Main Content

Má 28 rokov a 900 bodov na konte. A vraj už nie je taký dobrý (?!)

pondelok, 8. február 2016 09:47 | Autor: Martin Gregor

Má 28 rokov a 900 bodov na konte. A vraj už nie je taký dobrý (?!)
Má 28 rokov a 900 bodov na konte. A vraj už nie je taký dobrý (?!) | zdroj: © TASR

Kapitán Pittsburghu nezažil úvod sezóny podľa predstáv. Už nie je taký dobrý, aký býval, ozývali sa kuvičie hlasy. Akoby bolo vôbec možné, že sa z jedného z najlepších hráčov nielen svojej generácie stane v priebehu pár mesiacov priemerný hráč.

Sidneymu Crosbymu vstup do sezóny 2015/2016 nevyšiel. V prvých deviatich zápasoch bodoval len v jednom. Po prvých osemnástich dueloch tohto ročníka strelil len dva góly. U Crosbyho sme boli pochopiteľne navyknutí na iné čísla. Veď už 5-krát prekonal v sezóne 100-bodovú hranicu, ako je možné, že hrá teraz tak zle?

Trápenie kapitána Kanady na nedávnych MS či poslednej olympiáde sa však skončilo. V posledných 10 dueloch dal 10 gólov a na osem prihral.

Všetko zrejme spôsobila zmena trénera Penguins. Od príchodu Mikea Sullivana v polovici decembra akoby Kanaďan získal naspäť svoje sebavedomie.

"Nie je dobrý len tak pre nič za nič. Obdivujem, ako tvrdo pracuje a ako kvalitne a dôkladne sa pripravuje. Je to skvelé pre náš tím. Keď ostatní vidia, ako maká, pridajú tiež,“ cituje slová trénera Sullivana portál nhl.com/sk"Jeho príprava je pre mňa ohromná vec. Celý ten proces. Je to strašne usilovný chlapec. Chce mať všetko pod kontrolou a chce uspieť. Vďaka tomu je tam, kde je."

Ak by ste po nevydarenom úvode sezóny hľadali Crosbyho niekde na konci prvej 50-ky kanadského bodovania, hľadali by ste zle. Crosby po šnúre vydarených zápasov celého tímu je už na desiatom mieste s priemerom takmer bodu na zápas (49 bodov v 50 zápasoch). Ak sa nevydarený úvod sezóny už nebude opakovať vzhľadom na jeho formu je reálne, že sa dostane až na druhé miesto, na ktorom je zatiaľ Jamie Benn (59 bodov). Ohrozenie prvého Patricka Kanea (76 bodov) sa zdá byť už nereálne, no nebyť Crosbyho „hľadania sa“ súboj o Art Ross Trophy by bol tento rok veľmi zaujímavý.

Crosby skromne hovorí o tom, že za jeho zvýšenou produktivitou je zlepšenie sa celého tímu. "Ako celok hráme lepšie. Dostávame sa častejšie k streľbe a vytvárame si oveľa viac šancí. A potom je samozrejme väčšia možnosť pravidelne bodovať. To bolo pre mňa kľúčové," hovorí.

Kapitán Penguins má stále len 28 rokov, no na konte má už 902 bodov. Na dosiahnutie 900 bodov potreboval odohrať len 677 zápasov, čím sa stal 11 najrýchlejším „deväťstovkárom“ v histórii NHL a zároveň jediným hráčom v tomto tisícročí, ktorému sa to podarilo tak rýchlo. Pre Ilustráciu ani Jaromír Jágr to nedokázal rýchlejšie – potreboval o 5 zápasov viac.

A Patrick Kane? Ten má na konte už 632 duelov a „len” 633 bodov. Keby chcel tento Crosbyho rekord prekonať musel by v nasledujúcich 45 zápasoch nazbierať 267 bodov.