Main Content

,,Chcete zomrieť, keď sa citíte najlepšie?'', filozofuje Jágr. Čuduje sa svojim kolegom

piatok, 11. marec 2016 13:49 | Autor: Dávid Lech

,,Chcete zomrieť, keď sa citíte najlepšie?'', filozofuje Jágr. Čuduje sa svojim kolegom
,,Chcete zomrieť, keď sa citíte najlepšie?'', filozofuje Jágr. Čuduje sa svojim kolegom | zdroj: © TASR

V 44-rokoch stále žiariaci Jágr, ktorý dnes v noci pokoril hranicu 50 bodov v sezóne, sa čuduje svojim hviezdnym kolegom zo susedných športov. Prečítajte si dôvod prečo.

V rozhovore pre espn.go.com to Jaromír Jágr povedal jasne: „Prečo by ste malichcieť skončiť, keď váš tím vyhrá súťaž? To by pre mňa nemalo zmysel. Vždy som zmýšľal trochu inak ako ostatní. Prečo by som mal odísť na vrchole? Nespravím to,“ narážal Jaromír Jágr na hviezdneho Peytona Manninga a víťazstvo jeho Denveru Broncos v Super Bowle. Podľa českého hokejistu by sa Manning nemal lúčiť s kariérou. „Ľudia hovoria, že by si mal odísť, keď sa vám najviac darí. Ale z akého dôvodu? To nedáva zmysel. Chcete zomrieť ako 35-ročný? Vtedy, keď sa cítite najlepšie? Rozumiete, čo tým myslím?

V každom prípade Jaromír Jágr má nielen odlišné názory, ale je aj jedinečným športovcom. Český útočník odohral svoj prvý duel v NHL 5. októbra 1990. Vtedy nastupoval proti súčasným rešpektovaným trénerom Daveovi Tippettovi či Joelovi Quennevilleovi.

Populárny „Džegr“ odohral prvý zápas v NHL, keď zhruba tretina hráčov NHL, vrátane jeho spoluhráčov či samotného klubu Florida Panthers nebola ešte ani na svete. Web espn.go.com priniesol zaujímavý prehľad, čo robili športové osobnosti v USA v čase, keď Jágr prvýkrát vykorčuľoval na ľad NHL:

Peyton Manning: Manning je dvojnásobným šampiónom NFL a tento rok sa po triumfe rozhodol pre ukončenie kariéry. Je autorom mnohých rekordov v americkom futbale, no keď Jágr debutoval v NHL, Manning mal len 14 rokov. Keď hviezdny americký futbalista vstúpil do NFL, česká legenda hrala už deviaty rok v NHL.

Kobe Bryant: Kobe Bryant vstúpil do NBA ako 18-ročné „mladé ucho.“ Bolo to však v roku 1996. Keď Jágr vstúpil do NHL, Bryant žil v Taliansku a jeho otec hral profesionálne basketbal.

Martin St. Louis: Nikdy nebol draftovaný, podceňovaný útočník odohral prvý zápas v NHL v sezóne 1998/1999. V roku 1990 mal St. Louis 15 rokov a hral v QAAA.

Tim Hudson: Bejzbalista Tim Hudson ukončil kariéru po 17 rokoch ako 40-ročný. Jeho kariéra ale začala v roku 1999 – v čase, keď Jágr mal na konte už 2 Stanley Cupy. Keď Jágr začínal, Hudson študoval na strednej škole v Alabame.

Abby Wambachová: Legendárna americká futbalistka ukončila kariéru 16. decembra 2015. Keď Jágr odohral prvý zápas v zámorskej profilige, mala len 10 rokov. Wambachová vyhrala národnú ligu NCAA. V národnom tíme debutovala v roku 2001.

Floyd Mayweather: Profesionálny boxer ukončil kariéru s bilanciou 49:0 a svetovými titulmi v piatich hmotnostných kategóriách. Keď Jágr odštartoval kariéru v NHL, mal len 13 rokov.

Daniel Bryan: Wrestler zo série WWE ukončil kariéru ako 34-ročný kvôli otrasu mozgu. V roku 2009 vstúpil do WWE, o tri roky neskôr sa stal jednou z najväčších hviezd wrestlingu. Mal deväť rokov, keď Jágr vstúpil do NHL.

... A takto by sa dalo pokračovať ďalej. Jaromír Jágr nie je len hokejovým fenoménom. 44-ročný rodák z Kladna je jednou z najžiarivejších a zároveň najobľúbenejších športových osobností sveta. Fanúšikom neostáva nič iné len veriť, že svojou hrou i spontánnosťou pri rozhovoroch bude baviť športové okolie aj naďalej. A končiť by nemal, sám tvrdí, že nerozumie koncom kariéry „v najlepšom.“ Jágr rozhodne zatiaľ patrí medzi tých najlepších hráčov súčasnosti a zároveň aj histórie hokeja.