Main Content

Český futbalový freestylista Petr Karásek túži po ďalšej obhajobe domáceho titulu (ROZHOVOR)

utorok, 1. marec 2016 11:08 | Autor: Silvia Petrašková

Český futbalový freestylista Petr Karásek túži po ďalšej obhajobe domáceho titulu (ROZHOVOR)
Český futbalový freestylista Petr Karásek túži po ďalšej obhajobe domáceho titulu (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Je päťnásobný majster Českej republiky vo freestyle futbale a aktuálne majiteľ 17. miesta vo svetovom rankingu. Triky, ktoré s loptou predvádza tento 24-ročný chalan z českej dedinky Martínkov, by mu mohli závidieť mnohí. Petr Karásek, veľký talent českej freestyle futbalovej scény, nám o svojej zaujímavej športovej kariére porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Vaša cesta do sveta freestyle futbalu odštartovala naplno v roku 2008. Dlhé roky ste sa však ako mnoho iných freestylistov venovali futbalu, prečo ste sa potom rozhodli pre takúto zmenu? Prečo práve freestyle?

Áno, dlho som hrával futbal. Vždy som však pri ňom obľuboval nejaké parádičky a triky. Samozrejme trénerovi sa to nepáčilo, zároveň som tiež nemal rád, keď som musel svojim spoluhráčom nahrával, rád som robil na protihráčov rôzne kľučky, rád som strieľal góly. No z pozície stredného záložníka to nie je veľmi ideálne, pretože ten by mal skôr prihrávať. Mimo futbalové zápasy a tréningy som sa tak začal učiť rôzne triky, balansovanie s loptou na hlave atď. a vďaka internetovým videám som vlastne tento šport začal viac objavovať. Začalo ma to baviť a našiel som sa v tom. Postupne som sa začal stále viac a viac zlepšovať, zisťoval som, že existujú aj rôzne súťaže a to všetko ma podnecovalo k ešte väčšiemu tréningu. Snažím sa trénovať každý deň, najlepšie šesťkrát do týždňa, čím viac hodín, tým lepšie, ideálne je to ale tak dve až štyri hodinky denne. Som veľmi rád, že sa mi zatiaľ darí, že som sa začal venovať práve tomuto športu vďaka ktorému som spoznal mnoho známych futbalových osobností na vystúpeniach a súťažiach.

Aké boli Vaše začiatky?

Začiatky boli skutočne veľmi ťažké. Kým som sa naučil nejaký trik tak mi to zabralo asi dva týždne. Napríklad také balansovanie s loptou na hlave, to boli skutočne nervy, pretože mi lopta stále padala na zem. (smiech) Zo začiatku som okrem klasických futbalových „koníčkov“ poriadne nič extra nevedel. Musel som zmeniť samozrejme techniku, aby som sa vedel naučiť ďalšie triky, no teraz musím povedať, že som rád, že som dokázal vydrať. Boli to nervy a chcelo to najmä trpezlivosť, no pomohlo mi to najmä v osobnom živote, naučil som sa trpezlivosti, veriť sám sebe a ísť si za svojim cieľom.

Ste päťnásobný majster Českej republiky, víťaz Českého pohára vo freestyle futbale, víťaz E.ON Freestyle Football Cupu z roku 2014 a aktuálne majiteľ 17. miesta vo svetovom rebríčku. Vašu kariéru vizitku zdobí ešte mnoho pekných výsledkov, predpokladali ste vôbec vo svojich začiatkoch, že v tomto športe môžete raz zaknihovať takýto úspech?

Toto som skutočne neočakával. Ja som sa tomuto športu začal venovať najmä preto, aby som sa naučil s loptou niečo viac, ako vedia iní futbalisti. Som veľmi rád, že od roku 2011 kedy som vlastne vyhral svoj prvý titul majstra Českej republiky sa mi začalo dariť aj na iných súťažiach. Tiež si cením už spomínané umiestnenie vo svetovom rebríčku a som rád, že sa mi každý rok darí posúvať sa v ňom vyššie a vyššie. Som skutočne nadšený a nedokáže ani popísať to, ako veľmi som za tieto úspechy rád a dúfam, že sa mi bude dariť aj naďalej. Mojou ďalšou výzvou je samozrejme aj to, aby som freestyle futbal medzi ľuďmi stále viac a viac propagoval. Tento rok sa stávam vlastne i predsedom Českej freestyle futbalovej asociácie a budem aj organizovať Majstrovstvá Českej republiky i ďalšie turnaje, takže dúfam, že i po tejto stránke sa mi bude dariť. Každopádne cesta nahor je ešte dlhá a ťažká, stále ešte študujem magisterské štúdium v Brne a to mi tiež zaberá mnoho času. Potom je tu čas, ktorý venujem svojej priateľke, ktorá ma v tom čo robím tiež veľmi podporuje, fandí mi, sprevádza ma na vystúpeniach a motivuje ma k tomu, aby som bol stále lepší a lepší.

Svoju krajinu ste tiež reprezentovali aj na najväčšom freestyle futbalovom turnaji Superball a na svetovom finále Red Bull Street Style v talianskom Lecce. Ako tieto podujatia prebiehali?

Táto súťaž bola tá najúžasnejšia akú som mohol navštíviť, pretože Red Bull je známy tým, že všetky svoje akcie robí na vysokej úrovni, všetko je naplánované do najmenšieho detailu a ja som mal to „šťastie“, že som práve narazil na domáceho súťažiaceho, ktorý je naozaj úžasný freestyler. Amfiteáter na námestí v Lecce bol skutočne plný, prišlo kopec ľudí, tú atmosféru ešte znásobilo to, že sa to konalo vo večerných hodinách. Tieto spomienky mám stále v živej pamäti a naozaj na tento zážitok nikdy nezabudnem. O nás hráčov tam bolo postarané na vysokej úrovni, ako na MS vo futbale. (smiech) Vždy keď sme niekam šli, tak sa o nás o každého jedného hráča osobne staral jeho vlastný „manažér“. Okrem hlavného súťažného programu sme stihli navštíviť aj mesto a okolie, hotel bol výborný, od hlavného sponzora Red Bullu sme nakoniec dostali kopec spomienkových darčekov, takže o nás bolo naozaj výborne postarané. Vďaka tejto akcii sa mi tiež podaril pre mňa osobne, ako chlapca z dediny ďalší výnimočný zážitok, keď som mal možnosť byť prvýkrát pri mori. Túto súťaž som si skutočne veľmi užil a pevne dúfam, že Red Bull si na nás v Českej republike opäť spomenie a uskutoční i národnú súťaž, kde víťaz bude môcť opäť vycestovať nikde do zahraničia a takto reprezentovať svoju krajinu v tejto úžasnej súťaži.

Ktorý zo získaných titulov považujete za svoj najcennejší?

Za svoj najväčší úspech považujem samozrejme mojich päť titulov majstra Českej republiky po sebe, pretože tá cesta bola sama o sebe veľmi náročná už len z toho dôvodu, že keď som obhajoval tento titul po druhýkrát je to vždy veľmi ťažké. Sám seba som sa pýtal, či sa mi to podarí, alebo nie. Našťastie som veľmi rád, že sa to podarilo. Samozrejme postupne bol na mňa každým rokom s obhajobou vyvíjaný väčší a väčší tlak. U nás doma mi všetci vždy a stále držia prsty a som rád, že sa mi obhajoba titulov podarila. Získať päť titulov po sebe považujem za svoj najväčší úspech, hneď za ním je 17. miesto vo svetovom rebríčku, pretože navštevovať zahraničné súťaže a nazbierať len pár bodov je skutočne veľmi ťažké, lebo konkurencia je každý rok stále ťažšia a ťažia. No a nemôžem zabudnúť na už spomínanú súťaž v Taliansku, ktorej zúčastniť sa bolo tiež veľmi príjemné.

Okrem súťažných povinnosti sa venujete aj svoje vlastnej freestyle futbalovej škole...

Táto škola má na youtube veľkú popularitu. Tu nahrávam svoje videá, kde popisujem jednotlivé triky. Na internete existuje veľmi veľa videí, sú však v anglickom jazyku. Ja sa snažím pri týchto videách zamerať skôr na najmladšiu generáciu, ktorá angličtinu veľmi neovláda, preto sa snažím natáčať tieto videá práve v českom jazyku.

V termíne od 10.3. - 13.3.2016 sa pod Vašim vedením v Brandýsi nad Labem v areáli hotela Sportcentrum uskutoční vôbec prvý freestyle futbalový kemp pre účastníkov od 8-25 rokov. Čo od tohto kempu očakávate?

Je to vôbec prvý freestyle futbalový kemp. Na Slovensku a v Česku sa takýto kemp ešte neorganizoval. Spolupracujeme na ňom s pánom Matějovským, ktorý je brat Marka Matějovského (Sparta Praha). Som veľmi rád, že som sa do tejto spolupráce vrhol, veľmi sa už na kemp teším, máme už niekoľko prihlásených účastníkov a samozrejme i touto cestou sa budem snažiť dostať freestyle futbal medzi mladých ľudí. Práca s deťmi ma skutočne veľmi baví a budem veľmi rád, keď ich niečo zaujímavé budem môcť na tomto kempe naučiť a naučené budú môcť neskôr využiť i počas samotnej hry. Od detí na tomto kempe očakávam najmä to, že sa naučia najmä nejakú zaujímavú techniku s loptou a zároveň možno do našej Českej freestyle futbalovej asociácie získame nejakú novú zaujímavú tvár.

Pomaly sa nám začína rozbiehať spolupráca s jedným futbalovým klubom z Brna, kde by som mohol učiť dievčatá freestyle futbal, ale uvidíme možno sa mi podarí vychovať i nejakú freestyle futbalistku. Samozrejme sa v budúcnosti budem snažiť zorganizovať i nejaké workshopy a takýmto spôsobom sa chcem naďalej snažiť dostať freestyle futbal medzi rôznu vekovú kategóriu, lebo začať s týmto športom nikdy nie je neskoro. Príkladom toho je aj Anders Solum z Nórska, ktorý s freestyle futbalom začal v 19-20 rokoch a o päť rokov neskôr sa stal majstrom sveta.

Medzi Vaše nesúťažné aktivity patrí aj účasť na rôznych vystúpeniach, či spoločenských akciách. Na jednej z nich ste mali možnosť uskutočniť menšiu freestyle spoluprácu s našou slovenskou futbalovou freestylistkou Luciou Kevickou, majsterkou sveta z roku 2012 a mnohonásobnou vicemajsterkou sveta a Európy. Ako hodnotíte túto spoluprácu?

Áno, vystupoval som s Luckou v Nitre na jednej akcii. Poznáme sa už sedem rokov, zoznámili sme sa v roku 2009 na Red Bull Street Style v Bratislave kde sme boli obaja ešte len vo svojich začiatkoch. Vždy sme si hovorili, žeby sme boli veľmi radi, ak by sa nám podarilo nejaké spoločné vystúpenie, takže som veľmi rád, že sa to podarilo a dúfam, že si to ešte zopakujeme. Minulý rok sme boli spoločne napríklad na ME v Amsterdame. Lucka je skutočne úžasná v tom čo robí a ja sám dúfam, že sa bude stále viac a viac zlepšovať.

U freestylových športov je veľmi často diskutovanou témou najmä samotné hodnotenie súťažného vystúpenia rozhodcami. To je založené výhradne len na ich subjektívnom názore. Je takáto voľba podľa Vás správna, alebo ste zástancom možnej zmeny?

Áno, aj my freestylisti sme sa už stretli s vyjadreniami poroty s ktorými sme nie celkom súhlasili, našťastie sa nikdy nejednalo o finále, kde sa malo rozhodovať o majstrovi sveta. Ale niekedy napríklad v osemfinále sme narazili na nejaké hodnotenie poroty, ktoré úplne nebolo veľmi správne. Ale ja si myslím, že zas na druhej strane by bola veľká chyba, ak by sa do tohto športu zaviedlo hodnotenie, ako napríklad v krasokorčuľovaní, kde majú súťažiaci svoje povinné prvky, ktoré do zostavy musia dať. Vo freestyle futbale máme rôzne štýly, napríklad takí Francúzi preferujú skôr tanečný štýl a zas na druhej strane sú tu Poliaci a Rusi, ktorí predvádzajú skutočne ťažké prvky. Súčasťou poroty je preto vždy nejaký profi freestyler, ktorý sa na tejto scéne pohybuje už roky a sám dokáže lepšie predvedené prvky zhodnotiť. Do tohto športu by som teda rozhodne neťahal žiadne bodové hodnotenie, subjektívne hodnotenie poroty je to najideálnejšie.

Čo konkrétne hrá teda hlavný prím pri samotnom hodnotení rozhodcov?

Hlavnou súťažou je tzv. battle, kde proti sebe stoja dvaja súťažiaci po dobu troch minút a po tridsiatich sekundách sa striedajú. Jeden druhého sa vlastne snaží poraziť v obtiažnosti samotných trikov, dĺžke kombinácii, tu je tiež potrebné zapájať všetky druhy trikov s tie medzi sebou rôzne kombinovať. Hráč, ktorý predvedie viac ťažších trikov ako ten druhý, tak vyhráva a postupuje ďalej. Hudbu si v tomto prípade hráči nevolia, je to vždy DJ, ktorý zvolí pesničku. Existuje však ešte špeciálna disciplína, ktorá sa nazýva „rutina“, kde hráč má v dvoch minútach nacvičenú svoju zostavu priamo do hudby, ktorú si sám zvolí. Tejto disciplíne sa ja osobne nevenujem, skôr sa sústreďujem na battle, na hlavnú súťaž.

Ak už hovoríme o súťažiach, prezraďte nám, akým spôsobom sa na ne pripravujete?

Snažím sa pripravovať minimálne 2-3 mesiace dopredu. Ako stále aktívny študent mám viac času na tréningy, takže napríklad pred Majstrovstvami Českej republiky som sa snažil trénovať dve hodiny ráno, dve hodiny poobede. Ráno to bol vždy nejaký ľahší tréning a večer som pridával zložitejšie prvky. Plus beh, plávanie, regenerácia, odpočinok, dobrá strava atď. Je to podobný proces ako majú napríklad futbalisti, no je to viac individuálne.

Ste niekoľkonásobným majstrom Českej republiky. Môže sa však česká freestylová scéna okrem Vás pochváliť v tomto športe aj inými nadanými chlapcami, či dokonca dievčatami?

Freestyle futbalová scéne je zložená z mnohých mladých hráčov. Je to napríklad Petr Zapletal, Dušan Kuchařík, ktorí sa na posledných MS v kategórii začiatočníkov umiestnili na druhom a treťom mieste. To len svedčí o tom, že máme skutočne veľmi dobré talenty. Medzi ne však patria aj dievčatá, napríklad Katka Říhová z Pardubíc, ktorá už teraz dosahuje veľmi pekné výsledky. Jej vzorom je už spomínaná Lucka Kevická. Talentovaných hráčov a hráčky u nás máme skutočne mnoho, no len sám čas ukáže ako veľmi talentovaní sú.

A čo svetová freestylová špička, kto jej momentálne kraľuje?

Veľkým paradoxom je, že to nie je Brazília, ale Poľsko, ktoré má strašne veľa hráčov, je tam veľká konkurencia a hráči tejto krajiny majú vo freestyle finále vždy svoje silné zastúpenie. Ďalej je to Rusko, ktoré má vo svete vyše 250 aktívnych hráčov. Nemôžem zabudnúť ani na Anglicko, tam je to hlavne Andrew Henderson, niekoľkonásobný majster sveta.

Aký súťažný program Vás čaká v najbližšom období?

Najbližšia súťaž ma čaká na budúci piatok a bude to Top4Football v Bratislave, takže to bude pre mňa taká štartovacia súťaž. Najväčšia výzva sú však opäť Majstrovstvá Českej republiky 21.mája v Liberci. Potom sú tu samozrejme ME a MS. Ja ako predseda asociácie chcem ešte usporiadať ďalšie turnaje medzi ktorými určite bude napríklad aj Pohár českej freestyle futbalovej asociácie.

Ak hovoríme o budúcnosti, prezraďte nám takto na záver rozhovoru, kam by ste to v rámci freestyle futbalu ešte chceli dotiahnuť?

Bol by som veľmi rád, ak by sa mi podarilo dostať do svetovej tour. Je to však skutočne veľmi ťažké a ako som už spomínal, ešte stále aktívne študujem a freestyle futbalom sa veľmi uživiť nedá, takže stále dávam prednosť práve vzdelaniu, ale toto je skutočne niečo čo ma veľmi baví. Chcel by som stále vyhrávať mnoho turnajov, Majstrovstvá Českej republiky, dostať sa napríklad do top 16-tky na ME, na MS, čo je ale skutočne veľmi náročné. Ja však dúfam, že príprava bude prebiehať dobre a podarí sa mi tam dostať. Tento rok však mojou najväčšou výzvou je najmä dostať tento šport stále viac a viac medzi väčší počet ľudí a takýmto spôsobom rozširovať úroveň freestyle futbalu v Česku. Mám mnoho výziev, ktoré by som chcel naplniť, samozrejme je tu opäť titul majstra Českej republiky, ktorý by som chcel určite mať. Teším sa na workshopy, meetingy s ďalšími hráčmi počas súťaží a pevne verím, že ich bude tento rok opäť dosť.