Main Content

Už vieme, prečo ho prirovnávajú ku Crosbymu

piatok, 12. február 2016 11:22 | Autor: Martin Gregor

Už vieme, prečo ho prirovnávajú ku Crosbymu
Už vieme, prečo ho prirovnávajú ku Crosbymu | zdroj: © TASR

Nebyť zlomenej kľúčnej kosti Connor McDavid by bol najväčším favoritom na ocenenie nováčik sezóny NHL. Pre vynechanie 37 zápasov je v kanadskom bodovaní zatiaľ „až“ jedenásty, no ako jediný má priemer viac než bodu na zápas. Prestížne ocenenie pre kanadského mladíka je preto stále v hre.

Najproduktívnejším nováčikom sezóny je zatiaľ Artemi Panarin. Ruský útočník nazbieral v 56 zápasoch 52 bodov, čo z neho robí dokonca ôsmeho najproduktívnejšieho hráča celej ligy. Ani on však nemá lepší bodový priemer než McDavid. 19-ročný Kanaďan, draftová jednotka minulého roku, nazbieral v 19 zápasoch už 24 bodov.

Individuálne štatistiky si McDavid výrazne vylepšil dnes v noci v zápase s Torontom. K víťazstvu Oilers 5-2 prispel dvoma gólmi a troma asistenciami. 5 bodov v jednom zápase sa nepodarilo nazbierať mnohým hviezdam NHL za celú kariéru, Connor to dokázal už v nováčikovskej sezóne. Len pre zaujímavosť rekord držia bratia Anton a Peter Šťastní – tým sa v roku 1981 podarilo ako nováčikom získať v jednom zápase 8 bodov.

,,Pozrite sa na veci ktoré dokáže, tie malé veci, ktoré mnoho hráčov nevidí. Dnes v noci mal prsty v 5 góloch. Je to nepochybne hráč, ktorého musíte obdivovať. Výkonnostne je zarovno najlepších hráčov ligy. Že je taký mladý chlapec taký dobrý, je šokujúce. Počul som o ňom mnoho veci, ale vidieť ho hrať, to je naozaj zážitok,“ ospevoval McDavida obranca Toronta Jake Gardiner.

,,Je to naozaj výborný hráč. Tvrdo pracuje, má množstvo šancí a je schopný využiť ich. Toto „decko“ bolo vo všetkých góloch a ak ste Eberle a máte nejaké schopnosti, musíte byť poriadne vďačný, že s ním hráte,“ poukazoval tréner Toronta Mike Babcock na to, že McDavid prihral na všetky tri góly Jordana Eberleho.

Treba zdôrazniť,  že pri tretej asistencii ukázal McDavid, že je tímový hráč. Puk mohol pohodlne poslať do opustenej brány Maple Leafs sám a zaznamenať svoj prvý hetrik v kariére. No neulakomil sa a radšej prihral Eberlemu. Pozrite si to na videu tu.

,,Myslím si, že čím dlhšie spolu budeme hrať, tým lepšie to bude,“ konštatoval autor hetriku. ,,Chémia medzi hráčmi to je niečo, čo nepríde hneď, musíte to budovať.“

Edmonton je druhým najhorším tímom NHL, no po návrate McDavida svitá v klube na lepšie časy. Mužstvo je plné talentovaných hráčov a v útoku je čoraz nebezpečnejšie. Chýbajú mu však lídri – veteráni so skúsenosťami z play-off. Inak je to tím s perspektívou aj na Stanley Cup.  

McDavid v prvých 6 zápasoch po návrate nazbieral 12 bodov, čo činí priemer 2 bodov na zápas. Dá sa napísať, že v lepšej forme než on je aktuálne len Sidney Crosby. Práve hokejista, ku ktorému ho najčastejšie prirovnávajú. McDavid je nepochybne hviezdou budúcnosti s potenciálom prekonať aj Crosbyho rekordy. Stavili by ste si na to?

Čítajte tiež: