Main Content

Draftovou jednotkou bude Matthews. Ktoré kluby ho potrebujú najviac?

streda, 9. marec 2016 12:55 | Autor: Dávid Lech

Draftovou jednotkou bude Matthews. Ktoré kluby ho potrebujú najviac?
Draftovou jednotkou bude Matthews. Ktoré kluby ho potrebujú najviac? | zdroj: © TASR

Vlani bol k dispozícii na drafte generačný talent Connor McDavid. V roku 2016 ale o talentovaných hráčov rozhodne nebude núdza. Zraky sa upierajú predovšetkým na Američana Austona Matthewsa, ktorý sa s určitosťou stane draftovkou jednotkou. Ktoré celky ho do tímu potrebujú najviac?

Auston Matthews sa vlani rozhodol, že posledný ročník pred draftom strávi na starom kontinente. Svojím rozhodnutím šokoval hokejovú verejnosť, no tento krok mu skutočne vyšiel. Ročník strávil v kvalitnej švajčiarskej NLA medzi seniormi, kde vo svojich osemnástich rokoch dominoval.

Očakávaná draftová jednotka tohtoročného výberu nováčikov skončila v NLA na desiatom mieste v produktivite, keď v 36 dueloch pozbierala 46 bodov (24+22). Oproti ostatným konkurentom v TOP 10 ale vinou zranenia odohrala o 12-14 zápasov menej. S bodovým priemerom 1,28 bodu na zápas sa Matthews stal druhým najlepším hráčom ligy za bývalým hráčom NHL Pierreom-Marcom Bouchardom (1,37) a v kanonierskej tabuľke sa delil s dvomi hráčmi o štvrtú priečku, pričom na víťaza streleckej tabuľky stratil len dva presné zásahy – a to odohral o 14 duelov menej.

Nebol to len dobrý 18-ročný hráč, bol najlepší hráč ligy. Bol dominantný,“ okomentoval výkony o amerického mladíka draftový analytik Craig Button, ktorý v minulosti pôsobil v organizácii Calgary Flames ako generálny manažér.

Jeden z najrenomovanejších zámorských novinárov píšucich o NHL, Kevin Allen, vytvoril pre usatoday.com zoznam piatich klubov, ktoré najviac potrebujú získať do svojho tímu túto „vlajkovú loď“ amerického hokejového mládežníckeho systému.

1. Arizona Coyotes (6,5% šanca na víťazstvo v draftovej lotérii podľa minulotýždňového postavenia v tabuľke)

Môže nastať lepšia marketingová situácia ako fakt, že Coyotes by mali potenciálnu superstar, ktorá sa narodila a vyrastala v Arizone? Matthewsova mama sa narodila v Mexiku, jeho otec pochádza z Kalifornie. Rodina sa však presťahovala do Scottsdale v Arizone, kde Matthews vyrastal ako fanúšik Coyotes,“ píše Kevin Allen. Podľa zámorského novinára by bolo veľmi zaujímavé, ak by sa Matthews usadil v tíme, kde pôsobia mladíci Max Domi s Anthonym Duclairom, ktorých doplňuje výnimočný zadák Oliver Ekman-Larsson.

2. Columbus Blue Jackets (7,5%)

Columbus Blue Jackets sa od vstupu do National Hockey League trápi. Zväčša patrí medzi najhoršie celky ligy a atraktivitu v hokeja v Columbuse nezachránili ani dve účasti v prvom kole play-off. Príchod talentu Matthewsovho rangu by mohol „modrokabátnikom“ výrazne pomôcť v ďalšej ceste za vylepšovaním klubu.

3. Carolina Hurricanes (3%)

Hurricanes vymenili kapitána Erica Staala, dlhodobú tvár svojho klubu. Matthews by mohol byť novou tvárou. Má potenciál stať sa oveľa dominantnejším ofenzívnym hráčom ako Staal. Hurricanes sú poslední v návštevnosti, keď ich priemer je len mierne nad 12 000 fanúšikmi za zápas. Príchod Matthewsa by im pomohol v predávaní lístkov pred sezónou,“ zamýšľa sa Allen pre usatoday.com.

4. Toronto Maple Leafs (20%)

Washington Capitals má svojho Alexa Ovečkina, Chicago Blackhawks Toewsa, Pittsburgh Crosbyho. Toronto Maple Leafs by potrebovalo taktiež jedného ťahúňa, superhviezdu. Práve okolo Austona Matthewsa by mohol kanadský celok začať stavať víťaznú zostavu pre nasledujúce roky. S ďalšími mladými hráčmi ako Kasperi Kapanen, William Nylander či Nikita Sošnikov by mali o budúcnosť s americkým forwardom postarané.

5. New Jersey Devils (2,5%)

Devils sú najmenej skórujúci tím a nikdy nemal skutočný ofenzívny talent, akým je Matthews. História klubu je známa predovšetkým vďaka brankárovi Martinovi Brodeurovi a kvalitným obrancom. Možno Matthews je tým správnym hráčom, ktorý zaplní ich arénu,“ píše Allen.

Zámorský novinár pridal ešte šiesty bod a podľa všetkého s ním bude súhlasiť drvivá väčšina fanúšikov: „Akýkoľvek tím okrem Edmontonu Oilers (88,5%): Je jasné, že fanúšikov už nebaví pozerať sa ako si Oilers vyberajú z prvého miesta tak, ako tomu bolo vlani v júni, keď si Oilers vybrali McDavida. Edmonton si vyberal štvrtýkrát z prvého miesta za posledných šesť rokov. Ak by ročník skončil teraz, Oilers by mali zhruba 11,5% šancu na zisk Matthewsa.

Ak by sa Edmonton dostal k prvej voľbe v drafte, možno očakávať, že túto príležitosť by využil na uskutočnenie megatrejdu s prípadnými záujemcami o služby Austona Matthewsa. Tak či onak, hokejoví priaznivci i odborníci sa nevedia dočkať júnového draftu, v ktorom budú všetci netrpezlivo sledovať, kde napokon skončí 18-ročný americký supertalent.