Main Content

Ako som zistil, že som bol vymenený (1. časť)

piatok, 11. marec 2016 14:30 | Autor: Dávid Lech

Ako som zistil, že som bol vymenený (1. časť)
Ako som zistil, že som bol vymenený (1. časť) | zdroj: © TASR

Fanúšikovia si sotva vedia predstaviť, aký je to pocit, dozvedieť sa, že ste boli vymenený do iného klubu. Súčasné i bývalé hviezdy NHL o tom prehovorili. Prinášame prvú časť dvojdielneho seriálu o ich „spovediach“.

Prvýkrát sa radoval, druhýkrát smútil. Budúcnosť však ukázala, že nemusel

Svoje o prestupoch vie Chris Chelios, jeden z najrešpektovanejších obrancov histórie NHL.  Jeho prvá výmena prišla medzi sezónami. „Bolo to omnoho ľahšie prestúpiť v lete. Zvlášť, keď som sa mal vrátiť domov do Chicaga,“ opisoval trejd z Montrealu do tímu Blackhawks v roku 1990. Kým tento transfer ho potešil, oveľa horšie to bolo v roku 1999, keď sa musel zo svojho domova sťahovať do nenávideného Detroitu. „Celú jednu sezónu som sa s tým nemohol vyrovnať. Bolo ťažké veriť tomu, že som hral za Detroit, rivala Chicaga. Vždy som vravel, že by som tam nikdy nehral. Ísť do ich šatne bol zrejme najnepríjemnejší pocit v mojej kariére. Myslím, že som sa pripravoval na zápas proti Pittsburghu, keď som zistil v popoludňajších hodinách, že odchádzam. Nemal som šancu sa ani rozlúčiť so spoluhráčmi. Len som sa zbalil a šiel na letisko,“ zaspomínal si legendárny zadák pre espn.go.com, ktorý napokon odohral za Detroit 10 sezón a dvakrát sa v meste motorov radoval zo Stanley Cupu.



Dvakrát požiadal o výmenu, vždy z toho bol úspech

Igor Larionov bol v opačnej situácii. Keď bol prvýkrát vymenený, požiadal o to sám. „Samozrejme, pamätám si to. Požiadal som totiž o výmenu. Bol som v San Jose a vedel som, že tím sa neuberá správnym smerom, tak som požiadal o trejd. Sedel som doma zhruba dva týždne až mi zavolal Scotty Bowman a povedal mi, že som bol vymenený do Detroitu. Vždy je to nová výzva. Ísť do iného tímu s inými ambíciami. Odchod do Detroitu mi dal šancu hrať so skvelými hráčmi v skvelom tíme s obrovskou históriou. Tiež som mal šancu na Stanley Cup,“ opísal transfer zo San Jose do tímu Red Wings v roku 1995. Larionov svoj zasľúbený klub v roku 2000 nakrátko opustil, no netrvalo vôbec dlho, kým sa doňho vrátil. „Tentokrát ma do Detroitu vymenili z Floridy, kde som strávil len tri mesiace. Nefungovalo to tam a tak som si požiadal o výmenu. Bol som rád, že som sa vrátil do Detroitu. Vrátil som sa späť a vyhral svoj tretí Stanley Cup.



Keď vám volá generálny manažér, viete, že ste vymenený

Johnny Boychuk spomína na výmenu do Islanders v roku 2014 a upozorňuje na zaujímavý fakt.„Trošku som si zdriemol pred prípravným zápasom s Detroitom a potom som si všimol, že mi niekto volá. Keď idem spať, zvyčajne si vypínam mobil, teraz však zvonil. Keď som videl, že mi volá Peter (Peter Chiarelli, GM Bostonu Bruins) myslel som si, „Oh, bol som vymenený.“ Ak vám volá generálny manažér, vždy to znamená, že ste boli vymenený. Bol som naštvaný, lebo som mal veľmi rád mesto aj tím. Šiel som do postele ako hráč Bruins a zobudil som sa ako hráč Islanders.

Kluby NHL na vašu manželku ohľad neberú

Kolotoč transferov v NHL neberie ohľad na to, či ste v meste zabývaný a že v ňom plánujete rodinný život. Presvedčil sa o tom Maxime Talbot. „Bolo to 10 alebo 11 zápasov od začiatku sezóny, šoféroval som, keď mi zazvonil mobil. Bol som štyri ulice od domova, keď mi zavolal Holmgren (Generálny manažér Philadelphie Flyers) a povedal mi, že som bol vymenený do Colorada. ,Wow, pomyslel som si.' Neočakávate 10 zápasov po začiatku sezóny, že budete vymenený. Moja žena bola v siedmom mesiaci tehotenstva a práve sme sa presťahovali do nového domu so všetkým vybavením, detskými vecami vrátane postieľky. Keď som to povedal manželke, povedala niečo ako „Čože?!“ Zbalil som sa a šiel som do Dallasu,“ opísal svoj prestup v roku 2013 z Philadelhpie do Colorada.

To však v Talbotovom živote nebol jediný prekvapujúci trejd.  „Bol som u lekára a napísal som žene smsku „sme v bezpečí“ – žartoval som pretože sa o mojom odchode z Colorada v závere prestupového obdobia nešpekulovalo. Myslel som si, že som v bezpečí, no neskôr som dostal smsku od Renauda Lavoiea s otázkou, či som bol vymenený. Odpísal som, že neviem. Odpovedal, že Elliotte Friedman napísal na twitter, že odchádzam. Keď som odchádzal z nemocnice, zavolal mi Joe Sakic (GM Colorada Avalanche) a povedal mi, že som bol vymenený do Bostonu. Zavolal som svojej manželke. Naše dieťa malo rok a spoločne s nami býval aj Nathan MacKinnon. Našťastie som mal aspoň jeden deň na to, aby som si vzal veci, manželku i dieťa. Bruins sa o nás postarali veľmi dobre. Neskôr som sa vrátil po všetko ostatné,“ prezradil o výmene do Bostonu v roku 2015.

Výmena ako najlepší narodeninový darček

Cam Neely spomína na svoju výmenu z Vancouveru do Bostonu v roku 1986 v dobrom. „Bol som so svojimi kamarátmi v Britskej Kolumbii. GM sa ma snažil vypátrať. Zavolal mojim rodičom domov a moja mladšia sestra vedela, kde som. Bola jediná, kto mi povedal o tom, že som bol vymenený. Bol som prekvapený. Boli totiž časy, keď som hral v štvrtej formácii. Myslel som si „Keď ledva hrám vo Vancouveri, čo budem robiť v Bostone?“ Čoskoro som sa dostal do kempu Bostonu, kde som hral po boku lepších hráčov. Po trejde som vždy vravel, že tá výmena bola jedna z najlepších darčekov na narodeniny, aké som kedy dostal,“ povedal pre espn.go.com člen hokejovej Siene slávy, ktorý v drese Bruins odohral až 5 sezón, v ktorých mal priemer vyše bodu na zápas.

Nikto mu prestup nevedel potvrdiť

Thomas Vanek najprv spomína na výmenu z Buffala do Islanders v roku 2013 „Bol úvod ročníka, myslím, že zhruba okolo 10 odohraných zápasov a zazvonil mi mobil od Darcyho Regiera, ktorý bol svojho času generálnym manažérom Buffala. Povedal mi „Čau Thomas, bol si vymenený do Islanders.“ O päť minút neskôr mi už volal GM Islanders Garth Snow, privítal ma v organizácii a dal mi pokyny k môjmu letu do New Yorku.

Na druhý trejd v priebehu dvoch rokov spomína rakúsky útočník trochu rozpačito. Dlho nevedel, či je to pravda, alebo ide len o špekuláciu. „Vtedy to bolo iná situácia, lebo bolo prestupové obdobie. Bol som na ceste do Edmontonu, sledoval televíziu a počul som, že som bol vymenený. Zhruba o pol hodiny mi zazvonil Garth a povedal „Prepáč, že to trvalo tak dlho, ale museli sme čakať na „papierovačky“ alebo niečo také. Bolo to divné. Počul som, že idem do Montrealu, no nikto mi nezavolal ani mi to nepotvrdil. Nebol som si istý, či som stále hráč Islanders alebo nie.“ Prestup sa napokon potvrdil a Vanek sa stal hráčom Canadiens. Aj tento klub však po roku opustil,  aktuálne háji druhú sezónu farby Minnesoty Wild.