Main Content

Legendy sa obúvajú do Golden State. Curry by v minulosti vraj tak nežiaril

utorok, 1. marec 2016 11:18 | Autor: De Fa

Legendy sa obúvajú do Golden State. Curry by v minulosti vraj tak nežiaril
Legendy sa obúvajú do Golden State. Curry by v minulosti vraj tak nežiaril | zdroj: © TASR

V posledných týždňoch sa čoraz častejšie začína porovnávať súčasný tím Golden State Warriors so skvelými tímami minulosti. Warriors na čele so Stephenom Currym, ktorý je horúcim kandidátom na obhajobu najcennejšej individuálnej trofeje MVP, majú našliapnuté prekonať perfektnú sezónu Chicaga Bulls v počte výhier za základnú časť sezóny. Mnohé osobnosti však majú rozporuplné vyjadrenia na tento historický nábeh tímu z Oakland v Kalifornii.

To číslo je už každému snáď známe - 73. To je počet zápasov, ktoré musí Curry a spol. dosiahnuť, aby sa zapísali do histórie NBA. Po 58 stretnutiach je stav 53-5 : 52-6, pre súčasný tím Warriors. Koniec sezóny je už blízko a každý už pomaly začína veriť, že by sa pokorenie rekordu mohlo stať realitou.

Cestu k dosiahnutiu tohto cieľa však hráčom znepríjemňujú rôzne špekulácie hlavne bývalých hráčov NBA.

Cedric Ceballos v športovej show Steve Gormana na otázku moderátora, či by bol schopný niekto poraziť úradujúci tím Warriors, suverénne vyhlásil: „Och, veľmi jednoducho. Keby narazili na náš tím z roku 1993-94, v zložení Charles Barkley / Dan Majerle / Danny Ainge / Kevin Johnson / Tom Chambers. Nechápte ma špatne. Draymond Green hrá naozaj neuveriteľne, ale nezmohol by sa na nič proti Charlesovi Barkleymu. Sir Charles by ho na ihrisku úplne znemožnil. A ak mi neveríte, jednoducho sa opýtajte hocikoho kto mal rovnaké parametre ako Green, a snažil sa zastaviť Charlesa v tých časoch.

Ďalej pokračoval aj ďalšími narážkami na najväčšiu ofenzívnu hviezdu Warrors: „Steph Curry je neuveriteľný strelec, ale K.J. bol nočná mora rozohrávačov, pretože bol silný a zbožňoval chodiť do koša. To je jedna z vecí, čo tieto tímy nevedia. Nedostávajú Curryho do pozície, kedy by musel brániť. Opakujem, nemyslím si že by sme mali nejaký problém so súčasným tímom Golden State Warriors.

Ďalší štipľavý komentár, nepriamo mierený na adresu Warriors si neodpustil legendárny hráč Oscar „The Big O“ Robertson. Ten v relácií Mike & Mike kritizoval dnešných trénerov a hráčov za to, že nehrajú dostatočne tvrdo. „Nechápte ma zle, ale myslím si, že tréneri v dnešnej dobe asi dostatočne nerozumejú tejto hre. Netušia absolútne nič o obrane. Nevedia čo robia hráči na ihrisku. Stephen Curry je hlavne preto taký dobrý strelec, pretože toto sa deje v dnešnom basketbale.

Nakoniec ešte Robertson dodal: „Keď som ja ešte hrával, tak keď niekto vystrelil strelu z diaľky a premenil ju, druhý krát ma už mal na sebe nalepeného a nič som mu nedovolil. Budem na tebe nalepený tri štvrtiny, a brániť od svojej obrannej polovice. Ale dnes to nikto už nerobí. Tréneri nerozumejú tejto hre, podľa môjho názoru.

Mohol by som pokračovať v ďalších podobných komentároch od hráčov z minulosti, akými boli Kareem Abdul-Jabbar, Stephen Jackson či Ron Harper. Faktom je, že keď z každej strany na vás vyskočia podobné názory, vie vás to nahnevať. To isté cíti aj Stephen Curry, ktorý sa na margo týchto reakcií týkajúcich sa jeho tímu a konkrétne jeho osoby vyjadril pre podcast Warriors Plus/Minus v piatok: „Začína to už byť naozaj nepríjemné, pretože je to absolútne scestné. Máme veľmi schopný tím a hrou sa proste bavíme vždy keď sme na palubovke, čo aj vidieť, očividne.“ Curry ďalej pokračoval: „Tešíme sa z toho čo robíme. Ale nepočujete nás baviť sa o tom, veď viete, porovnávať seba s druhými vynikajúcimi tímami a prehlasovať ´Mohli by sme poraziť tento tím, alebo sme lepší ako ten a onen tím´... my žijeme v prítomnosti.

Tréner Steve Kerr taktiež reagoval na kritiku a porovnávanie minulosti so súčasnosťou. „Pretože atléti z čias minulých, pred 50-imi rokmi boli omnoho väčší, silnejší, rýchlejší, no proste boli kompletne vybavení. Z toho dôvodu,by to, čo predvádza Steph, možno v tých časoch nedokázal.

Urobte si na to každý svoj vlastný názor. Ja si myslím však to, že kritika je vždy dobrá vec, ak ste psychicky na takej úrovni, že ju viete prijať. V tom prípade to môže mať za následok, že vás posunie ďalej.

Ak boli tieto vyjadrenia myslené tak, že by mali tímu Warriors uškodiť, môže sa ľahko stať to, že hráčov a trénerov to naštartuje ešte k lepším a suverénnejším výkonom.