Main Content

Čaká NHL revolučná zmena? Viaceré kluby sú za väčšie ihrisko

streda, 3. február 2016 15:00 | Autor: Dávid Lech

Čaká NHL revolučná zmena? Viaceré kluby sú za väčšie ihrisko
Čaká NHL revolučná zmena? Viaceré kluby sú za väčšie ihrisko | zdroj: © TASR

Generálny manažér Calgary Flames Brian Burke po necelých troch rokoch opäť otvára tému zapadnutú prachom, ktorej realizácia by však mohla výrazne zmeniť zámorský hokej.

Generálny manažér, hráčsky agent, hráč, pracovník v disciplinárnej komisii NHL či prezident hokejových operácií. Tieto všetky funkcie v minulosti zastával Brian Burke, súčasný GM Calgary Flames. Jeho početné skúsenosti z neho robia v zámorí rešpektovanú osobu. Burke ale nemá dostatočnú autoritu na to, aby uskutočnil svoje odvážne plány. Jeho myšlienky a návrhy tak sprostredkúva prostredníctvom médií.

V roku 2013 sa Brian Burke pre denník Boston Globe nechal počuť, že by rád rozšíril hraciu plochu. „Stále hrávame na klziskách rovnakých rozmerov, na ktorých bol 175 centimetrov vysoký Leo Boivin svojho času obávaným bodyčekárom. Naši hráči sú teraz väčší a rýchlejší, a ak sa toto ešte zmení, tak to bude len smerom nárastu. Širšie klzisko by dovolilo viac tvorby hry, väčšiemu počtu gólov, lepším presilovkám... Celkovo, bol by väčší dôraz na zručnosť, ale stále dostatok bodyčekov. Nikto nechce zmeniť hokej na nekontaktný šport,“ reprodukovali jeho slová na stránke slovaknhl.sk.

V minulosti túto myšlienku podporili generálni manažéri Pittsburghu Penguins a New Yorku Islanders. Burke plánoval rozšíriť klzisko o 1-2 metre. V úvode nového roku GM „plameňov“ opäť otvoril túto tému. „Cítim to tak dlhú dobu. Keď som bol generálny manažér Vancouveru Canucks, vnímal som, že ľad je príliš vyťažený s ohľadom na veľkosť a zručnosť, ktorú sme mali v našom tíme. Myslel som, že veľkosť ľadovej plochy ovplyvňuje môj tím, aby mohol vyniknúť. To je miesto, kde sa to začalo,“ rozhovoril sa pre tsn.ca.

Burke ani zďaleka neuvažuje o rozšírení klziská podľa európskych štandardov. Rád by ale klzisko rozšíril na rozmery, ktoré sa používajú na Bostonskej univerzite v Agganis Arene. To by znamenalo, že hracia plocha by bola širšia zhruba o 1,5 metra. „Ak sa vážne zamyslíte, je to šialené, že stále používame rovnakú veľkosť klziska, s akou sa začínalo s hokejom. Hráči sú v súčasnosti omnoho väčší a silnejší. Na ľade nie je dostatok priestoru, je príliš preťažený. Päť stôp naviac by urobili veľký rozdiel,“ rozhovoril sa Burke.

Beh na dlhé trate

Snaha o rozšírenie klziska je však behom na dlhé trate. Zmeniť pravidlá akoby šibnutím čarovného prútika ani nie je možné. Hokej je tradičná hra a meniť dlhoročné zásady hry je takmer nemožné. Ani z technického hľadiska to však nie je zrealizovateľné.

Väčšina existujúcich arén v NHL nie sú nastavené tak, aby mohli byť širšie ako 85 stôp. Infraštruktúra (chladiace systémy atď.) jednoducho nedokážu zabezpečiť ľad nad rámec osemdesiatich piatich stôp. A aj keby prešla nákladnou prestavbou, aby to bolo možné, tímy zrejme nebudú ochotné prísť o viacero miest a znížiť tak návštevnosť, z ktorej klubom plynú príjmy,“ zamýšľa sa na tsn.ca Bob McKenzie.

Burke sa ale nevzdáva svojho sna. „Viem, aké to je ťažké, ale myslím, že každá nová aréna, ktorú stavia v NHL by mala mať schopnosť byť široká 90 stôp. Potrebujeme mať túto možnosť v budúcnosti,“ nechal sa počuť 60-ročný Američan.

Burke s touto myšlienkou loboval už pri vzniku novej arény v Pittsburghu. Rovnako presviedčal investorov Edmontonu Oilers, ktorí mali na starosti stavbu novej arény a návrh predkladal aj v Las Vegas, ktoré by malo čoskoro rozšíriť zámorskú profiligu.

Uspel až pri rokovaniach so seniorským viceprezidentom Detroitu Red Wings Jimmy Dellevanom, ktorý je rovnako veľkým zástancom ľadových plôch s rozmerom 90 stôp. Nové štadióny Detroitu i Calgary by tak mali mať možnosť splniť tieto parametre. Čo však ďalších 28 klubov? Podľa Burkeových slov sa o tom už v minulosti hlasovalo. 24 z 30 manažérov vnímalo tento nápad pozitívne. GM kanadského tímu ale napriek veľkým plánom ostáva skeptický: „Viem, že sa o tom rozprúdi veľká diskusia. Nemôžeme však o tom debatovať, keď staviame štadióny, ktoré nemajú technicky schopnosť rozšíriť klzisko na 90 stôp,“ uzavrel rozhorčene pre tsn.ca.

Podľa viacerých predpokladov by sa rozšírením klziska hra výrazne zatraktívnila, väčší priestor by mali predovšetkým technicky zdatní hráči, bola by to zároveň väčšia výhoda pre kluby v presilovej hre a rovnako by sa tak malo podariť znížiť percento zranení.