Main Content

Ako som zistil, že som bol vymenený (2. časť)

sobota, 12. marec 2016 09:00 | Autor: Dávid Lech

Ako som zistil, že som bol vymenený (2. časť)
Ako som zistil, že som bol vymenený (2. časť) | zdroj: © TASR

Fanúšikovia si sotva vedia predstaviť, aký je to pocit, dozvedieť sa, že ste boli vymenený do iného klubu. Súčasné i bývalé hviezdy NHL o tom prehovorili. Prinášame druhú časť dvojdielneho seriálu o ich „spovediach“.

Je lepšie byť vymenený v lete ako počas sezóny

S touto skúsenosťou sa pre espn.go.com podelil ruský forward Chicaga Blackhawks Artem Anisimov. Ten bol vymenený z Columbusu Blue Jackets do veterného mesta v lete 2015. 27-ročný Rus pokojne dovolenkoval v rodnej krajine a kvôli inému časovému pásmu mu telefón zazvonil v noci. GM Columbusu Jarmo Kekäläinen mu  poďakoval za jeho výkony v Columbuse a oznámil mu, že bol vymenený do Chicaga. O pár minút neskôr, mi už volal Stan Bowman (GM Chicaga) a povedal „Vitaj v našom tíme, teším sa na prácu s tebou.“ Áno, mimo sezóny je to oveľa ľahšie. Máte dostatok času o tom premýšľať. Môžete si naplánovať ako sa presťahovať z Columbusu do Chicaga. Máte čas nájsť si správne miesto na bývanie. Myslím, že ak ste vymenený počas sezóny, je to omnoho ťažšie. Vaša rodina ostáva a vy ste niekde v hoteli a hráte zápasy bez svojej rodiny,“ poznamenal.

Výmenu vníma ako súčasť hokejového života

Čech Jiří Sekáč vlani priletel do zámoria s veľmi dobrým renomé z KHL. Do Montrealu Canadiens sa prišiel pobiť o miesto v prvom tíme. Kanadský klub ho ale vymenil do Anaheimu a v aktuálnom ročníku bol Sekáč vymenený hneď dvakrát. Najprv opustil kalifornský tím a zamieril do Chicaga, aby vzápätí opustil organizáciu Blackhawks a stal sa novou posilou Arizony Coyotes. Trejdy ale vníma športovo: „Hráči sú vymenení a jednoducho idú. Tímy vedia, že sme profesionáli, nemôžeme s tým bojovať a plakať kvôli tomu. Je to jednoducho tak. Nič s tým nemôžete spraviť, iba to prijať.

Myslel si, že výmena je trestom za neplnenie pokynov

Brankár Jamie McLennan sa v roku 2004 porúčal z Calgary Flames do New Yorku Rangers. Po neúspešnom zápase v Dallase sa v šatni rýchlo pobalil a odišiel. Neskôr si ale šiel vonku prevetrať hlavu a stretol Darryla Suttera, svojho generálneho manažéra. Ten si ho o deň zavolal a oznámil mu, že je vymenený. McLennan si najprv myslel, že bol vytrejdovaný kvôli tomu, že porušil tímovú večierku. Bol som šokovaný. Pamätám si, že som sa ho opýtal či je to preto, že ma videl byť neskoro hore. Zasmial sa a povedal, že nie. Trochu to prelomilo to napätie a smútok vo mne.“ Na Manhattane sa však McLennan neuchytil, v drese Rangers odchytal len štyri zápasy a po lockoute to skúšal ešte na Floride a v Calgary, kde napokon ukončil svoju bohatú kariéru.

Vymenili ho, tak musel odísť z autobusu

Andrew Ference odštartoval svoju kariéru v Pittsburghu Penguins, neskôr hájil farby Calgary Flames. V kanadskom tíme bol spokojný. V roku 2007 ale po zápase v Buffale prišiel šok v podobe jeho výmeny. „Asistent trénera prišiel len tak za mnou dozadu do autobusu a povedal „Vymenili sme ťa do Bostonu.“ Tak som jednoducho vystúpil z autobusu a vzal si batožinu.“ Okolo autobusu šiel ale bývalý Ferencov spoluhráč Toni Lydman, ktorý svojmu niekdajšiemu parťákovi pomohol dopraviť sa do hotela, odkiaľ v súčasnosti bek Edmontonu Oilers zavolal svojej manželke a oboznámil ju so situáciou. „Je to maximálne divné odísť z autobusu a vziať si veci. Ó, áno, je to na ho*no. V hlave máte milióny myšlienok a je to divoké,“ spätne sa zamýšľal pre espn.go.com.

O výmene sa dozvedel od ženy, ktorá nemá rada hokej

Vcelku bizarné oznámenie o výmene zažil gólman Patrick Lalime. Ten po nováčikovskej sezóne 1996/1997 v Pittsburghu Penguins podpísal kontrakt v IHL. „Tučniaci“ sa ale rozhodli vymeniť práva na Lalimeho do Anaheimu. Keď si šiel pred zápasom s Milwaukke zdriemnuť, dostal telefonát od manželky, ktorá ho s celou situáciou oboznámila. „Neveril som jej. Môj agent mi nevolal. Mojej manželke to povedala jej teta, ktorá to počula v rádiu. Neveril som tomu.“ Keď sa však kanadský brankár skontaktoval so svojím agentom, zistil, že jeho manželka mala pravdu. Padla mi sánka. Moja prvá výmena a nedozviem sa to od môjho agenta alebo generálneho manažéra, od nikoho z nich ale od tety mojej manželky, ktorá nič nevie o hokeji, iba to len tak počuje doma v rádiu,“ udivoval sa Lalime pre espn.go.com.

Prestupu nevenoval pozornosť – oslavoval totiž zásnuby

V roku 2006 sa Boston Bruins rozhodol obetovať vychádzajúcu brankársku hviezdu Andrewa Raycrofta. Kanadského gólmana „medvede“ vymenili do Toronta Maple Leafs za talentovaného Fína Tuukku Raska. Zatiaľ čo Raycroft nikdy nedokázal naplniť svoj potenciál, z Raska vyrástol jeden z najlepších gólmanov ligy. Ako pred desiatimi rokmi vnímal rodák z Ontaria výmenu do mekky hokeja? Bol som na dovolenke v Taliansku. Bolo to v Ríme a zasnúbil som sa tam. O výmene mi dal vedieť môj agent. Bolo krátko pred koncom mojej dovolenky, tak som si to tam ešte s mojimi priateľmi zo Švédska užil a vrátil sa domov.

Takto to prebiehalo, keď ešte hráči nemali mobily

V roku 1990 bol z Hartfordu Whalers do New Yorku Islanders vymenený Ray Ferraro. Šikovný center vtedy ešte nevlastnil mobil, na pevnej linke na záznamníku si našiel odkaz od GM Eddieho Johnstona. Skúsil sa mu spätne dovolať, no nepodarilo sa. Neskôr mu zazvonil telefón a v ňom znelo toto: „Ahoj Ray, tu Bill Torrey z Islanders.“ Len som povedal: „Zrejme idem do vášho tímu.“ On mi odvetil: „Bože. Ty o tom ešte nevieš?!“ „Teraz už áno,“ odpovedal som.“ Ferraro vymenil počas svojej kariéry šesť klubov. Neustále sťahovanie malo dopad na mladosť Rayovho syna, Landona, v súčasnosti hokejistu Bostonu Bruins: „Chýbajú mi skutočne dobrí kamaráti z detstva. Som ale stále s mnohými priateľmi v kontakte. Mám ich po celých štátoch, ale jednoducho mi chýba jeden skutočný dlhoročný kamarát,“ hovoril pre espn.go.com. Neustále menenie miesta kvôli otcovým novým pôsobiskám ale malo aj svoje výhody. Mladý hokejista je teraz kedykoľvek pripravený na prípadnú zmenu prostredia.

O svojej výmene rozhodol on sám

Niekdajší spoľahlivý gólman Martin Biron to mal počas pôsobenia v Buffale Sabres skutočne pestré. V roku 2007 ho v posledný deň prestupovej uzávierky vymenili do Philadelphie Flyers. O svojej výmene rozhodol prakticky on sám. Pred ranným rozkorčuľovaním mal dôverný rozhovor s koučom Lindym Ruffom. Lodivod „šablí“ sa kanadského brankára opýtal či by chcel byť vymenený. Biron nevedel odpovedať, no na otázku či chceš byť brankárom č. 1 napokon odpovedal, že áno. „Ruff mi tak oznámil: „Fajn, tak ťa vymeníme.“ Opýtal som sa kam, no to mi zatiaľ nevedel povedať.“ 38-ročný bývalý gólman vynechal ranné rozkorčuľovanie, osprchoval sa, prezliekol a vrátil sa späť na hotel. V televízii sledoval situáciu na prestupovom trhu. „V televízii reportér z TSN hovoril o prestupovej situácii v Buffale a rozosmialo ma to, pretože povedal, že žiadny z hráčov klubu nechýba na ľade a že situácia je pokojná. Asi som nebol taký dôležitý hráč,“ s úškrnom spomínal pre espn.go.com. Neskôr mu zavolal GM Darcy Regier, ktorý ho oboznámil s faktom, že sa stal novou posilou Philadelphie Flyers.

Výmena za Hossu ho naštvala natoľko, že nadával mame do telefónu

O veľmi zaujímavé svedectvo z výmeny sa postaral forward Colby Armstrong. Ten v roku 2008 opustil celok Pittsburghu Penguins, keď sa stal jedným z hráčov putujúcich do Atlanty Thrashers výmenou za Mariána Hossu a Pascala Dupuisa. Stalo sa tak pred zápasom „tučniakov“ na ľade New Yorku Islanders. Pred duelom si chcel kanadský hokejista pospať, no prerušil ho telefonát od mamy. Odbil ju s tým, že ho čaká zápas, no vtedy prišiel prekvapivý moment. Mama mu povedala o jeho výmene do Atlanty. „Poriadne som si pred mamou zanadával. Mali sme dobrý tím. Sid bol síce zranený, no stále sme vyhrávali zápasy. Vedel som, že sa stane niečo veľké,“ spomína si pre espn.go.com už druhý rok neaktívny hokejista. A mal pravdu. Sidney Crosby si uzdravil poranený členok, s Mariánom Hossom vytvoril jeden z najúdernejších útočných tandemov v lige. Pensylvánsky klub dokráčal až do finále, kde ale napokon podľahol Detroitu Red Wings.