Main Content

Veľký talent dostal v Lakers šancu. ,,Kradol'' Kobemu strely, po sezóne ho má nahradiť

streda, 24. február 2016 14:38 | Autor: De Fa

Veľký talent dostal v Lakers šancu. ,,Kradol'' Kobemu strely, po sezóne ho má nahradiť
Veľký talent dostal v Lakers šancu. ,,Kradol'' Kobemu strely, po sezóne ho má nahradiť | zdroj: © TASR

Keď vstupoval do NBA draftu, mnohí skauti ho považovali za najtalentovanejšieho hráča a predpovedali mu skvelú budúcnosť. Tím Los Angeles Lakers si ho vybral z druhej pozície pred favorizovanejším Jahlilom Okaforom. Po viac ako polovici sezóny mu konečne dajú možnosť viesť tím.

Reč je o D´Angelovi Russellovi. Ten sa v úvode sezóny potýkal s poklesom formy a ako to už býva u nováčikov, musel sa adaptovať na zmenu tempa hry v NBA. Po úvodných zápasoch začal tréner Lakers, Byron Scott, čoraz častejšie praktikovať nasadenie tohto mladíčka z druhej vlny, čiže z lavičky. Len naozaj zriedka sa stáva, že hráč, ktorý bol draftovaný tak vysoko, vypadne zo základnej zostavy. Väčšinou naberajú čo najviac skúsenosti hneď od úvodu svojej profesionálnej kariéry. Povrávalo sa, že zmenu v rotácií si vyžiadal sám Kobe. Dôvodom mal byť fakt, že mu Russell „bral strely“ a nevytváral vhodné strelecké situácie.

Avšak nedávno sa dostala do médií správa, že D´Angelo Russell by mal nastupovať v základnej zostave po zvyšok sezóny. Túto správu potvrdil aj Byron Scott. „Bola to len otázka času,“ potvrdzuje.

Každý mesiac vyzerá lepšie,“ pokračoval Scott. „Konečne začal chápať túto hru, a o čo v nej ide. Avšak stále sa potrebuje vzdelávať na oboch koncoch palubovky. No páčilo sa mi, čo predviedol v poslednom zápase, a taktiež to čo som videl v posledných mesiacoch.

Čísla neklamú. Za mesiac február zaznamenal Russell hodnotenie PER 16.3, a celkovo v sezóne si túto štatistickú hodnotu efektivity svojej hry vylepšil na 13.1.

Chcem sa zlepšovať,“ hovorí Russell. „Tréner mi vždy hovorí, že je stále o čo hrať nehľadiac na to, koľko zápasov zostáva do záveru sezóny. Avšak aj napriek tomu, stále mám pocit, že musím stále niečo dokázať. Nechcem, aby ma ľudia zle pochopili, ale myslím si, že najlepší hráči by mali byť v základnej päťke. Taktiež si musím udržať dôveru, ktorú mi tréner dal. Chcem dokázať, že som jeden z najlepších hráčov. A taktiež chcem dokázať, že si zaslúžim byť v základe a rovnako tak hrať minúty v rozhodujúcich fázach hry.

Russell sa už teší na možnosť zahrať si po boku Jordana Clarksona a Juliusa Randlea. „Dokážeme ešte rásť. Dokážeme spolu fungovať na palubovke. Je tu priestor na to, aby sme sa učili jeden od druhého až dovtedy, pokiaľ to niekto z nich nepokazí alebo pokiaľ to nepokazím ja. Myslím si, že budeme vedieť spolu vychádzať na palubovke aj mimo nej. Máme teraz možnosť stráviť spolu čas a spolu sa zlepšovať.

Vedenie Lakers je vo veľmi zložitej situácií. Na jednu stranu chce udržať kredit značky „purple & gold“. Na strane druhej musia čo najefektívnejšie pracovať s talentom, čo majú v tíme. Faktom je, že Kobe po sezóne končí a ak tím z Hollywoodu nedá dostatok priestoru mladému jadru svojho tímu, návrat medzi elitu môže byť v nedohľadne.

Zdroj: RealGM