Main Content

Krásny príbeh: Bývalý brankár mení život skúšaného chlapca. Jeho stav sa zlepšuje

streda, 27. január 2016 13:03 | Autor: Dávid Lech

Krásny príbeh: Bývalý brankár mení život skúšaného chlapca. Jeho stav sa zlepšuje
Krásny príbeh: Bývalý brankár mení život skúšaného chlapca. Jeho stav sa zlepšuje | zdroj: thehockeynews.com

Hokej je viac než len šport. Dokonale to potvrdzuje nádherný príbeh zo zámoria. Mama mladého brankára nevedela vybrať pre svojho syna brankársku výstroj a tak sa chcela poradiť s predajcom. Tam spoznala bývalého gólmana Erica Vogela. V tom obchode sa začal písať jeden z najkrajších hokejových príbehov.

Keď mladík Jason Nold dovŕšil vek 13 rokov, jeho brankárska výstroj mu bola malá. Poprosil tak svoju mamu Angelu Mastrangelo, aby s ním zašla do obchodu na nákup. V širokej spleti hokejok, betónov, chráničov či lapačiek a vyrážačiek sa 38-ročná mama strácala. O slovo sa tak prihlásil predajca Eric Vogel, bývalý brankár z FHL.

Vtedy ešte osamotená mamička a jej syn vôbec netušili, čo sa o niekoľko týždňov stane. Pri odchode dal Vogel Angele svoje číslo, aby mu v prípade potreby zavolala. Zhruba o štrnásť dní sa tak stalo. „Hovorila, že potrebuje pomôcť s nejakými brankárskymi vecami,“ začal opisovať situáciu 26-ročný Vogel pre thehockeynews.com. „Povedal som, že by som rád videl Jasona s jeho otcom na ľade.

A vďaka tejto vete sa Eric Vogel dozvedel pravdu. Angela Mastrangelo prišla o manžela po tragickej havárii na motorke, keď mal malý Jason tri roky.  26-ročný bývalý gólman začal s chlapcom komunikovať cez facebook a postupom času sa dozvedel, že Nolda trápi autoimunitné ochorenie, trpí autoimunitným neuropsychiatrickým syndrómom, poruchou pozornosti s hyperkativitou, obsedantnou neurózou, ktorá spôsobuje nekontrolovateľné správanie a taktiež poruchou imunitného systému.

Eric Vogel sa začal o Jasona Nolda intenzívnejšie zaujímať a prostredníctvom hokeja mu výrazne zmenil život. Jason Nold vylepšil svoje študijné výsledky a taktiež sa zlepšil jeho zdravotný stav. Vlani pôsobil dokonca v troch hokejových tímoch. „Keď si Jason dá brankársku masku, stáva sa z neho niekto úplne iný. Dokáže sa odosobniť od problémov a zamerať sa na to, čo robí. Pomohlo mu to omnoho viac ako čokoľvek iné, čím sme si prešli,“ neskrývala radosť mama 14-ročného hokejistu.

Bývalý gólman si postupom času všímal chlapcove poruchy s pozornosťou, no akonáhle Nold naskočil na ľad, počúval na každé jedno slovo svojho kouča. „Na ľade má počúva. Má obrovskú vášeň pre hru. Keď som ho prvýkrát stretol, páčil sa mi. Hovoril som si „Wow, toto dieťa mi pripomína mňa v jeho veku.“''

Mladý brankár dostával stále viac rád od svojho „veľkého“ kamaráta a výborného radcu. Jeho mama často nahrávala zápasy a tréningy a pomocou videa neskôr Vogel analyzoval jeho hru. „Veci, na ktoré som mu poukazoval pri hre na ľade si skutočne bral k srdcu. Teraz sa už napríklad pohybuje zo strany na stranu omnoho lepšie a ďalej napreduje. Vidím obrovské zlepšenie,“ cituje thehockeynews.com neskrývanú radosť bývalého brankára.

Už v tej chvíli bol pre rodinu bez zosnulého otca Vogel akýmsi „spasiteľom.“ To ale ani zďaleka nebolo všetko. Bývalý americký hokejista dlho premýšľal nad tým ako rodine bojujúcej s neľahkým osudom pomôcť. Američan s veľkým srdcom kontaktoval GGSU, facebookovú komunitu pre brankárov, kde verejnosť oboznámil s príbehom Angely a Jasona. Zorganizoval zbierku a veril, že sa mu podarí získať pre malého chlapca aspoň 50 dolárov a nejakú výstroj.

Po ukončení zbierky mal na účte 1530 amerických dolárov od vyše 300 rôznych darcov a taktiež viacero kúskov brankárskeho oblečenia. Týždeň pred Vianocami to všetko odniesol samotnej rodine, ktorá po tomto jeho geste doslova stratila reč. „Neexistujú slová, akými by som dostatočne vyjadrila svoju vďačnosť a to nielen Ericovi, ale všetkým ľuďom, ktorí mi pomohli prostredníctvom GGSU komunity. Je to ohromujúce a veľmi, veľmi pokorujúce. Ako hovoríte ďakujem? Ja to nedokážem,“ napriek odstupu času hovorila značne dojatá Angela Mastrangelo.

Vďaka hokeju sa zdravotný stav chlapca zlepšil. Na ľade zabúda na všetky ťažkosti, ktoré ho sprevádzajú a postupom času z neho rastie nielen solídny gólman, ale taktiež veľmi dobrý človek. Kto vie, možno on bude ďalším hokejistom, ktorý niekomu zmení život – presne tak ako to urobil nenápadný bývalý gólman, o ktorom počul málokto, no pre mladého Jasona znamená všetko.