Main Content

NHL má druhého Patricka Kanea. Potvrdzujú to aj podrobné štatistiky

pondelok, 8. február 2016 14:23 | Autor: Dávid Lech

NHL má druhého Patricka Kanea. Potvrdzujú to aj podrobné štatistiky
NHL má druhého Patricka Kanea. Potvrdzujú to aj podrobné štatistiky | zdroj: © TASR

Patrick Kane je momentálnym lídrom produktivity NHL so ziskom 76 bodov v 56 stretnutiach. S 32 gólmi je taktiež najlepším strelcom súťaže a výkonnostne vládne hokejovému svetu. V NHL sa ale objavil takmer identický hráč ako on, no na drese nosí iné meno. Artemi Panarin.

24-ročný ruský hokejista prišiel do NHL v lete z Kontinentálnej hokejovej ligy. Medzi rodákom z Korkina a Patrickom Kaneom ihneď zapracovala „chémia“ na ľade i mimo neho. Rusko-americký tandem vytvoril jednu z najobávanejších ofenzívnych dvojíc posledných rokov, mimo ľadu si taktiež veľmi dobre rozumejú a stali sa z nich priatelia na život a na smrť.

Obaja hráči sú pritom až príliš podobní. Majú fantastickú palicovú techniku, výnimočný prehľad v hre, sú mimoriadne rýchli a na ľade sa dokážu nájsť aj naslepo. Ich obrovskú podobnosť dokazuje aj tento graf stránky sportsnet.ca.

Ruský hráč dokonca v niektorých herných činnostiach dokázal predčiť svojho parťáka Patricka Kanea. Ako môžete vidieť v grafe, útočná dvojica Chicaga Blackhawks v niektorých štatistikách výrazne prevyšuje ligový priemer. Hráči Chicaga vytvárajú gólové šance ako na bežiacom páse a okrem iného majú nespočetné množstvo vstupov do útočného pásma s pukom pod kontrolou. Panarin a Kane sú zároveň na popredných miestach v NHL v držaní puku v útočnom pásme a taktiež v dobe držania puku medzi všetkými útočníkmi v hre.

Kane je najproduktívnejším hráčom ligy, Panarinovi patrí šiesta priečka v produktivite a je najvážnejším adeptom na zisk Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny. Zaujímavosťou je, že v hokeji je doposiaľ zaužívaný fakt, že dvaja hráči s rovnakým herným prejavom sa do rovnakej formácie nehodia. Naopak, Panarin s Kaneom vyvracajú toto tvrdenie. Obaja sú mimoriadne nebezpečnými hráčmi a defenzívy súpera ich jednoducho nedokážu dostatočne pokryť.

Schopnosť tak dokonale „rozobrať“ obranu súpera nemá žiadna iná útočná dvojica v NHL a herný prejav oboch hráčov je doslova nenapodobiteľný. Bude veľmi zaujímavé sledovať či túto symbiózu dokážu obaja hráči udržať aj v nasledujúcich rokoch.