Main Content

Kto je najlepší rozohrávač a shooting guard tejto sezóny NBA?

utorok, 8. marec 2016 11:56 | Autor: De Fa

Kto je najlepší rozohrávač a shooting guard tejto sezóny NBA?
Kto je najlepší rozohrávač a shooting guard tejto sezóny NBA? | zdroj: © TASR

Základná časť sezóny v NBA sa nám už pomaly ale isto blíži ku koncu. Každému tímu zostáva odohrať niečo málo cez 20 zápasov. Je na mieste spraviť menší prehľad o tom, ktorí hráči sú v tejto sezóne najlepší na svojich pozíciách.

Na úvod treba vysvetliť pravidlá, pri ktorých sme postupovali. Do hodnotenia nie sú zaradení momentálne zranení hráči. Z tohto dôvodu v rebríčku nečakajte napríklad Jimmy Butlera, Marca Gasola, Blaeka Griffina či Chrisa Bosha. Každá pozícia je zložená z TOP 5 hráčov, pričom obšírnejšie rozoberáme víťaza kategórie a tzv. „runner-up“ hráča. Ďalších troch zmieňujemé v poradí, v akom si myslíme, že nasledujú vzhľadom na svoje doterajšie výkony.

Začíname u rozohrávačov (PG – point guard).

NO.1 – STEPHEN CURRY – Golden State Warriors

(2015-16 Štatistika – 30.7 ppg, 5.3 rpg, 6.5 apg, 2.1 spg – 32.9 PER)

Je prakticky nemožné nejakým spôsobom degradovať veľkosť tohto hráča, pretože je ťažké nájsť pádne argumenty na to, aby sa mohol niekto dotknúť jeho jedinečnosti v tomto momente. Ťažké je vybrať len pár rekordov, ktoré spomenúť v tomto článku, pretože ich túto sezónu prekonal tak veľa, že by sme mohli o tom spraviť jeden veľký obsiahly článok. Preto vypichneme len zopár. Mohli by sme začať tým, že má našliapnuté do jedinečného klubu 50-40-90 (50% z pola, 40% za tri body a 90% úspešnosti streľby trestných hodov), ďalej spomenúť že môže dosiahnuť najvyššiu hráčsku efektivitu v histórii NBA za sezónu (32.9 momentálna hodnota), alebo začať rozoberať jeho rekordy, či už v počte alebo úspešnosti streľby spoza trojkového oblúka. A tak ďalej.

Alebo jednoducho si môžeme spomenúť na jeho záblesky geniality v posledných stretnutiach. Začnime jeho víťaznou strelou v predĺžení proti svojmu rivalovi z konferencie Oklahome City Thunder. Celý basketbalový svet pobláznil, keď v posledných sekundách nasadil strelu z výskoku zo vzdialenosti 11.6 metra a rozhodol zápas. Touto trojkou vyrovnal svoj rekord v počte premenených trojkových pokusov v jednom zápase na 12. Alebo čo tak spomenúť 51 bodové predstavenie, ktorým rozstrieľal Orlando Magic? Alebo keď 42 bodmi pokoril Miami Heat, pričom v poslednej minúte a pól zápasu premenil kľúčové trojkové pokusy? Úžívajme si hru tohto 27-ročného chalana. Sezónu akú predvádza tento rok už asi dlho nezažijeme, ak teda vôbec.



Runner-up – RUSSELL WESTBROOK – Oklahoma City Thunder

(2015-16 Štatistika – 24.3 ppg, 7.5 rpg, 10.3 apg, 2.2 spg – 28.6 PER)

Russell vedie ligu v získaných loptách. Má našliapnuté stať sa ďalším hráčom, ktorý vstúpi do 20+ bodov a 10+ asistencií klubu, naposledy to dokázal zaznamenať Deron Williams ešte v sezóne 2010-11. Hrá po boku Kevina Duranta a aj napriek tomu má priemer 24.3 bodov na zápas. Elektrizuje dav svojim zápalom a dynamikou hry, je jeden z najlepších doskakujúcich hráčov na jeho pozícií v histórií NBA a predvádza snáď svoju najlepšiu obranu vo svojej kariére. A aby sme nezabudli - stále sa zlepšuje a to je naozaj strašidelné.

Vo februári zaznamenal priemery – 25.2 ppg – 8.6 rpg – 12.2 apg a 1.5 spg pri 49.7% streľby z pola – 34.1% streľby za 3 body a 88 % úspešnosti streľby trestných hodov.

Čísla hovoria samy za seba a vhodnejšieho kandidáta na druhú priečku na tejto pozícii nenájdete.

Ďalšie poradie:
No.3 – Chris Paul
No.4 – Damian Lillard
No.5 – Kyle Lowry

 

Dnes si zhrnieme ešte skórujúcich obrancov (SG – shooting guard).

NO.1 – JAMES HARDEN – Houston Rockets

 

(2015-16 Štatistika – 28.8 ppg, 6.4 rpg, 7 apg, 1.7 spg – 25.3 PER)

Pozrieme sa na Hardenovú hru z pohľadu pokročilejších metrických ukazovateľov a zhodnoťme ako cenný môžete byť pre svoj tím aj napriek tomu, že do obrany nedáva toľko energie, ako by sa očakávalo. Na pomoc si zoberieme v dnešnej dobe veľmi obľúbené +/- štatistiky. Konkrétne to bude celkový počet +/- v útoku (ORPM) a obrane (DRPM).

James Harden sa v týchto štatistikách ocitá na úplne rozdielnych koncoch. Konkrétne v útoku to je celkovo 4 priečka spomedzi všetkých aktívnych hráčov. Pred ním sú už len Steph Curry, Russell Westbrook a Chris Paul. Na druhú stranu v obrane mu patrí 313. priečka zo 445 kvalifikovaných účastníkov, čo je naozaj žalostné. Napriek tomu ho celkové hodnotenie +/- (RPM) radí na 17.priečku len dve miesta za Jimmy Butlera.

Keď to teda zhrniem, James Harden nie je všestranný hráč. Ofenzívna stránka mu bola vždy bližšie ako tá defenzívna, avšak aj napriek tomu má jeho herný prínos pre mužstvo obrovskú hodnotu.

Runner-up – KLAY THOMPSON – Golden State Warriors

(2015-16 Štatistika – 21.8 ppg, 3.7 rpg, 2.2 apg, 0.7 spg – 18.4 PER)

Použijeme frázu jedného amerického reportéra, pri hodnotení hry tohto hráča „2014-15 verzia Klaya Thompsona je späť, a to je dobrá správa pre Golden State Warriors!“

V začiatkoch sezóny bolo vidno, že Klay nevie nadviazať na svoju predchádzajúcu sezónu. Zdalo sa, že zisk titulu tohto hráča uspokojil a zobral si dlhšiu dovolenku. Prejavovalo sa to aj na obrannom konci palubovky, kedy si veril na silnejších súperov a to ho dosť vyčerpávalo v ďalších jeho činnostiach. Avšak počas roka ho opäť začala držať nad vodou streľba a dostal sa postupne do pohody ako z predchádzajúcej sezóny.

Koniec koncov, to je hlavná výsada tohto hráča – streľba. Za posledných trinásť zápasov zaznamenal Klay priemer 26.6 bodov na zápas pri 50.4% úspešnosti streľby, 39.3% za tri body a 93.3% úspešnosti trestných hodov. Vždy, keď potreboval jeho tím niekoho kto by na seba zobral zodpovednosť pri záverečných strelách, bol práve on veľmi spoľahlivá voľba po Currym. Na záver ešte uvediem, že ak by bol Jimmy Butler zdravý, bol by Klay Thompson jasnou trojkou v tomto hodnotení. Avšak z týchto okolností mu patrí zaslúžená druhá priečka.

Ďalšie poradie:
No.3 – DeMar DeRozan
No.4 – Dwyane Wade
No.5 – J.J. Redick

Nabudúce pokračujeme v hodnotení ďalších dvoch postoch (SF a PF). Ak máte nejaké pripomienky alebo návrhy k tejto sérii hráčov napíšte ich do diskusie. Budeme radi za každú plodnú diskusiu.