Main Content

Vážne zranenie ho na rok vyradilo z hry. Teraz ho opäť chcú svetové veľkokluby

pondelok, 7. marec 2016 11:47 | Autor: Timotej Gašper

Vážne zranenie ho na rok vyradilo z hry. Teraz ho opäť chcú svetové veľkokluby
Vážne zranenie ho na rok vyradilo z hry. Teraz ho opäť chcú svetové veľkokluby | zdroj: © TASR

Po dlhšom zranení a zlej sezóne sa do povedomia vrátil turecko-nemecký technik vo farbách BVB, Ilkay Gundogan. Ten bude v lete terčom záujmu viacerých európskych gigantov vrátane Realu a Barcelony.

V sezóne 2012/2013 bol Dortmund na vrchole. BVB sa prebojovali do finále Ligy majstrov, s Bayernom ťahali úctyhodný boj o titul a hráči v žlto-čiernom kopali futbalovú hitparádu. Jurgen Klopp počas svojho pôsobenia v Signal Iduna Parku doslova vychoval partiu perfektných futbalistov, ktorí spolu tvorili neuveriteľne silný celok. Medzi tieto hviezdy patril aj vtedy 22-ročný Nemec s tureckými koreňmi, Ilkay Gundogan.

Mladý talent zo stredu poľa udivoval čoraz viac a začali si ho všímať popredné veľkokluby. Nanešťastie sa strelec jediného gólu Dortmundu vo finále Ligy majstrov počas leta 2013 vážne zranil a verdikt bol pre rastúcu superstar prísny. Viac ako rok bez futbalu samozrejme ukázal na Gundoganovej forme veľa a od jeho kúpy upustili aj všetci záujemcovia.

Teraz je však Ilkay späť, silnejší a skúsenejší. V tejto sezóne stihol odohrať už 36 duelov. Podieľal sa v nich na desiatich góloch. Dirigent stredu poľa nepochybne potvrdzuje, že jeho predošlé výkony neboli len náhodné, ale že právom patrí medzi elitu na svojom poste. O jeho podpis sa tak zas a znova začali hlásiť tí istí záujemcovia ako v roku 2013.

Gundogan má zmluvu v Borussii do roku 2017, čiže počas tohto leta má Dortmund poslednú šancu predať ho za veľký balík a vyhnúť sa jeho odchodu zadarmo. Mirror píše, že Ilkay  návrh novej zmluvy odmietne a zamieri na Etihad Stadium, kde od leta bude šéfovať terajší kouč Bayernu, Pep Guardiola. Španielsky tréner má v pláne vytvoriť si jedenástku snov a nemecký stredopoliar by mal byť jej súčasťou.

Citizens to však nebudú mať ľahké, pretože do boja sa zapojili aj Real Madrid a FC Barcelona, čo by mohlo na 25-ročného Nemca urobiť silný dojem. Podľa portálu Mirror je Gundogan aj na listine Arsenalu, no sám hráč by si na ostrovoch radšej vybral Manchester ako sever Londýna. Aktuálna trhová cena nemeckého reprezentanta je podľa transfermarktu 30 miliónov eur, no ak by mal v lete opustiť Dortmund, určite by to bolo za väčšiu sumu.