Main Content

Kto je najzákernejší hráč NBA?

nedeľa, 28. február 2016 09:40 | Autor: De Fa

Kto je najzákernejší hráč NBA?
Kto je najzákernejší hráč NBA? | zdroj: © TASR

Stačil len okamih a zo slušného a húževnatého hráča sa v očiach jeho protivníkov stal zákerným protihráčom. Tak začali vnímať obrancu tímu Matthewa Dellavedova, po tom čo sa v minulej sezóne v jednom zo súbojov o loptu, prevalil cez pravý členok Kyle Korvera. Bolo to v zápase Play-off Západnej konferencie a pre hráča Atlanty Hawks to znamenal koniec sezóny.

V tej istej sérií sa Delly zaplietol aj s ďalším hráčom Atlanty Al Horfordom taktiež po súboji o stratenú loptu. Dellavedova spadol pod nohy centra „jastrabov“ a ten sa neudržal. Oplácal a od rozhodcov si vyslúžil vylúčenie po tom, čo jeho správanie vyhodnotili ako „flagrant foul 2“. Vtedy hráči súpera boli presvedčení, že obranca Cavaliers hrá zákerne.

Keď Dellavedova padol na palubovku a oboma nohami zadržal členok hráča Chicaga Bulls Taj Gibsona, ktorého sa snažil odstaviť od doskoku v ďalšej z napínavých play-off sérií minulej sezóny, viedlo to k ďalšej roztržke. Opäť to ukončili rozhodcovia vylúčením hráča „býkov“ po tom, čo Gibson súpera kopol do nôh. Určite by sme mohli pokračovať v ďalších sporných zákrokoch, ale hlavne tieto sa vryli do pamäte hráčov a fanúšikov a otvorili dvere tomuto austrálskemu basketbalistovi medzi hráčov s prívlastkom zákerní (p.a. dirty players).

To bol aj jeden z dôvodov prečo The Times uskutočnil prieskum medzi trénermi, asistentmi a hráčmi v NBA. Dvadsať štyri vybraných ľudí hlasovali a zostavili zoznam svojich Top 5 najzákernejších hráčov.

Matthew Dellavedova dostal 13 hlasov. Center Thunder, Novozélanďan, Steven Adams obdržal 7 hlasov. Nasledoval ďalší obrovitý center Andrew Bogut, spoluhráč „Dellyho“ z reprezentácie Austrálie a momentálne hráč úradujúceho šampióna Warriors získal 5 hlasov. Jediný Američan zo zoznamu Matt Barnes dostal 4 hlasy a najzákernejšiu päticu uzatvára ďalší hráč Oklahoma City, rodák z Konga Serge Ibaka s 2 hlasmi.

Wow ! Delly a Bogut sú obaja z Autrálie,“ konštatoval prekvapene jeden z hráčov východnej konferencie a dodal, „To by som nepovedal ! Delly je niekedy až veľmi tvrdý a jeho hra je často cez čiaru. Ale vôbec sa mi nezdá, že Bogut je v porovnaní týchto dvoch hráčov tak blízko. Dellavedova je tak trocha blázon a nedá sa ovládať.

Tento názor majú na víťaza ankety hráči a tréneri hlavne po jeho účinkovaní v minuloročnom play-off. Nepomohol mu ani fakt, že Kyle Korver musel po jeho zákroku absolvovať operáciu na zranenom členku.

Podľa mňa je to veľmi zákerný hráč,“ konštatuje jeden z trénerov tímu zo západnej konferencie. „Ak spôsobujete hráčom úmyselne zranenia, tak to nie je v poriadku.“ V negatívnych názoroch na Dellyho sa pripojil aj ďalší tréner, ktorého oslovili v ankete, „V Play-off hral naozaj špinavo, to je fakt. Poranil Kyle Korverovi nohu. Vyprovokoval Gibsona a Al Harforda svojimi nešportovými zákrokmi a donútil ich oplácať.

Avšak sú tu aj tí, ktorým nie je jasné prečo by mal byť Dellavedova označovaný ako „dirty“ hráč. Pýtajú sa: Je naozaj zákerný, alebo len prehnane bojovný? Sú jeho zákroky cez čiaru, alebo sa len svojim súperom dostáva pod kožu?

Vôbec nie je zákerný. On len hrá tvrdo,“ tvrdí na oplátku asistent trénera „zo starej školy“. „Vidíte, hráči sa zlostia na iných hráčov, lebo hrajú tvrdo a oni nedokážu alebo nechcú hrať tvrdo. Takže keď niekto hrá tvrdo, je pre nich zákerný. Logické nie?! On nie je zákerný, len hrá proste tvrdo. Ľudia spochybňujú jeho zákrok proti Korverovi. Ja si myslím, že to bol v jeho prípade zlý úsudok a vyhodnotenie situácie.

A čo tak ďalší hráči, nachádzajúci sa na tomto zozname? Čo tak napríklad Steven Adams, obrovitý center OKC. Nie je tak pohyblivý aby sa hádzal po loptách, ale jeho úlohou je stavať clony, odstavovať hráčov pri doskokoch, tvrdo faulovať a využívať pri tom svoje veľké telo.

Veci, ktoré robí Adams nie sú vôbec v pohode. Pri súbojoch rozdáva lakte, občas udrie obrancu keď sa vracia do obrany alebo rozdáva extra lakte pri doskokoch. Provokuje súpera svojou fyzickou hrou a veci podobného typu,“ hovorí ďalší tréner zo západu.

Podobne tak zhodnotil počínanie si ďalšieho centra Andrewa Boguta jeden z jeho súperov na ihrisku, ktorý bol oslovený v rámci hlasovania: „Neustále hrá na psychiku súpera a to vecami, ktoré sú už cez čiaru. Rozdáva zákerné lakte, tlačí vás do krížov a fauluje vás naozaj tvrdo. Často krát to so svojimi zákrokmi preháňa a rozdáva veľmi bolestivé rany.

Všetko to celkom trefne uzatváral ďalší tréner, ktorý patrí do kategórie staromódnych. Pri otázke redaktora, aby sa vyjadril na danú tému sa nad touto myšlienkou len pousmial a neveriacky pokýval hlavou : „Nemyslím si, že v tejto lige momentálne pôsobí nejaký zákerný hráč. Keď si zoberiem na porovnanie roky osemdesiate a deväťdesiate, tak ste mohli oplácať hráčovi jeho zákerné chovanie. Ale v dnešnej dobe sa to nedá. Skúste to a budete platiť, budete suspendovaný, dokonca sa už aj počítajú technické chyby. V dnešnej dobe už v tíme nenájdete žiadneho hráča, ktorý by uplatňoval spravodlivosť. Dajte mi jeden príklad hráča v dnešnej dobe, akým bol Charles Oakley?! Nie je tu v dnešnej dobe nikto taký, pretože to nedovoľujú pravidlá. Ako veľmi sa vám môže malý rozohrávač dostať pod kožu? A dokonca Dellavedova je záložný rozohrávač. On nehrá špinavo. Nikto s týchto hráčov na zozname nehrá špinavo.

Musím sa priznať, že sa stotožňujem s posledným názorom. Myslím si, že dnešná NBA nie je vôbec tvrdá. Vždy keď sa v rôznych diskusiách alebo debatách stretávam s názorom, že niektorý tím hrá tvrdo alebo dokonca že niektorý hráč úmyselne chce niekoho zraniť, spomeniem si na série medzi Chicagom Bulls a Detroitom „Bad Boys“ Pistons v rokoch 1989-91. Taktiež si spomeniem na hráčov typu Dennis Rodman, Bill Laimbeer, Charles Oakley či Bruce Bowen boli to v prvom rade kvalitní obrancovia a taktiež tvrdí hráči. V dnešnej NBA, len ťažko nájdeme podobné typy hráčov.

Zdroj: RealGM, Youtube, Instagram