Main Content

Derrick Rose je opäť vo forme

nedeľa, 28. február 2016 09:37 | Autor: De Fa

Derrick Rose je opäť vo forme
Derrick Rose je opäť vo forme | zdroj: © TASR

Má 27 rokov a v NBA si odkrúca svoju siedmu sezónu. Opradený mnohými oceneniami ako napríklad NBA Most Valuable Player (MVP), NBA Rookie of the Year, 3x NBA All-Star alebo aj 1x All-NBA First Team. Mimoriadne populárny a obľúbený hráč hlavne v Chicagu sa konečne vracia do starej formy, ako v časoch svojej najväčšej slávy.

Jeho progres zastavil rad dlhotrvajúcich zdravotných problémov. Aj v úvode sezóny sa predstavil spolu s maskou, ktorá mu chránila tvárovú časť hlavy, po tom čo utrpel roztrieštenie orbitálnej kosti. Napriek tomu sa rozhodol hrať a jeho herný prejav po takmer troch štvrtinách sezóny je pre fanúšikov tohto hráča veľmi potešujúci. Reč bude o Derrickovi Roseovi, skromnom basketbalistovi, ktorý si po dlhšom období konečne užíva basketbal.

Proste cítim, ako by som bol konečne späť,“ hovorí Rose. „Som tu aby som hral. Urobím čokoľvek, aby som zabezpečil svojmu tímu víťazstvo. To je jediná vec, o ktorú sa snažím. Keď som na palubovke, spoluhráči sa mi snažia vytvárať strely zo stredných vzdialeností, alebo cestu pre moje nájazdy zo strán ihriska.

Derrick Rose sa od začiatku svojej profesionálnej kariéry vyznačoval veľmi pestrou hrou. Jeho prvý krok a zmena pohybu robila obrane súpera veľké problémy. Avšak po komplikáciách, ktoré nastali od sezóny 2011-12, keď si v úvodnom kole Play-off roztrhol predný skrížený väz a musel laborovať takmer celý rok. Následne po pokuse o návrat si po pár zápasoch roztrhol meniskus v druhom kolene a stratil svoju obávanú výbušnosť. Derrick Rose po návrate na palubovky po týchto nepríjemných zraneniach sám vyhlasoval, že aj keď sa cíti byť už zdravý a pripravený na zápasovú záťaž, stále v podvedomí myslí na to, aby šetril svoje kolená a to má určite za následok zmenu jeho herného prejavu.

Snažím sa striedať tempo svojej hry a hrať solídny basketbal vždy keď som v hre,“ vysvetľuje. Pozitívom je, že túto sezónu D-Rose dokázal zaznamenať priemery 16.5 bodov na zápas a 4.8 asistencií pri 32.2 minútach hry. Túto sezónu odohral už 48 zápasov, čo je zatiaľ o tri menej ako za celú minulú sezónu a to má pred sebou ešte dvadsať šesť zápasov do konca základnej časti.

Tréner Chicaga Bulls, Fred Hoiberg je taktiež spokojný so svojim zverencom a plný očakávania, na akú úroveň sa Rose môže vrátiť pri plnom zdraví. „Vždy sa od hráčov jeho kalibru očakávajú veľké veci, ak si začnú veriť a byť v pohode. Derrick Rose momentálne hrá na vysokej úrovni. Môžete to sami vidieť. Strely, ktoré premenil v predchádzajúcich zápasoch proti L.A.Lakers a Washingtonu Wizards, vôbec pri ich realizovaní nezaváhal. Jednoducho využil všetko, čo mu obrana súpera dovolila. Budem sa možno opakovať, ale rytmus v hre a dôvera v seba samého je tá najdôležitejšia vec a D-Rose to momentálne má v sebe.

Pozitívom je, že Roseovi sa vyhýbajú túto sezónu vážnejšie zranenia a od začiatku sezóny dokáže zlepšovať svoju hru. Ak by sme si zobrali jeho hodnotenie efektivity v PER za jednotlivé mesiace, zistili by sme, že sa každým mesiacom zlepšoval (November – 10.3 PER, December – 10.7 PER, Január – 16.0 PER a Február – 20.5 PER).

Treba preto dúfať, že Derrick Rose nadviaže na svoje MVP výkony a stane sa opäť jednou zo žiarivých hviezd basketbalovej NBA. Myslíte si, že sa mu to môže ešte podariť ?

Zdroj: ESPN