runner-up) – DEMARCUS COUSINS – Sacramento Kings
27.3 ppg – 11.3 rpg – 3.2 apg – 1.4 spg a 1.3 bpg – 23.4 PER

Povedzme si to na rovinu – DeMarcus Cousins nie je tým najideálnejším príkladom pre mladých fanúšikov. V mesiaci február odohral „DMC“ desať zápasov a zaznamenal v priemere 28.6/11.4/4.6 pri úspešnosti streľby v % - 45.5 za dva body, 43.8 za tri body a 67.9 z trestných hodov. No choďte si teraz do vyhľadávača zadať jeho meno a zistíte, že viac správ sa bude týkať toho ako vybehol na Stevena Adamsa, alebo hodil loptu do hlavy Chrisa Paula, namiesto toho aby bolo spomenuté ako dominantne si počína v drese Sacramenta Kings. V jeho prípade je to naozaj škoda, avšak občas sa stane, že talent ide ruka v ruke so zložitou osobnosťou.

Taktiež to nie je jeho chyba, že sa umiestnil v našom rebríčku až na druhom mieste. Jeho hra sa za posledné týždne nezmenila a drží si vysoký nadpriemer. Aj keď v poslednom čase začal trocha viac rozdávať lopty, čo nebolo u neho zvykom, stále je tu jeho laxný prístup k obrane, čo je ten rozdiel, ktorý ho delí od prvého miesta.

Ďalšie poradie:
3. Karl-Anthony Towns
4. Al Horford
5. Andre Drummond

To by bol záver menšieho zhrnutia najlepších hráčov tohtoročnej sezóny v NBA pre rok 2015-16, ktorý sa nezadržateľne blíži do svojej záverečnej časti. Veľa otázok ešte nie je zodpovedaných – Warriors, Spurs sú suverénmi sezóny a ich hráči hrajú excelentný basketbal. Na druhej strane sa v ich tieni pohybujú celky, ktoré môžu zamiešať karty. Zaujímavé bude sledovať aj rozdelenie individuálnych trofejí pre najlepších hráčov. Veríme tomu, že sa budú spomínať prevažne mená, ktoré ste mali možnosť vidieť aj v našom rebríčku. Zároveň vám môžeme sľúbiť, že jednotlivých kandidátov na tieto ocenenia pre vás spracujeme v ďalšom podobnom článku.

Zdroj: BleacherReport, Instagram, Basketball-Reference