Main Content

Howard vyhodil agenta. Ovplyvní jeho budúcnosť James Harden?

utorok, 1. marec 2016 11:32 | Autor: De Fa

Howard vyhodil agenta. Ovplyvní jeho budúcnosť James Harden?
Howard vyhodil agenta. Ovplyvní jeho budúcnosť James Harden? | zdroj: © TASR

Počas posledných dní pred uzavretím prestupového obdobia sa čoraz častejšie objavovali špekulácie o tom, že Dwight Howard chce zmeniť dres. O tom, že na týchto špekuláciách mohlo byť niečo pravda svedčí aj fakt, že v týchto dňoch pre média D-Howard potvrdil, že rozviazal spoluprácu so svojim dlhoročným agentom Danom Feganom.

Aj napriek tomu, že naďalej pokračuje moja cesta v NBA, som sa rozhodol prerušiť moju spoluprácu s Danom Feganom a jeho agentúrou Relativity Sport. Vzdávam rešpekt Danovi, ale toto je pre mňa najlepšie rozhodnutie. Teraz sa sústredím spolu s mojimi spoluhráčmi na jediný cieľ, zabojovať s Houstonu Rockets o titul šampióna. Prajem Danovi a jeho tímu v Relativity všetko dobré do budúcnosti.“ Tak znela oficiálna správa Howarda, ktorú poskytol ESPN a USA Todey Sports.

Howard svoje rozhodnutie zvažoval už od All-Star Weekend prestávky. „Je to pravda. Mal som možnosť stráviť čas rozmýšľaním a zvažovaním, čo je pre mňa v mojej situácií lepšie. Nebolo to nič osobné voči môjmu agentovi. Nesúviselo to ani s tým, že by pre spravil niečo zle. Niekedy je proste zmena dobrá vec. Proste som spravil rozhodnutie na základe môjho vnútorného pocitu.

V súčasnosti Dwight Howard nemá žiadneho agenta, no predpokladá sa, že do konca sezóny si nájde niekoho, kto ho bude zastupovať v blížiacich sa rokovaniach. Faktom je, že Dwight Howard po sezóne dokončí tretí rok svojej štvorročnej 88 miliónovej zmluvy. Posledný rok v zmluve si môže uplatniť hráčsku opciu, čiže buď rozviazať svoj kontrakt a stať sa voľným hráčom, alebo predĺžiť svoje pôsobenie v Texasskom tíme a inkasovať poslednú časť svojho kontraktu, ktorá činí 23.28 milióna dolárov.

Z najväčšou pravdepodobnosťou si Howard túto opciu neuplatní, a bude sa snažiť získať dlhodobejší kontrakt. Vzhľadom na to, že „D12“ pred nedávnom oslávil tridsať rokov bude to jeho posledný dlhodobejší kontrakt za veľké peniaze. Výhrou v jeho podaní by mal byť kontrakt na úrovni 3+1 a cca 80+ M dolárov. Nie je to nereálne, keďže od leta sa má platový strop tímov navýšiť na 86 M a v sezóne 2017-18 by mal dosiahnuť strop až 108 M dolárov. Tento progres praje dlhodobejším kontraktom hráčov a zároveň ušetrí majiteľom milióny dolárov, ktoré by museli platiť za daň z luxusu, v prípade, že zostavili super tím.

Ale späť k Dwightovi Howardovi. Klebety zo zákulisia tímu Houston Rockets tvrdia, že Howard a Harden nevedia už nájsť spoločnú reč a pred koncom prestupového obdobia sa mali snažiť zatlačiť na majiteľa tímu, aby jeden druhého vymenili do iného klubu. Ich nesúlad si mal odniesť aj Kevin McHale, ktorého počas sezóny vyhodili za zlé výsledky a momentálne tím vedie jeho dlhodobý asistent B.J. Bickerstaff. Hovorí sa, že za všetkým je testovanie a demonštrovanie sily Jamesa Hardena. Nemenovaný člen vedenia uviedol „Táto situácia je naozaj zlá pre dynamiku a fungovanie tímu. Keď každý bude vedieť, že James Harden ho môže vyhodiť alebo vymeniť inam, komu sa budeš snažiť prihrať loptu – Jamesovi Hardenovi, alebo Dwightovi Howardovi.“

Ak by sme sa pozreli bližšie na čísla oboch hráčov, zistili by sme pravdu:

Body na zápas – Harden 28.3 / Howard 14.5

Počet streleckých pokusov – Harden 19.2 / Howard 8.7

Úspešnosť streľby – Harden 42.9 / Howard 60.9

No bude zaujímavé sledovať ako sa celá situácia cez leto vyvinie. Pravdou je, že dvaja “alfa samci“ nemôžu viesť jeden tím. Buď niekto ustúpi a prenechá vedenie tomu druhému, alebo sa neznesú a jeden pôjde z “kola“ von.

Zdroj: RealGM, Bleacherreport