Main Content

Ani Curry, ani Thompson. Srdcom šampiónov je hráč, ktorému nedávali v NBA šancu

nedeľa, 21. február 2016 12:14 | Autor: De Fa

Ani Curry, ani Thompson. Srdcom šampiónov je hráč, ktorému nedávali v NBA šancu
Ani Curry, ani Thompson. Srdcom šampiónov je hráč, ktorému nedávali v NBA šancu | zdroj: © TASR

Príbeh ako z rozprávky. Tak by sa dala charakterizovať cesta jedného z najvšestrannejších hráčov v NBA. Aj napriek tomu, že po boku má MVP hráčov, elitných strelcov, je práve on považovaný za srdce momentálne najlepšieho tímu v NBA a úradujúcich šampiónov Golden State Warriors. Draymond Green.

Nevstupoval som do tejto ligy s nálepkou Top10 hráča. Všetko, čo mi dali, som si musel vybojovať v obrane. Zastaviť určeného hráča bol jediný spôsob, ako som mohol zostať na palubovke,“ hovorí o svojich začiatkoch Green.

Treba si uvedomiť, akou cestou si tento hráč prešiel - dokázal odolať nástrahám ulíc plných drog a pouličných gangov v Saginawe, severnej časti Michiganu a dostať sa ako 120 kilogramový prvák do NBA. Ako hráč z druhého kola draftu do funkcie „hráča s úlohou“ a takmer najlepšieho obrancu minulej sezóny.

Draymnod Green si prešiel už svojou sínusoidou života, a momentálne je niekde pri vrchole. Veď snom takmer každého afroameričana je byť slávnym atlétom, vyhrať titul šampióna a zarábať veľa peňazí. Keď predchádzajúce ciele aplikujeme na Draymonda Greena, môžeme odškrtať všetky z nich – patrí medzi najlepších hráčov v NBA, vyhral titul NBA, podpísal zmluvu na 86 miliónov dolárov.

V súvislosti s týmto mi nedá nespomenúť jeden trefný výrok skvelého trénera a váženej osobnosti v NBA Pata Rileyho: „História NBA je doslova posiata majstrami, ktorí padli za obeť povestnej chorobe zo snahy dosiahnuť viac --- Úspech je často krát prvým krokom ku katastrofe.

V tejto sezóne, Warriors zatiaľ nečelia žiadnym podobným problémom. Namiesto toho vyzerajú na pohľad ešte silnejší. Vytvorili rekord tým, že vyhrali prvých 24 zápasov v sezóne. Ich malá zostava štatisticky prestrielala súperov o 60.3 bodov v prepočte na 100 pozícií. A v neposlednom rade majú našliapnuté na zisk historických 73. výhier v základnej časti.

Prečo tu spomínam tímové úspechy Golden State Warriors?! Samozrejme treba uznať, že všetky tieto úspechy má na svedomí „detská tvár“, a zároveň trojkový snajper. No v neposlednom rade a možno ešte dôležitejšiu úlohu plní práve Green a jeho všestrannosť.

Momentálne nikto nie je v lige lepší obranca, ktorý by dokázal brániť všetkých päť pozícií tak ako on,“ konštatuje jeden pozorovateľ, ktorý sa špecializuje na Západnú konferenciu. „A na druhej strane palubovky je tak univerzálny. Jeho zručnosti sú málo vídané.

Green má dvadsaťpäť rokov a terorizuje súperov svojou defenzívou už takmer dva roky. Dokáže využiť svoju silu a širokú základňu vedomostí o hre pri tvrdých zápasoch pod košom. Taktiež svoju rýchlosť a basketbalové IQ na to aby dokázal znepríjemniť hru dynamickým rýchlym hráčom na perimetry. Tieto schopnosti umožňujú tímu Warriors hrať z malou zostavou po väčšine času a udržať obranu súpera roztiahnutú. To zákonite vedie k zmene rotácie súperovej obrany a preberaniu pri „pick-and-rolloch“.

Blízky okruh ľudí o Greenovi tvrdí, že venuje veľkú pozornosť všetkému, čo o ňom média píšu. Zároveň nechce aby bol hodnotený len ako defenzívny špecialista. On chce byť All-Star hráč, chce reprezentovať USA na Olympiáde. Chce byť plnohodnotným členom tímu, ktorý vyhrá 70 zápasov a samozrejme chce zúfalo opäť vyhrať titul šampióna. Na základe týchto všetkých priorít, Green cez leto zapracoval na svojej ofenzívnej stránke hry.

Jedna z vecí, ktorú považujem za svoju najväčšiu zbraň je moje basketbalové IQ,“ hovorí Green. „Ale uvedomujem si, že sa môžem stále po každej stránke zlepšovať.

Sledovanie predzápasovej prípravy video koordinátora bolo pre neho vždy jednoduché. Rešpektovaný tréner, ktorý mal Greena pod vedením na univerzite Michigan State – Tom Izzo v každej debate o svojom bývalom zverencovi hovoril: „Bol to jeden z najinteligentnejších hráčov, akých som mal možnosť trénovať. Takmer vždy asi hodinu pred každým stretnutím tím, Green chodil za mnou a rozprával sa so mnou o basketbale.

Nakoniec tu je aj ďalšia neprehliadnuteľná stránka Greenovej hry. „Ešte sa nestalo, že by ste ho donútili aby bol ticho,“ hovorí jeho spoluhráč Brandon Rush. Takzvaný „Trash talking“ (p.a. podpichovanie) mal Green odjakživa v krvi. Hlavne po tom čo prišiel do Golden State Warriors ho sám generálny manažér tímu Bob Myers pri rozhovore medzi štyrmi očami vyslovene nabádal, aby bol hlasný ako len dokáže. „Aby bol tím dobrý, potrebuje mať vždy niekoho, koho budú ostatní počúvať. Zvlášť v našom tíme. Tam nie sú práve také typy, čo to dokážu a dokážu byť hovorcami,“ hovorí Green. „Pre mňa bolo kľúčom, aby som spoznal osobnosť každého môjho spoluhráča. Naučil sa kedy a ako na neho zatlačiť aby som ho dokázal naštartovať.

Jeden zo spoluhráčov z tímu GSW spomína na okamih, ktorým dopomohol v minuloročnom play-off naštartovať hráčov a prelomiť smolu v zápase proti Memphis Grizzlies. „Keď boli všetci sklesnutí a deprimovaní v jednom zo zápasov v tejto sérií, počas prestávky si zobral slovo a presvedčivým a ráznym hlasom hovorí --- Čo ste čakali ?! Predsa sú tímom v NBA. Nie je sa čoho báť. Predviedli čoho sú schopný a teraz je rada na nás, aby sme ukázali ako vieme bojovať.

Ian Clark na margo toho povedal: „To je dôvod, prečo je hlasom tímu. Je jeden z ľudí, ktorý vie na koho má zatlačiť a motivovať ho.

Draymond Green k tomu nakoniec dodáva: „Niekedy začnem všetkých hecovať len preto, že cítim, že je to potrebné. Dodávať chalanom energiu, to je jedna z mojich úloh v tomto tíme.

Treba uznať, že Green hrá naozaj veľmi dôležitú úlohu v tíme Warriors. V jeho prípade taktiež platí „sky´s the limit“ a bude zaujímavé sledovať, kam to nakoniec tento hráč dotiahne. Nie často sa stáva, že hráč draftovaný z druhého kola môže na konci svojej kariéry patriť k najlepším basketbalistom v celej histórií NBA.

Zdroj: SLAM