Main Content

The Greek Freak je hráčom pre všetko. Urobí z neho Jason Kidd rozohrávača?

piatok, 26. február 2016 13:27 | Autor: De Fa

The Greek Freak je hráčom pre všetko. Urobí z neho Jason Kidd rozohrávača?
The Greek Freak je hráčom pre všetko. Urobí z neho Jason Kidd rozohrávača? | zdroj: © TASR

The Greek Freak, tak znie jedna z prezývok mladej hviezdy tímu Milwaukee Bucks. Giannis Antetokounmpo je známy nielen svojim suverénne najzložitejším menom v NBA, na ktorom si polámalo jazyk viacero skúsených komentátorov, ale hlavne pre svoj kompletný balíček schopností a všestrannosti.

„Yahn-iss Ah-deh-toh-koon-boh“ tak by sa malo vyslovovať meno tohto mladučkého Gréka, ktorý len pred nedávnom oslávil svoje dvadsiate prvé narodeniny a v NBA už pôsobí tretiu sezónu. Keď si ho Milwaukee Bucks vybrali ako pätnástku draftu v roku 2013, mnohí boli šokovaní. Medzi skautmi, ktorí pôsobia v Európe však Giannis nebol až taká neznáma. Väčšina pri jeho zložitom mene mala napísanú poznámku „like Durant“. Práve somatotyp jeho postavy a herný štýl sa veľmi podobal Kevinovi Durantovi. Vedenie tímu Bucks tak preto neváhalo a v ten večer si z neskorej pozície vybralo tohto mladíka, dúfajúc že sa jeho veľký potenciál naplno prejaví a stane sa platným členom ich tímu.

Ako to už býva pravidlom, zmena prostredia, hry a ďalších rôznych faktorov sa podpísalo pod to, že mladučký Grék sa rozbiehal veľmi pomaly. Záblesky jeho veľkého potenciálu sa však začali objavovať čoraz častejšie, aj pri menšom počte minút. Po čase sa Giannis začal zlepšovať až na toľko, že sa prebojoval do základnej zostavy a momentálne je jedným z najlepších hráčov tímu Milwaukee Bucks.

Má 21 rokov, a dokáže hrať na každej pozícii,“ chváli svojho zverenca hlavný tréner Jason Kidd. ,,Nikdy som ho nepočul na niečo sa sťažovať. Proste ide na ihrisko a hrá.

Antetokounmpo vstupoval do NBA ako 204 cm vysoké krídlo (p.a. small forward). Potom však prekvapujúco ešte podrástol o ďalšie štyri centimetre a tréner z neho urobil doslova univerzála.

V poslednej dobe sa na mňa valí veľa nových vecí, ale to je dobré,“ hovorí Giannis. Na margo jeho nových úloh nešetril slovami chvály ani jeho tréner: „Giannis je strašne univerzálny hráč. Nevie iba strieľať z perimetru. Dokáže skórovať aj z pod koša, vypracovať si trestné hody a taktiež dokáže vytvoriť šance pre svojich spoluhráčov. Čím viac minút dostáva a je na palubovke, tým je z neho lepší basketbalista.

V nedávnom zápase proti Los Angeles Lakers dokázal zaznamenať 27 bodov, 12 doskokov, 10 asistencií, 3 získané lopty a 4 bloky. Bol to len ďalší impozantný výkon tohto hráča. Čo však bolo ešte viac prekvapujúce, bol fakt že tréner Jason Kidd zvolil na úvod veľmi prekvapujúcu taktiku. Tá spočívala v tom, že svojho 208 centimetrov vysokého hráča poveril v prvých šiestych minútach rozohrávať loptu a presunul ho tak na pozíciu rozohrávača. Oficiálne sa tak stal Giannis jedným z mála hráčov, ktorí dokážu hrať plnohodnotne všetkých päť pozícií.

Giannis hrá momentálne na veľmi vysokej úrovni,“ povedal po zápase Kidd. „Po prestávke sme urobili nejaké zmeny, skúšame mu dávať loptu a využiť ho na rozohrávke. Neberte to tak, že sme z neho urobili rozohrávača, ale nechávame ho začínať útočné akcie. Zároveň pri obranných doskokoch sa snažíme dostať čo najrýchlejšie na neho loptu a všetkých ostatných prinútiť utekať. Začalo to fungovať a predviedol aj niekoľko skvelých prihrávok. Vyzdvihnem jeho prihrávku cez polovicu ihriska na O.J. Maya, ktorá bola jedna z najlepších akú som kedy videl. Myslím si, že sa to za chvíľu stane populárne a každý na ihrisku začne nahrávať každému. Máme momentálne veľmi dobrý pohyb lopty. Chalani dobre točia loptu, je to naozaj zábavné sledovať. Všetci robia tie správne rozhodnutia. Začína to byť úplne iné ako v prvej polovici sezóny, kedy lopta zostávala visieť na jednom mieste a mali sme problém aby sa viacerí hráči zapojili do akcie. Ale je to pekné vidieť to zlepšenie u Giannisa a jeho triple-double.

Zdroj: RealGM